Ελισσαίος Βγενόπουλος:Λουπέν 3η σεζόν

 

Λογοτεχνία, τηλεοπτική ίντριγκα και σασπένς

Το ανθρώπινο γένος νωρίς κατάλαβε ότι η επιστήμη είναι απαραίτητη για να λύσει τα πολλά και δύσκολα προβλήματά του και να  εμπλουτίσει το νου του. Νωρίς όμως κατάλαβε ότι αν ήθελε να ανοίξει τους ορίζοντές του, αν ήθελε να «ταξιδέψει» στην άκρη του χρόνου και τα βάθη της φαντασίας με τα ανοιχτά πανιά της  λογοτεχνίας θα είχε κάποιες πιθανότητες.

Ο «Λουπέν», είναι μια γαλλική τηλεοπτική σειρά θρίλερ μυστηρίου, έχει κατακλύσει την παγκόσμια πλατφόρμα ροής Netflix από το ντεμπούτο της στις 8 Ιανουαρίου 2021. Είναι δημιουργία των Τζόρτζ Κέι  και Φρανσουά Ούζαν, η σειρά προσφέρει μια φρέσκια και συναρπαστική προσέγγιση της κληρονομιάς του διαβόητου φανταστικού χαρακτήρα Αρσέν Λουπέν, που δημιουργήθηκε από τον Μωρίς Λεμπλάν στις αρχές της δεκαετίας του 1900. Με το μείγμα σασπένς, ληστείες και έναν χαρισματικό πρωταγωνιστή, τον Ομάρ Σάι, το Λουπέν έχει γίνει γρήγορα μια ξεχωριστή σειρά στον κόσμο της διεθνούς τηλεόρασης.

Η υπόθεση του Λουπέν επικεντρώνεται γύρω από τον Ασάν Ντιόπ, τον οποίο ενσαρκώνει έξοχα ο Ομάρ Σι. Η σειρά είναι ένας σύγχρονος φόρος τιμής στον Αρσέν Λουπέν, τον θρυλικό κύριο κλέφτη από τη λογοτεχνία του Λεμπλάν. Η ζωή του Aσάνι παίρνει δραματική τροπή όταν ο πατέρας του, Μπαμπακάρ Ντιόπ, κατηγορείται ψευδώς για την κλοπή ενός πολύτιμου κολιέ, με αποτέλεσμα την άδικη φυλάκισή του και τον τελικό θάνατό του. Πεπεισμένος για την αθωότητα του πατέρα του και βαθιά επηρεασμένος από τις ιστορίες του Αρσέν Λουπέν, ο Ασάν ξεκινά ένα ταξίδι εκδίκησης ενάντια στον πλούσιο και διεφθαρμένο Ουμπέρ Πελεγκρίνι (Ερβέ Πιερ), τον άνθρωπο που ευθύνεται για τον θάνατο του πατέρα του.

Η σειρά συνδυάζει το παρελθόν και το παρόν, τη λογοτεχνία και την πραγματικότητα, σε μια αδιάλειπτη αφήγηση που μας κρατά σε αγωνία. Ο Λουπέν χρησιμοποιεί μια μη γραμμική αφηγηματική προσέγγιση, εναλλάσσοντας μεταξύ των σημερινών ληστειών του Ασάν και της ενηλικίωσής  του, η οποία παρέχει ουσιαστικό πλαίσιο για τον χαρακτήρα του. Αυτό το διπλό χρονοδιάγραμμα όχι μόνο προσθέτει βάθος στον Ασάν, αλλά και αναδεικνύει τη διαρκή σημασία του χαρακτήρα του Αρσέν Λουπέν, ο οποίος συνεχίζει να τον εμπνέει καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Ο χαρακτήρας του Ασάν είναι η καρδιά και η ψυχή της σειράς. Η ερμηνεία του Ομάρ Σι ενσαρκώνει αβίαστα τη γοητεία, την ευστροφία και την πονηριά του θρυλικού Αρσέν Λουπέν, ενώ παράλληλα εμπλουτίζει τον χαρακτήρα με μια σύγχρονη ευαισθησία. Η ηθική πολυπλοκότητα του Ασάν είναι ένα καθοριστικό χαρακτηριστικό της σειράς. Παρά τις εγκληματικές του δραστηριότητες, οι θεατές δεν μπορούν παρά να τον υποστηρίξουν, χάρη στη χαρισματική ερμηνεία του Σι και την αίσθηση δικαιοσύνης του χαρακτήρα. Ο Ασάν δεν είναι απλώς ένας κλέφτης- είναι ένας εκδικητής, που διορθώνει τα λάθη μιας κοινωνίας που μαστίζεται από την απληστία και την ανισότητα. Η Σανιέ λάμπει ως Κλερ, η πρώην σύζυγος του Ασάν, η οποία είναι τόσο υποστηρικτική όσο και ανήσυχη για τις επικίνδυνες προσπάθειές του. Η χημεία μεταξύ των χαρακτήρων είναι αισθητή και ενισχύει την ίντριγκα.

Μια από τις πιο συναρπαστικές πτυχές του Λουπέν είναι η εξερεύνηση της ταυτότητας και της δυαδικότητας. Ο Ασάν ακροβατεί διαρκώς ανάμεσα στη ζωή του ως πατέρας και ως κλέφτης, καθώς και ανάμεσα στην αγάπη του για την Κλερ και την εμμονή του για εκδίκηση. Αυτές οι εσωτερικές συγκρούσεις τον καθιστούν έναν χαρακτήρα που μπορεί να γίνει κατανοητός και πολυδιάστατος, ξεπερνώντας τα παραδοσιακά όρια ενός δράματος ληστείας.

Ο Λουπέν θίγει επίσης σημαντικά κοινωνικά θέματα, ιδίως το διάχυτο ταξικό χάσμα και την ανεξέλεγκτη εξουσία της ελίτ. Οι ενέργειες του Ασάν καθοδηγούνται από την επιθυμία του να αποκαλύψει τη διαφθορά που επιτρέπει σε ανθρώπους όπως ο Ουμπέρ Πελεγκρίνι να χειραγωγούν το σύστημα προς όφελός τους. Με αυτόν τον τρόπο, η σειρά γίνεται ένα σχόλιο για τα σύγχρονα ζητήματα και τις ανισότητες, καθιστώντας την όχι απλώς μια ψυχαγωγική σειρά, αλλά μια σειρά που σε ωθεί σε δεύτερες σκέψεις.

Στη σειρά αποτυπώνεται ανάγλυφα η ομορφιά του Παρισιού τόσο ως σκηνικό όσο και ως χαρακτήρα από μόνο του. Η κινηματογράφηση μας μεταφέρει τη γοητεία και την κομψότητα της πόλης, ενώ παράλληλα σκιαγραφεί τον κρυφό, σκιώδη κόσμο στον οποίο δραστηριοποιείται ο Ασάν. Η χρήση εμβληματικών τοποθεσιών, όπως το Λούβρο, προσθέτει ένα επιπλέον επίπεδο απόλαυσης για τους θιασώτες τόσο της πόλης όσο και των ιστοριών του Αρσέν Λουπέν.

Ο Λουπέν είναι ένα υπέροχο μείγμα μυστηρίου, θρίλερ και δράματος με γνώμονα τους χαρακτήρες. Με έναν χαρισματικό πρωταγωνιστή τον Ομάρ Σι, μια συναρπαστική αφηγηματική δομή και μια βαθιά εξερεύνηση της ταυτότητας και των κοινωνικών ζητημάτων, η σειρά ξεπερνά τα όρια ενός τυπικού δράματος ληστείας. Αιχμαλωτίζει το κοινό με την περίπλοκη αφήγηση, τις άψογες αξίες παραγωγής και το σχετικό κοινωνικό σχόλιο. Καθώς συνεχίζει να εξελίσσεται με την κυκλοφορία της τρίτης σεζόν της το 2023, το Λουπέν εδραιώνει τη θέση του ως μια σειρά που πρέπει να παρακολουθήσουν, όχι μόνο οι οπαδοί των ιστοριών του Αρσέν Λουπέν, αλλά και όλοι όσοι αναζητούν μια συναρπαστική και προκλητική τηλεοπτική εμπειρία. Ο Τζορτζ Κέι και ο Φρανσουά Ουζάν δημιούργησαν ένα σύγχρονο κλασικό έργο που αναμφίβολα θα αφήσει μια διαρκή κληρονομιά στον κόσμο της τηλεόρασης.

3η Σεζόν

Η σειρά παίρνει μια καθηλωτική τροπή καθώς ο Aσάν, ο οποίος κρύβεται για να προστατεύσει τη γυναίκα και τον γιο του από τους κινδύνους των εγκληματικών του δραστηριοτήτων, δεν μπορεί πλέον να αντέξει τα δεινά που υφίστανται εξαιτίας του. Επιστρέφει στο Παρίσι με μια τολμηρή πρόταση για την οικογένειά του. Τους παροτρύνει να εγκαταλείψουν τη ζωή τους στη Γαλλία και να ξεκινήσουν μια νέα ζωή αλλού, μακριά από τη συνεχή απειλή που τους κυνηγά εξαιτίας των εγκληματικών του δραστηριοτήτων. Αυτή η ειλικρινής έκκληση αντανακλά την ακλόνητη αγάπη του Ασάν για την οικογένειά του και την επιθυμία του να τους κρατήσει ασφαλείς με κάθε κόστος.

Ωστόσο, τα φαντάσματα του παρελθόντος του Ασάν δεν είναι ποτέ μακριά. Μια απροσδόκητη και δυσοίωνη τροπή των γεγονότων εκτυλίσσεται όταν η χαμένη μητέρα του απάγεται. Το διακύβευμα ανεβαίνει σε ένα εντελώς νέο επίπεδο, καθώς ο Ασάν αναγκάζεται να μπει σε ένα παιχνίδι γάτας και ποντικιού με τους αδίστακτους απαγωγείς.

Για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση της μητέρας του, ο Ασάν αναγκάζεται να εκτελέσει τις σκοτεινές απαιτήσεις των απαγωγέων. Η καρδιά του σχεδίου τους περιλαμβάνει την κλοπή και τη μετέπειτα πώληση ενός ανεκτίμητου πίνακα του Μονέ,  την απόκτηση ενός μοναδικού μαύρου μαργαριταριού και την κλοπή ενός πανάκριβου διαμαντένιου βραχιολιού. Η ένταση και το σασπένς αυξάνονται καθώς ο Ασάν σχεδιάζει και εκτελεί σχολαστικά αυτή την τολμηρή ληστεία έργων τέχνης, ενώ γνωρίζει ότι οι απαγωγείς δεν έχουν καμία πρόθεση να αφήσουν τη μητέρα του ελεύθερη μόλις πάρουν τα χρήματα στα χέρια τους.

Καθώς ο Ασάν τρέχει ενάντια στο χρόνο για να ξεγελάσει τους απαγωγείς και να εξασφαλίσει την ελευθερία της μητέρας του, παρακολουθούμε ένα τρενάκι των συναισθημάτων, περίπλοκες ανατροπές στην πλοκή και το χαρακτηριστικό πνεύμα και χάρισμα που κάνουν το “Λουπέν” μια συναρπαστική σειρά. Το 3ο μέρος προσφέρει μια συναρπαστική αφήγηση που αναδεικνύει την ανυποχώρητη αποφασιστικότητα του Ασάν να προστατεύσει την οικογένειά του, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βουτήξει βαθύτερα στον κόσμο του εγκλήματος που τόσο απεγνωσμένα θέλει να αφήσει πίσω του.

Στο τιμόνι της σκηνοθεσίας, επιστρέφει ο Λουί Λετεριέρ ο οποίος αναμένεται να σκηνοθετήσει και την επόμενη ταινία «Fast and Furious». Η τρίτη σεζόν έρχεται δύο χρόνια μετά την προβολή της δεύτερης, αλλά τα γυρίσματα ξεκίνησαν στη Γαλλική πρωτεύουσα τον Νοέμβριο του 2021. Ωστόσο, αυτά διακόπηκαν πέρυσι μόνο για μια ημέρα μετά από την εισβολή 20 ατόμων στο πλατό και τη ληστεία εξοπλισμού αξίας περίπου 300,000 ευρώ.

Στην τρίτη σεζόν, ο Ασάν Ντιόπ συνεχίζει να ακροβατεί στο τεντωμένο σχοινί ανάμεσα στη ζωή του ως αφοσιωμένος πατέρας και στο alter ego του, εμπνευσμένο από τον θρυλικό Αρσέν Λουπέν. Οι δημιουργοί της σειράς, ο Τζορτζ Κέι και ο Φρανσουά Ουζάν, διατηρούν την επιδέξια αφή τους στο να συνθέτουν περίπλοκες δράσεις και ληστείες που κόβουν την ανάσα. Η αφήγηση μας βυθίζει στην αγωνία και το  σασπένς, καθώς ο Ασάν χρησιμοποιεί την εξυπνάδα και την πονηριά του για να ξεγελάσει τόσο τους αντιπάλους του όσο και τον νόμο.

Αυτό που πραγματικά κάνει το “Λουπέν”  και στην τρίτη περίοδο να ξεχωρίζει είναι το άψογο πάντρεμα του παλιού και του νέου. Ο φόρος τιμής του Aσάν στον αρχικό χαρακτήρα του Aρσέν Λουπέν που δημιούργησε ο Μωρίς Λεμπλάν είναι υπέροχα εκτελεσμένος. Η σειρά αποτίει φόρο τιμής στο λογοτεχνικό είδωλο, δημιουργώντας παράλληλα μια σύγχρονη ιστορία που βρίσκει απήχηση στο σύγχρονο θεατή. Αυτή η αντιπαράθεση κλασικών και σύγχρονων στοιχείων διατηρεί τη σειρά φρέσκια και ελκυστική, απευθυνόμενη σε ένα ευρύ φάσμα θεατών.

Η ερμηνεία του Oμάρ Σι ως Aσάν Ντιοπ παραμένει η καρδιά της σειράς. Ενσαρκώνει αβίαστα τον γοητευτικό αλλά και αινιγματικό κλέφτη, αποτυπώνοντας την ουσία της κληρονομιάς του Αρσέν Λουπέν. Το χάρισμα και το βάθος του Σι συνεχίζουν και στην τρίτη περίοδο να προσδίδουν  αυθεντικότητα στον χαρακτήρα, τόσο ως κλέφτη που αναζητά δικαιοσύνη όσο και ως πατέρα που προστατεύει τον γιο του και την οικογένειά του. Η τελευταία  σεζόν εισάγει νέες προκλήσεις και αντιπάλους, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο το διακύβευμα για τον Aσάν. Το σενάριο παραμένει αιχμηρό, με περίπλοκες ανατροπές, δράση και αγωνία. Ο ρυθμός είναι επιδέξια σχεδιασμένος, ισορροπώντας ανάμεσα σε ληστείες γεμάτες ένταση, στιγμές προβληματισμού και ανάπτυξης χαρακτήρων.

Η 3η σεζόν του “Λουπέν” είναι μια καλοδουλεμένη συνέχεια της σειράς, διατηρώντας τα υψηλά πρότυπα που έθεσαν οι προηγούμενες περίοδοι. Συνδυάζει δηλαδή στοιχεία κλασικής λογοτεχνίας, σύγχρονου εγκλήματος και οικογενειακού δράματος σε μια δυναμική αφήγηση που μας κρατά καθηλωμένους από την αρχή μέχρι το τέλος. Με τον χαρισματικό πρωταγωνιστή, την έξυπνη αφήγηση και το νεύμα στη λογοτεχνική ιστορία, το “Λουπέν ” συνεχίζει να είναι μια σειρά που ξεπερνάει τα είδη και τις χρονικές περιόδους.

Ο Ασάν γνωρίζει ότι το βασικό κύτταρο του πολιτισμού είναι η οικογένεια και αισθάνεται την απέραντη επιρροή που ασκεί πάνω του η ύπαρξή της, γι αυτό  πάση θυσία προσπαθεί να την προστατέψει. Γνωρίζει ακόμα ο ήρωάς μας ότι κανένας νόμος και καμιά δικαιοσύνη δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα που αναβλύζουν από τον οικογενειακό πυρήνα και ότι ο ίδιος και τα μέλη του πρέπει να βρουν τις απαραίτητες λύσεις, για να προστατεύσουν ο ένας τον άλλον και να  προστατευθούν από ότι κακό τους περιβάλει.