Ελισσαίος Βγενόπουλος: Μία Ημέρα

Μια φιλία που μοιάζει με έρωτα

Τίποτα δεν κρίνει και δεν προκρίνει καλύτερα μια φιλία από τον χρόνο. Όπως ο έρωτας γυμνώνει τα σώματα των ανθρώπων έτσι και ο χρόνος μέσα από τις αντιπαλότητες, τις συγκρούσεις και τις αντιθέσεις της φιλίας ξεγυμνώνει τους χαρακτήρες. Γιατί οι μακρές σιωπές, οι τυχαίες χειρονομίες και τα αδιόρατα χαμόγελα είναι οι στυλοβάτες μιας πραγματικής φιλίας.

Η σειρά «Μία Μέρα» παρακολουθεί τις αλληλένδετες ζωές των δύο πρωταγωνιστών, του Ντέξτερ (Λίο Γούντολ) και της Έμα (Άμπικα Μοντ), ξεκινώντας από την ημέρα της αποφοίτησής τους 15η Ιουλίου το 1988 από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Ο Ντέξτερ είναι όμορφος, δημοφιλής και κατάγεται από ευκατάστατη οικογένεια. Η Έμα είναι χαμηλότονη, όχι ιδιαίτερα λαμπερή, εγκεφαλική και για τις απαιτήσεις της σειράς κατά το ήμισυ ινδικής καταγωγής. Παρά το διαφορετικό τους υπόβαθρο, δημιουργούν μια βαθιά σχέση που εξελίσσεται από φιλία σε κάτι πιο σύνθετο και έντονο με την πάροδο των χρόνων.

Καθώς αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της ενηλικίωσης, οι δρόμοι τους αποκλίνουν, αλλά ο δεσμός τους παραμένει άρρηκτος. Ο Τζέιμς ακολουθεί μια επιτυχημένη καριέρα στην τηλεόραση, ανεβαίνοντας την κλίμακα της αναγνωρισιμότητα, ενώ παράλληλα παλεύει με τις πιέσεις της προνομιούχας ανατροφής του. Η Έμα, από την άλλη πλευρά, ψηλαφεί το πάθος της για τη γραφή, ενώ με μεγάλη επιτυχία διδάσκει σε κάποιο σχολείο, συναρπάζοντας μαθητές, συναδέλφους και γοητεύοντας τον διευθυντή.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της σειράς, η σχέση τους δοκιμάζεται από διάφορα εμπόδια, συμπεριλαμβανομένων άλλων ερωτικών συντρόφων, αποτυχιών στην καριέρα και προσωπικών αγώνων. Ωστόσο, συνεχίζουν να έλκονται ο ένας από τον άλλον, χωρίς να μπορούν να αφεθούν πλήρως παρά το πέρασμα του χρόνου και της απόστασης.

Η αφήγηση διερευνά θέματα αγάπης, ταυτότητας, φιλοδοξίας και την πολυπλοκότητα των ανθρώπινων σχέσεων. Εμβαθύνει στις αποχρώσεις της σύνδεσής τους, απεικονίζοντας στιγμές τρυφερότητας, πάθους και συγκρούσεων καθώς περιηγούνται στα σκαμπανεβάσματα της ζωής.

Η αφήγηση εκτυλίσσεται μέσα από μια μοναδική δομή, όπου κάθε επεισόδιο παρουσιάζει τον Ντεξ και την Εμ την ίδια ημερομηνία κάθε χρόνο, δίνοντας μας στιγμιότυπα από τις ζωές τους καθώς μεγαλώνουν και εξελίσσονται. Κατά τη διάρκεια της σειράς, γινόμαστε μάρτυρες της πολυπλοκότητας της σχέσης τους, καθώς αντιμετωπίζουν διάφορες προκλήσεις, επιτυχίες και αποτυχίες.

Καθώς η σειρά αναπτύσσεται, οι αναδρομές αποκαλύπτουν σημαντικές στιγμές του παρελθόντος τους που διαμόρφωσαν το δεσμό τους, παρέχοντας πληροφορίες για τις ατομικές τους διαδρομές και το βάθος της σύνδεσής τους. Είτε βρεθούν μαζί είτε χώρια, ο Ντεξ και η Eμ παραμένουν άρρηκτα συνδεδεμένοι, ενώ η ιστορία τους χρησιμεύει ως μια συγκλονιστική εξερεύνηση της διαρκούς δύναμης της αγάπης και της φιλίας. Όμως ο καθ’ ένας κάνει διαφορετικές σκέψεις για το μέλλον της σχέσης του. Στο τέταρτο επεισόδιο που τους βρίσκει να κάνουν μαζί διακοπές στην Ελλάδα, στις 15 Ιουλίου του 1991, η Έμα σκέφτεται να περάσουν τις διακοπές τους πλατωνικά, ενώ ο Ντέξτερ έχει διαφορετικά σχέδια.

Ένα απόσπασμα, το οποίο ακούγεται στο 10 επεισόδιο, από τις «Μεγάλες Προσδοκίες» του Ντίκενς χαρακτηρίζει και διατρέχει ολόκληρη τη σειρά: «Φανταστείτε να διαγραφεί μια σημαδιακή μέρα από τη ζωή σας και σκεφτείτε πόσο διαφορετική θα ήταν η πορεία της. Σκεφτείτε για μια στιγμή τη μακριά αλυσίδα από σίδερο ή από χρυσό, από αγκάθια ή από λουλούδια, που δεν θα σας είχε δέσει ποτέ, αν δεν είχε σχηματιστεί ο πρώτος κρίκος εκείνη την αξέχαστη μέρα».

Η μίνι σειρά «Μία Μέρα», που κυκλοφόρησε στο Netflix στις 8 Φεβρουαρίου, είναι μια διασκευή 14 επεισοδίων του μπεστ σέλερ του Ντέιβιντ Νίκολς. Η ίδια ιστορία είχε μεταφερθεί και στον κινηματογράφο το 2011 με πρωταγωνιστές τους Αν Χάθαγουεϊ και Τζιμ Στέρτζες.

Το «Μια Μέρα» προσφέρει μια συναρπαστική αφήγηση που εκτείνεται σε δύο δεκαετίες, καταγράφοντας τη διαρκή σύνδεση μεταξύ των ηρώων μας στο σκηνικό των προκλήσεων και των ορόσημων της ζωής. Είναι μια ιστορία που βρίσκει ανταπόκριση στο κοινό μέσω των εύπλαστων χαρακτήρων της, των οδυνηρών θεμάτων της και της ειλικρινούς εξερεύνησης της αγάπης και της μοίρας.

Καθώς περνούν τα χρόνια, ο Ντεξ και η Eμ βιώνουν στιγμές εγγύτητας και απόστασης, χαράς και απογοήτευσης. Η σχέση τους υφίσταται σημαντικές μεταμορφώσεις, αντανακλώντας την άμπωτη και τη ροή των συνθηκών της ζωής. Η σειρά εμβαθύνει στα θέματα της αγάπης, της φιλίας, της φιλοδοξίας και του περάσματος του χρόνου, προσφέροντας μια συγκλονιστική εξερεύνηση της ανθρώπινης σύνδεσης και των περιπλοκών των ρομαντικών σχέσεων.

«Μεγαλώσαμε μαζί», γράφει σε κάποιες σημειώσεις του ο Ντέξτερ και η τυχαία ανάγνωση τους από την Έμα την συγκινεί και ταυτόχρονα τη γεμίζει χαρά. Καθ’ όλη τη διάρκεια της σειράς, οι ερμηνείες των πρωταγωνιστών Λίο Γούντολ ως Ντέξτερ και της Άμπικα Μοντ εμπλουτίζουν με χάρη και αυθεντικότητα τους χαρακτήρες τους. Η ερμηνεία τους αποτυπώνει τις αποχρώσεις της δυναμικής των ηρώων μας απεικονίζοντας την εξέλιξη της σχέσης τους με ειλικρίνεια και συναισθηματική απήχηση.

Όσον αφορά τη μορφή, η απόφαση να δομηθεί η σειρά γύρω από την επαναλαμβανόμενη ημερομηνία της 15ης Ιουλίου κάθε χρόνο στη ζωή των χαρακτήρων είναι μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση. Αυτή η μορφή επιτρέπει μια σαφή χρονική εξέλιξη, ενώ παράλληλα τονίζει τη σημασία συγκεκριμένων στιγμών στη ζωή των χαρακτήρων και δίνει τη δυνατότητα στην αφήγηση να αφαιρέσει τα μικρά και επουσιώδη και να εστιάσει στα αξιόλογα κα τα σημαντικά.

Η κινηματογράφηση παίζει σημαντικό ρόλο στην καθιέρωση του οπτικού τόνου και της ατμόσφαιρας της σειράς καθώς αποτυπώνει αποτελεσματικά το πέρασμα του χρόνου και τη συναισθηματική εξέλιξη των χαρακτήρων μέσω της χρήσης του φωτισμού, του καδραρίσματος και της κίνησης της κάμερας.

Η καλλιτεχνική διεύθυνση συμβάλλει στη συνολική αισθητική της σειράς, συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού των σκηνικών, των κοστουμιών και των σκηνικών. Η καλλιτεχνική διεύθυνση στο «Μία Μέρα» αναπαριστά με επιτυχία τις διάφορες χρονικές περιόδους που απεικονίζονται στην ιστορία, βυθίζοντας μας στο ελαφρώς εξελισσόμενο περιβάλλον και τον τρόπο ζωής των χαρακτήρων.

Συνολικά, το «Μια Μέρα» είναι μια συγκινητική μίνι σειρά που αποτυπώνει με όμορφο και τρυφερό τρόπο την ουσία του μπεστ σέλερ του Ντέιβιντ Νίκολς. Με καλές ερμηνείες και λιτή κινηματογράφηση, είναι ένα must-watch για τους λάτρεις του ρομαντισμού της λιτής αφήγησης, του έρωτα και της φιλίας.

Φίλος είναι ο άνθρωπος που στο πέρασμα των χρόνων έχει μάθει τα πάντα για κάποιον και, παρ’ όλα αυτά, για κάποιους λόγους που ούτε ο ίδιος έχει υπολογίσει ακόμα μπορεί να τον αντέξει, μπορεί να τον υπομείνει και να του αρέσει, γιατί μπορεί να μην έχει αποδειχτεί ακόμα αλλά υποψιαζόμαστε από τις ενδείξεις ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα κομμάτια έρωτα στη φιλία παρά κομμάτια φιλίας στον έρωτα.