Η οικογένεια Γκέκα περνά την παράδοση της συλλογής πολύτιμων έργων τέχνης από γενιά σε γενιά. Για περίπου εκατό χρόνια αφήνει το αποτύπωμά της στον χώρο αυτό με συνέπεια και μεράκι. Αρχές της δεκαετίας του 1930 ο επιπλοποιός Γιάννης Γκέκας στην Πάτρα άρχισε να ασχολείται με τη συλλογή σπάνιων και πρωτότυπων έργων τέχνης, με τον γιό του Ηλία να σπουδάζει στην Φλωρεντία και να κατακτά την Ιταλία με τις σπάνιες συλλογές του και έπειτα την Πάτρα και το Κολωνάκι ταυτόχρονα. Σπάνια έργα των συλλογών του Ηλία Γκέκα κοσμούν τα σπίτια διάσημων ανθρώπων της Ελλάδας και του εξωτερικού που θεωρούν την Γκαλερί Γκέκα σημείο αναφοράς , αλλά και όλων εκείνων που βλέπουν την τέχνη ως πολύτιμη επένδυση. Σήμερα δύο νέα παιδιά (αδέλφια) ο Γιάννος και η Πολυξένη ακολουθούν πιστά την οικογενειακή παράδοση χωρίς εκπτώσεις και με περίσσιο μεράκι καταθέτουν την ψυχή τους στην τέχνη, καθώς έχουν εξειδικευτεί στην εκτίμηση και συντήρηση, την αγορά και την πώληση αλλά και στις πραγματογνωμοσύνες. Συγκαταλέγονται στην λίστα των Δικαστικών Πραγματογνωμόνων στο Πρωτοδικείο Πειραιώς, Αθηνών αλλά και της Εισαγγελίας. Διατηρούν δυο γκαλερί στο Κολωνάκι μία στην οδό Καρνεάδου 6 και η άλλη στην οδό Ξενοκρατους 23, το περιοδικό “p” και η δημοσιογράφος Ευτυχία Λαμπροπούλου βρέθηκαν με την οικογένεια Γκέκα και είχαν μία όμορφη συνομιλία μαζί τους.
Συμπληρώνονται περίπου εκατό χρόνια πορείας της οικογενειακής επιχείρησης Γκέκας , συνήθως τα παιδιά δεν ασχολούνται με τις επιχειρήσεις των γονέων… Ποιο ήταν το στοιχείο εκείνο που σας ώθησε να ασχοληθείτε με το αντικείμενο εργασιών της επιχείρησή σας ;
Μεγαλώνοντας ήμασταν διαρκώς περιτριγυρισμένοι από τέχνη. Την αρχή έκανε ο παππούς μας Ιωάννης Γκέκας στη Πάτρα το 1936 όπου ήταν επιπλοποιός και συλλέκτης έργων τέχνης. Στη συνέχεια διατηρούσε ο πατέρας μας κατάστημα στη Φλωρεντία, συντήρησης και πώλησης έργων τέχνης, όπου και ήταν ο πρώτος Έλληνας που έλαβε το βραβείο συντήρησης Χρυσός Ερμής, και στη συνέχεια επεκτάθηκε και στη περιοχή του Κολωνακίου. Με δυο μαγαζιά σε Κολωνάκι και Πάτρα, από μικροί καθόμασταν στο γραφείο του πατέρα μας, ερχόμασταν σε επαφή με τον κόσμο και τα εκάστοτε αντικείμενα που είχαμε στη κατοχή μας, αυτή η καθημερινή τριβή σίγουρα έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο στην ενασχόληση μας με την τέχνη. Ωστόσο παρατηρώντας το πάθος και το ζήλο του πατέρα μας για το επάγγελμα του, σίγουρα μας διέγειρε την περιέργεια και έτσι αρχίσαμε να εισχωρούμε στο χώρο της τέχνης και του εμπορίου ,ώσπου παθιαστήκαμε και εμείς!!
Μιλήστε μας λίγο για τις σπουδές σας και πως φθάσατε να έχετε δύο γκαλερί στο Κολωνάκι σε μικρή απόσταση η μία από την άλλη;
Μια στην οδό Καρνεάδου 6 και μια στην οδό Ξενοκρατους 23. Το ταξίδι μας προς την δημιουργία δυο γκαλερί στο Κολωνάκι είναι άμεσα συνδεδεμένο με το εκπαιδευτικό μας υπόβαθρο αλλά και την ενασχόληση μας με την τέχνη και το κόσμημα. Οι σπουδές μας πάνω στην Ιστορία την Τέχνης και Διατήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας (Πολυξένη) και στην Στατιστική και Ασφαλιστική του Πανεπιστημίου Πειραιώς αλλά και η εξειδικευμένη εκπαίδευση στα διαμάντια στο HRD Antwerp στο Βέλγιο (Ιωάννης), καθώς και το ότι συγκαταλεγομαστε στην λίστα των Δικαστικών Πραγματογνωμόνων στο Πρωτοδικείο Πειραιώς, Αθηνών αλλά και της Εισαγγελίας,συμπλήρωσαν τις αμέτρητες ώρες που περάσαμε στην αντικερί από μικρά παιδιά ώστε να φτάσουμε στο σημείο να θέλουμε πλέον ο καθένας την δίκη του. Βέβαια το Κολωνάκι είναι και αρκετά στρατηγικό σημείο, με τόσα Μουσεία σε κοντινή απόσταση, εκθέσεις , πολιτιστικά δρώμενα , είναι ιδανική περιοχή θα λέγαμε.
Ο πατέρας σας έχει μία σπάνια συλλογή εικόνων του 16ου, 17ου και 19ου αιώνα. Πως αντιμετωπίσατε αυτό το πάθος του για την τέχνη και ειδικότερα για την Αγιογραφία ως παιδιά;
Οι περισσότεροι νέοι όταν έρχονται σε επαφή με μια αγιογραφία δεν αντιλαμβάνονται άμεσα την καλλιτεχνική και ιστορική σημασία αυτής καθώς ένα τέτοιου είδους έργο είναι και άρρηκτα συνδεδεμένο με την θρησκεία. Εμείς είχαμε την τύχη να αντιληφθούμε από πολύ νωρίς της πολυπλοκότητα την φύσης της. Μεγαλώνοντας μας συνεπήρε η ομορφιά της σπάνιας αυτής συλλογής , ενώ παράλληλα μάθαμε βήμα -βήμα πως να την διατηρήσουμε για τις επόμενες γενιές.
Τι θα λέγατε για τον εαυτό σας και για την σχέση σας με την τέχνη;
Έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε ένα δυναμικό δίδυμο στο κομμάτι της εύρεσης, εκτίμησης ,συντήρησης και πώλησης έργων τέχνης ,καθώς μοιραζόμαστε κοινή αγάπη για αυτή. Ενώ μπορεί να προσεγγίζουμε διαφορετικά τα πράγματα στη ζωή, στο κομμάτι της δουλειάς υπάρχει αρμονία και κατανόηση. Μαζί δημιουργούμε μια ισορροπία που κάνει τις αντικερί μας να ευδοκιμούν.
Ο γκαλερίστας είναι επάγγελμα ή ακριβό χόμπι;
Είναι ταυτόχρονα ένα επάγγελμα και, για όσους πραγματικά παθιάζονται με αυτό, ένα ακριβό χόμπι. Ως επάγγελμα απαιτεί αμέριστη κατανόηση της τέχνης, την δυναμική της αγοράς και την ικανότητα επιμέλειας συλλόγων που έχουν απήχηση τόσο στους συλλέκτες όσο και στο κοινό. Τεχνογνωσία, αφοσίωση και έντονο μάτι για τις αναδυόμενες τάσεις. Ωστόσο για όσους ζουν και αναπνέουν από την τέχνη , είναι επίσης μια δουλειά αγάπης- ένα χόμπι που τυγχάνει να ταιριάζει απόλυτα με την καριέρα τους.
Η τέχνη σήμερα έχει φανατικούς θαυμαστές όπως κάποτε;
Σαφώς και έχει, και πάντα θα έχει. Ωστόσο η έντονη αφοσίωση που κάποτε περιέβαλλε ορισμένα κινήματα ή καλλιτέχνες μπορεί να μην είναι τόσο έντονη ,καθώς η τεράστια ποικιλία καλλιτεχνικών μορφών αλλά και η ταχύτητα του σύγχρονου πολιτισμού διαχέουν την προσοχή.
Είναι η τέχνη προνόμιο των πλουσίων;
H αλήθεια είναι ότι ο κόσμος διχάζεται αρκετά με το τι πραγματικά πραγματευόμαστε εμείς οι αντικέρ. Η τέχνη είναι πραγματικά για όλους όχι μόνο για τους πλούσιους. Σε εμάς τουλάχιστον όντως μπορούν να βρουν όλοι αντικείμενα τέχνης που δεν χρειάζεται να καταθέσουν μια περιουσία για να τα αποκτήσουν.
Τι είδους αντικείμενα μπορεί να βρει κάποιος στα καταστήματα σας;
Από έργα σπουδαίων ζωγράφων και καλλιτεχνών (Κουνέλλης, Θωμόπουλος, Λύτρας, Βερναδάκη, Τέτσης, Μόραλης , Βασίλειου κτλ) αλλά και ξένων καλλιτεχνών έως αντικείμενα Ισλαμικής, Ρωσικής Τέχνης κτλ μέχρι και βάζα Lalique, βιβλία, κοσμήματα, είδη δώρων με καλλιτεχνική νότα και πολλά άλλα. Σύντομα στο χώρο μας θα φιλοξενηθούν και έργα της Pop art.