Γιώργος Παναγιωτάκης, πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών : “Το ιδανικό είναι το πτυχίο να αντιπροσωπεύει και γνώση”

Για όσους έχουν την χαρά να τον γνωρίσουν ξέρουν ότι βρίσκεται  δίπλα τους ένας αληθινός φίλος, με βαθιά αίσθηση του καθήκοντος,  ευγενής, εγκάρδιος και ευπροσήγορος καθώς τους δίνει δύναμη με το παράδειγμα του και με τη στάση ζωής του. Αποτελούσε και αποτελεί για πολλούς φοιτητές του παράδειγμα προς μίμηση.

Μετά από επίμονη προσπάθεια  της δημοσιογράφου Ευτυχίας Λαμπροπούλου παραθέτει στις σελίδες του περιοδικού «πατρινόραμα-hellenic» μία άκρως εξομολογητική συνέντευξη.

Πείτε μας πώς ένα παιδί από τα Χανιά φτάνει να κατακτήσει την φυσική και τα μαθηματικά και να κατακτηθεί από αυτά;

Μεγάλωσα σε μια φτωχή οικογένεια που δεν διέθετε μόρφωση αλλά, είχε περίσσεια αξιοπρέπειας και αγάπης. Από μικρός αγάπησα τα βιβλία και είναι χαρακτηριστικό ότι οποιοδήποτε βιβλίο ή περιοδικό της εποχής έπεφτε στα χέρια μου το διάβαζα. Πριν μπω στο γυμνάσιο είχα διαβάσει όλα τα βιβλία του Ν. Καζαντζάκη. Είχα όμως και μια ασυνήθιστη κλίση προς τα μαθηματικά. Ήταν το αγαπημένο μου μάθημα, λόγω και της στήριξης που είχα από ένα δάσκαλο μου που είχε ανιχνεύσει την κλίση αυτή.  Στις μεγάλες τάξεις του γυμνασίου το αγαπημένο μου μάθημα ήταν η γεωμετρία, ένα μάθημα πολύ δύσκολο για την εποχή, που δυστυχώς σήμερα έχει υποτιμηθεί. Επομένως, ο προσανατολισμός μου για σπουδές στο πεδίο της φυσικής και των μαθηματικών ήταν κάτι μάλλον αυτονόητο και αναμενόμενο.

Τι ήταν εκείνο το στοιχείο που σας οδήγησε να στραφείτε προς την Ιατρική Φυσική και να κάνετε το διδακτορικό σας με αυτό το αντικείμενο;

Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου στο Τμήμα Φυσικής είχα καλές επιδόσεις και μάλιστα είχα λάβει υποτροφία επίδοσης από το ΙΚΥ. Ταυτόχρονα είχα την τύχη να έχω λαμπρούς καθηγητές που με αγαπούσαν και με στήριζαν. Πριν τελειώσω τις σπουδές μου δύο από αυτούς, οι αείμνηστοι Δεληγιάννης και Ηλίας μου ζήτησαν να μείνω μαζί τους και να εργαστώ στον τομέα της Ηλεκτρονικής και της Μετεωρολογίας αντίστοιχα. Δίσταζα να ακολουθήσω τις κατευθύνσεις αυτές και τότε ο αείμνηστος καθηγητής Δεληγιάννης με ενημέρωσε ότι είχε έρθει ένας νέος καθηγητής στο Τμήμα Ιατρικής, ο Βασίλης Πρώιμος με ένα νέο γνωστικό αντικείμενο την Ιατρική Φυσική. Συναντήθηκα με τον αείμνηστο Πρώιμο και διαπιστώσαμε ότι είμαστε συντοπίτες από τα Χανιά. Γοητεύτηκα από το γνωστικό του αντικείμενο αλλά και από την προσωπικότητα του. Με τη στήριξη του εκπόνησα (την πρώτη στην Ελλάδα), προπτυχιακή διπλωματική εργασία στην ιατρική φυσική. Το θέμα της ήταν τα Proimos devices και οι εφαρμογές τους στην ακτινοθεραπεία. Η εργασία είχε και πειραματικό μέρος και υλοποιήθηκε στο νοσοκομείο «ο Άγιος Σάββας» στην Αθήνα. Η συνέχεια ήταν μάλλον αναμενόμενη. Διορίστηκα επιστημονικός συνεργάτης στο Εργαστήριο της Ιατρικής Φυσικής, εκπόνησα διδακτορική διατριβή και φυσικά απέκτησα σημαντική εκπαιδευτική εμπειρία καθώς ήμουν υπεύθυνος για τα εργαστήρια και φροντιστήρια των φοιτητών.

Πώς καταφέρατε και συνδυάσατε την ακαδημαϊκή καριέρα με την οικογενειακή ζωή;

Ο συνδυασμός αυτός δεν ήταν εύκολος λόγω αφενός του μεγάλου φόρτου εργασίας και αφετέρου λόγω των σοβαρών προβλημάτων υγείας που είχε η τότε σύζυγος μου και μητέρα του παιδιού μου. Δυστυχώς έφυγε από τη ζωή πολύ νωρίς με αποτέλεσμα να αντιμετωπίσω τις κοινωνικές και οικονομικές δυσκολίες που συναντούν οι μονογονεϊκές οικογένειες, ιδιαίτερα όταν αυτή η μονογονεϊκή οικογένεια ζει μακριά από τους συγγενείς και τον τόπο καταγωγής της. Σήμερα όμως είμαι αφενός υπερήφανος που ο γιος μου είναι ένας επιτυχημένος νομικός και αφετέρου ένας ευτυχισμένος άνθρωπος καθώς έχω στη ζωή μου μία υπέροχη σύζυγο που μας αγαπά και μας φροντίζει.

Το ερευνητικό σας έργο έχει αναγνωριστεί διεθνώς μιλήστε μας γι’ αυτό πώς έχετε εισπράξει το γεγονός ό,τι πολλοί σύγχρονοι σας ανατρέχουν στα δικά σας πονήματα για να τεκμηριώσουν τις δικές τους έρευνες;

Η αναγνώριση του ερευνητικού έργου είναι μια ικανοποίηση που δύσκολα περιγράφεται, ιδιαίτερα όταν δέχεσαι μηνύματα από όλο τον κόσμο που σου ζητούν διευκρινίσεις και βοήθεια στο ερευνητικό τους έργο. Επιπρόσθετα, είναι μεγάλη ικανοποίηση να σου ζητούν από διεθνή περιοδικά να γίνεις μέλος της συντακτικής τους επιτροπής ή/και κριτής δημοσιεύσεων. Ίσως όμως τη μεγαλύτερη χαρά την παίρνεις από την αγάπη των φοιτητών, προπτυχιακών και μεταπτυχιακών και των ερευνητών που έχουν εκπονήσει διδακτορική διατριβή υπό την επίβλεψη σου και που σήμερα κάνουν καριέρα σε Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Από το 2010 έως και το 2014 διατελέσατε Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, για όσους θυμούνται τα πρώτα βήματα εξωστρέφειας του Πανεπιστημίου άρχισαν επί των ημερών σας. Μιλήστε μας λίγο για εκείνη την περίοδο και τις μάχες που δώσατε καθώς οι συνθήκες και στην παιδεία όπως σε όλους τους τομείς τότε ήταν σχετικά αντίξοες.

Πράγματι η πρυτανική μου θητεία έγινε σε αντίξοες συνθήκες και πέραν των βημάτων εξωστρέφειας του Πανεπιστημίου (έναρξη του PATRAS IQ) υλοποιήθηκαν και μια σειρά από δράσεις, φυσικά με την στήριξη των Αντιπρυτάνεων αλλά και όλης της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Ενδεικτικά μπορούμε να υπενθυμίσουμε:

Σε οικονομικό επίπεδο, σε περίοδο οικονομικής κρίσης, το Πανεπιστήμιο Πατρών έμεινε «όρθιο» με σειρά μέτρων. Ενδεικτικά, σύστημα παρακολούθησης κατανάλωσης ενέργειας, ένταξη του Π.Π. στους «μεγάλους καταναλωτές» της Δ.Ε.Η. κλπ., καθώς και αντιμετώπιση της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων.

Σε ακαδημαϊκό επίπεδο. Ενδεικτικά, έγινε με επιτυχία η εξωτερική αξιολόγηση των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών.

Σε επίπεδο ασφάλειας. Ενδεικτικά, απομάκρυνση ομάδας σκηνιτών που διέμεναν παράνομα για πάνω από 20 χρόνια στη Πανεπιστημιούπολη ασχολούμενοι με κλοπές, ληστείες, πορνεία, κλπ. (μετά από δικαστική απόφαση).Κλείσιμο εισόδων της Πανεπιστημιούπολης τις βραδινές ώρες και τα Σαββατοκύριακα (μετά από δικαστική απόφαση). Τοποθέτηση θυρών ασφαλείας με κάρτα εισόδου στα κτίρια. Πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ, με έξοδα της Επιτροπής Ερευνών, φυλάκων και αγορά εξοπλισμού τους. Ίδρυση Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας.

Σε επίπεδο διαφάνειας και διαλόγου. Ενδεικτικά, έναρξη λειτουργίας του Βήματος Διαλόγου (to vima) και του περιοδικού @Up.

Πώς βλέπετε την τριτοβάθμια εκπαίδευση  να διαμορφώνεται με την πάροδο του χρόνου;

Είναι μια δύσκολη πρόβλεψη με την έννοια ότι υπάρχουν αντιμαχόμενες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις. Υπάρχουν δυνάμεις και μέσα στα Πανεπιστήμια που μάχονται για ένα δυνατό αυτοδιοικούμενο δημόσιο Πανεπιστήμιο, που θα υπηρετεί την αριστεία, εξυπηρετώντας ταυτόχρονα τις αναπτυξιακές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και της χώρας. Ταυτόχρονα υπάρχουν δυνάμεις και μέσα στα Πανεπιστήμια, που προωθούν το επιχειρησιακό μοντέλο στο Πανεπιστήμιο με κύριο στόχο το οικονομικό κέρδος. Η σχέση αυτή περιπλέκεται έτι περισσότερο με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που ανοίγουν το δρόμο στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Αν ο ερχομός αυτός γίνει με αυστηρά θεσμικά κριτήρια, ελπίζω ότι θα είναι επωφελής. Πρέπει όμως ο ερχομός αυτός να γίνει με ταυτόχρονη περαιτέρω θεσμική και οικονομική στήριξη του δημόσιου Πανεπιστημίου. Σε κάθε περίπτωση οι νέοι μας πρέπει να κατανοήσουν ότι τη μεγάλη δύναμη στη ζωή δεν την αντιπροσωπεύει το πτυχίο αλλά η γνώση. Φυσικά το ιδανικό είναι το πτυχίο να αντιπροσωπεύει και γνώση.

Τέλος, τι θα λέγατε σε έναν νέο άνθρωπο που θέλει να ακολουθήσει τα δικά σας βήματα στην έρευνα ;

Η βασική μου συμβουλή είναι να κάνει πράγματα που αγαπάει,  που πιστεύει και να προσπαθήσει να ενταχθεί σε ένα ακαδημαϊκό και ερευνητικό περιβάλλον στο οποίο θα βρει στήριξη, συνεργασιμότητα και ακαδημαϊκό ήθος. Χωρίς αυτά είναι δύσκολο να αντέξει στην καθημερινή πίεση που απαιτεί η ερευνητική και ακαδημαϊκή ζωή.

 

Who is Who

Ο Γιώργος Παναγιωτάκης γεννήθηκε στα Χανιά της Κρήτης. Σπούδασε στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών και έλαβε Διδακτορικό Δίπλωμα από το Τμήμα Ιατρικής του ίδιου Πανεπιστημίου.  Υπηρέτησε  στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών από το 1980. Σήμερα είναι Ομότιμος Καθηγητής.  Είναι το αρχαιότερο μέλος του Εργαστηρίου Ιατρικής Φυσικής, μετά τον αείμνηστο Καθηγητή Βασίλη Πρώιμο. Είναι εμπειρογνώμων Ιατρικής Φυσικής και εμπειρογνώμων Ακτινοπροστασίας, ιατρικών και μη ιατρικών εφαρμογών. Είναι εμπειρογνώμονας  Ακτινοπροστασίας του Πανεπιστημίου Πατρών,  ενώ  ήταν και υπεύθυνος ελέγχου παραλαβής του ακτινολογικού εξοπλισμού του Π.Γ.Ν.Π. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην ιατρική ακτινοφυσική και στην ιατρική απεικόνιση, καθώς και σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης. Έχει περισσότερες από 300 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με σύστημα κριτών, καθώς και περισσότερες από 500 παρουσιάσεις σε διεθνή συνέδρια.

Έχει υπηρετήσει σε διάφορες διοικητικές θέσεις του Πανεπιστημίου Πατρών, μεταξύ των οποίων, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών  την περίοδο 2010-14.

Έχει θητεύσει ή θητεύει και σε άλλες θέσεις, όπως ενδεικτικά:

  • Πρόεδρος του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών.
  • Μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας.
  • Μέλος Επιτροπών του Υπουργείου Παιδείας.
  • Μέλος (Συντονιστής) Επιτροπών του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας.
  • Εξωτερικός Σύμβουλος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων σε θέματα Ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.
  • Πρόεδρος της Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας για τη χορήγηση Επαγγελματικής άδειας Φυσικού Νοσοκομείου – Ακτινοφυσικού Ιατρικής.

 

Διαβάστε στο πατρινό περιοδικό “πατρινόραμα-plus” που κυκλοφορεί