Γιώργος Βερροιόπουλος: “Να καταλάβουμε ότι έχουμε χρυσό στα χέρια μας”!

Ο Γιώργος Βερροιόπουλος είναι ένας από τους κορυφαίους Dj της Πάτρας αλλά και ιδιοκτήτης ενός από τα καλύτερα bar restaurant(Bara). Επειδή όμως είναι πραγματικά πολυπράγμων ασχολείται και με την μαγειρική(!)και έχει μπει και στον χώρο αυτό. Ταυτόχρονα σαν πολυταξιδευμένος και οξυδερκής χαρακτήρας,έχει άποψη και δεν φοβάται να την καταθέσει. Και μάλιστα λέει πράματα που θα συζητηθούν! Μαζί του μιλήσαμε λοιπόν για το Καρναβάλι αλλά και τις προοπτικές του,για την εστίαση της Πάτρας αλλά και την νοοτροπία της!

Συνέντευξη στον Σωτήρη Γεωργίου

-κ.Βερροιόπουλε πως ξεκινήσατε αλήθεια και έχετε πετύχει τόσα σε τόσους χώρους σήμερα; Και ειδικά στην μουσική.

“Εγώ φέτος κλείνω 20 χρόνια σαν Dj από όταν ξεκίνησα στο Up Town του Κοτοπούλη και μετά στο Bararara στα Ψηλαλώνια. Έχω παίξει σε πολλά μαγαζιά,στο Villa Mercedes εδώ,στο Distinto ,στου Τάκη του Καραβιώτη τα μαγαζιά,στο εξωτερικό σε Ελληνικες κοινότητες,σε πάνω από 300 γάμους! Στο Bara είμαι 10 χρόνια,από όταν με κάλεσε ο Παράσχης ο δημιουργός του να γίνουμε συνέταιροι. Φέτος έχουμε και ένα Ιταλικό μαγαζί (το fratello) με τον Νίκο τον Σταυρόπουλο για φαγητό,επειδή ασχολούμαι και με την μαγειρική πολύ. Δεν αφήνω την μουσική αλλά πρέπει να δώσουμε χρόνο και στα νέα παιδιά! Εμείς γράψαμε τις ώρες πτήσης”

-Σας αρέσει όμως στην κονσόλα και ας μην παίζετε κάθε μέρα. Και θα είστε και φέτος στον κορυφαίο χορό,τον
Λευκό Χορό.

“Για να πας να παίξεις πρέπει να έχεις κάνει πολλές ώρες προετοιμασία και αυτή την βλέπεις μετά στην φήμη,στην αγάπη του κόσμου αλλά και στις απολαβές. Αν δεν κάνεις προπόνηση δε παίζεις δεν λένε και στον αθλητισμό; Ο Λευκός Χορός είναι από τους πιο κλασικούς στην Πάτρα. Σχεδόν 40 χρόνια.

Και θα είμαι και εγώ μαζί με τον φίλο τον Θοδωρή τον Πίγκα. Θα έχουμε ασφαλώς πολύ καρναβαλική μουσική. Πάντως παλιά δεν μου άρεσαν να σας πω τα καρναβαλικά γιατί ήθελα να παίζω για μένα. Μετά είδα ότι πρέπει να παίζω αυτά που αρέσουν στον κόσμο! Ο χορός είναι συναισθήματα. Τα πάρτι πλέον είναι καλύτερα από παλαιότερα. Δεν ισχύει το κάθε πέρσι και καλύτερα εδώ. Σε όλα τα επίπεδα είναι καλύτερα τώρα χωρίς να υποτιμώ το χτες που έκτισε το σήμερα!

 

-Πως πάει το Καρναβάλι στην Πάτρα;

Γ.Β: “Tα τελευταία 10 χρόνια το Καρναβάλι φθίνει σαν θεσμός. Αν δεν αλλάξουμε νοοτροπία σαν Πατρινοί και δεν καταλάβουμε ότι είναι η μεγάλη μας εορτή,όχι προϊόν που είναι κάτι ψυχρό,ότι είναι το DNA μας αφού έχουμε και διονυσιακές καταβολές(διασκέδαση,οίνος κτλ),τότε θα δεν θα πάρει πάνω του. Κανονικά ο θεσμός πρέπει να σταματήσει μέχρι να γίνει το restart. Αν δεν έρθει ένας σοβαρός μάνατζερ,να γίνει ένας οργανισμός με εξωστρέφεια,όραμα,πως θα γίνει restart; Θα έπρεπε να έχουμε εκδηλώσεις όλο το χρόνο,να υπάρχει σχεδιασμός.

Η ιδιωτικοποίηση στην τελική δεν έκανε πουθενά κακό. Να μπουν ειδικοί. Εδώ δέκα μέρες το καρναβαλικό περίπτερο ήταν κλειστό και στην τελετή έναρξης είδαμε κάτι χωρίς καμία απολύτως αλληλεπίδραση. Άρα κάτι δεν πήγε καλά. Αν προσεγγίζαμε το Καρναβάλι σαν προϊόν ,όντως γιορτή και όχι πανηγυράκι,τότε τους δύο τελευταίους μήνες θα έπρεπε η Πάτρα να είναι γεμάτη και όχι να περιμένουμε το τελευταίο τριήμερο. Δεν είναι πνεύμα καρναβαλιού αυτό που γίνεται τις τελευταίες ημέρες στους δρόμους.

Μέμφομαι τον Δήμο Πατρέων που έχει αφήσει τα πράματα στην τύχη τους. Το Καρναβάλι δεν είναι πανηγύρι! Και πρέπει να ασχολούμαστε όλο τον χρόνο. Θα έπρεπε να υπάρχει ένα μεγάλο υπαίθριο πάρτι που θα τελειώνει στις 00.00 Παρέλαση με εξωστρέφεια,ένα φεστιβάλ, ένα καρναβαλικό μουσείο, δράσεις σε εκθέσεις κτλ εκτός Πάτρας για να έρθει τουρισμός. Μερικά που σκέφτηκα γρήγορα. Ποιός ξενοδόχος να έρθει να επενδύσει για τρεις ημέρες; Η πόλη έπρεπε να έχει καρναβαλικό τουρισμό και να έχουμε δράσεις όλο τον χρόνο. Και θα έπρεπε να είναι και πιο δύσκολο να φτιάξεις ένα πλήρωμα να συμμετάσχεις. Όχι έτσι απλά και να έχεις ευθύνη τόσων ατόμων. Πως γίνεται με εμάς στα μαγαζιά π χ. Χρειάζεται όραμα απλά”

-Είναι πρόβλημα ο χαμός με τους πλανόδιους πωλητές στο Καρναβάλι και η εικόνα αυτή που θίγουν πολλοί;

“Προσωπικά δεν μ απασχολεί γιατί έχω χαράξει τον δικό μου δρόμο. Ζημιά δεν μας κάνει όταν έχει τόσο κόσμο. Εγώ απορώ πως ψωνίζει ο κόσμος όταν δεν ξέρεις πάντα τι είναι. Μπορούμε να ζήσουμε με αυτό όμως, δεν μας φταίνε οι τρεις τελευταίες ημέρες. Αν φταίνε,τότε σημαίνει ότι έχεις πρόβλημα. Εμείς ασφαλώς όμως κόβουμε τις αποδείξεις μας και είναι ένα θέμα αυτό. Η Πάτρα έχει γενικά πολύ καλή εστίαση. Η Πάτρα είναι ένα ξιπασμένο αστικό κέντρο. Από το 1981 και μετά καταστραφήκαμε.

Αλλά παρά την φτώχεια γενικά γίνονται καλές δουλειές και το προσωπικό που εργάζεται στην Πάτρα είναι περιζήτητο το καλοκαίρι και γι αυτό αδειάζουμε σαν πόλη! Ακούω συνέχεια για τους φοιτητές. Μια πόλη με 350.000 μόνιμους κατοίκους δεν μπορεί να στηρίζεται μόνο στους φοιτητές. Λέτε να ζω στον δικό μου κόσμο;

Εγώ δεν στηρίζω την δουλειά μου στους φοιτητές αν και σαφώς έχουμε πολλούς φοιτητές πελάτες. Δυνατότητες ανάπτυξης το καλοκαίρι υπάρχουν,όλο το παραλιακό μέτωπο όπως το Ρίο. Σίγουρα η οικονομική κρίση παίζει τον ρόλο της. Όταν καταλάβουμε ότι έχουμε στα χέρια μας χρυσό και πάμε να το αξιοποιήσουμε γιατί έχουμε μια ευλογημένη περιοχή ,θα προχωρήσουμε. Αν μείνουμε στην μιζέρια το αφήνουμε. Η Πάτρα είναι σημείο και μαγαζί γωνία που μπορεί να έχει μεγάλη ανάπτυξη.

Είμαστε ανάμεσα σε 3-4 νομούς,σε ιστορικά σημεία(Ολυμπία Δελφούς),βουνό(Καλάβρυτα),τρομερές παραλίες, εξαιρετικό αστικό περιβάλλον που πρέπει να το προσέχεις και να το έχεις καθαρό. Έχουμε κάστρο ,έχουμε τόσα,δηλ έχουν άλλες πόλεις στην Ελλάδα κάτι πολύ καλύτερο ή στο εξωτερικό; Είναι θέμα νοοτροπίας για εμένα όλα. Είμαστε συντεταγμένα ασύντακτοι! Πρέπει να κάτσουμε όλοι όσοι έχουμε ένα όραμα σε ένα κοινό τραπέζι και να ακούσουμε ο ένας τον άλλον”

-Πως αρχίζετε στον χώρο της εστίασης γενικά;

“Εγώ ξεκίνησα να δουλεύω στην λάντζα. Σκληρή λάντζα χωρίς τα πλυντήρια σήμερα. Σε ένα καλοκαίρι έχασα 12 κιλά! Λαντζέρης και γράψτο. Και μαζί μάζευα Cd γιατί μου άρεσε. Μετά έκατσα εισιτήρια,όλα τα πόστα και λέω του Κοτοπούλη θέλω να παίξω μουσική. Ο Γιώργος λοιπόν και ο Σωκράτης ο Παράσχης είναι οι μεντορές μου. Ο Κοτοπούλης με εμπιστεύθηκε σχεδόν στα 20 και ο Παράσχης μετά με πήρε στο Bararara και μετά με έκανε εδώ στο Bara συνέταιρο”

-Τι θυμάστε από τις παλαιότερες καρναβαλικές εποχές;

“Θα πω ένα θλιβερό συμβάν αλλά αυτό θυμάμαι γιατί είχε πολύ σημασία για εμένα. Την πρώτη φορά που με άφησαν να παίξω καμιά ώρα μόνος μου,το μαγαζί εκείνο το βράδυ ,Σάββατο βράδυ,κάηκε. Το Up Town. Και κάηκαν στα 19 μου τότε ,περίπου 300 Cd που για τον DJ ήταν η περιουσία του . Θυμάμαι που με παίρνουν ξημέρωμα τηλ και το έκλεινα. Μου λένε κάηκε το μαγαζί και δεν το πίστευα. Μου λέει η μητέρα μου βλέπω καπνούς. Παίρνω το μηχανάκι και πάω ,το βλέπω και έκλαιγα δύο ημέρες μετά”

-Πείτε μας και για μαγειρική,τα αγαπημένα σας μέρη ,κουζίνα

“Η κουζίνα που μου αρέσει είναι η Ιταλική αλλά και η Ελληνική. Δηλαδή η Μεσογειακή. Καλό είναι να ταξιδεύουμε μέσα από την κουζίνα μας με τις γεύσεις που φτιάχνουμε. Η Ιταλία είναι και αγαπημένο μου μέρος και τους ζηλεύω γιατί έχουν κρατήσει τον χαρακτήρα τους,ξέρουν να πουλάνε καλά τον εαυτό τους. Έχουν εντυπωσιακά τοπία,αρχιτεκτονική. Σε εμάς βλέπεις ένα χάος πολλές φορές. Οι δρόμοι στην Ευρώπη δεν έχουν
λακούβες και εδώ και στην Πάτρα και όχι μόνο,έχεις δυσκολία. Σαφώς είμαι περήφανος που είμαι Έλληνας και Πατρινός και διαφωνώ με όσους φεύγουν. Όταν φεύγεις είναι σαν να παραιτείσαι. Αγαπημένο μέρος ,νησί ,είναι η Άνδρος που είχαμε και μαγαζί. Μουσικά είναι ένας κιθαρίστας,ο Στίβι Ρέι Βον Μετά έχω πολλούς και μπάντες. Στην Ελλάδα πολλοί,μου έρχεται σίγουρα ο Γιώργος Σαμπάνης. Εχω μεγαλώσει και με ροκ μουσική”.

-Τι θα ντυθείτε;

“Καπετάνιος. Φέτος. Δεν είναι κάτι μόνιμο. Μου αρέσει. Και σας περιμένω στον Λευκό Χορό που θα παίζω μουσική και στο μεγάλο πάρτι μας στο Bara με τίτλο “το κλουβί με τις τρελές”την τελευταία Παρασκευή”!

*Οι φωτογραφίες είναι από το προσωπικό αρχείο του κ.Βερροιόπουλου