Κατερίνα Βενέρη – Σιούλη: Η Βασίλισσα στο θρόνο της!

Η Κατερίνα Βενέρη – Σιούλη είναι η βασίλισσα του φετινού Καρναβαλιού της Πάτρας που επιστρέφει μετά από τρία χρόνια απραξίας λόγω της πανδημίας. Η φετινή βασίλισσα είναι μια εξαιρετική επιλογή της Επιτροπής γιατί δίνει μια άλλη διάσταση και αέρα στον θεσμό. Καθώς είναι μια βασίλισσα με άποψη και με σοβαρά κοινωνικά μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις. Η Κατερίνα Βενέρη – Σιούλη είναι μια νέα όμορφη γυναίκα όπως έχει καθιερώσει και η θέση, αλλά πρωτίστως μορφωμένη,ευαισθητοποιημένη,με κοινωνικές ανησυχίες και όλα αυτά μας τα εξηγεί στην συνέχεια μαζί με το οραμά της για την πόλη που γεννήθηκε,την Πάτρα.

Συνέντευξη στον Σωτήρη Γεωργίου

-Κατερίνα,πως αποφάσισες να διεκδικήσεις την θέση της βασίλισσας του Πατρινού Καρναβαλιού;

“Εκανα την αιτησή μου για πρώτη φορά. Ο Δήμος ανακοινώνει κάθε χρόνο ότι δέχεται αιτήσεις και έτσι το σκέφτηκα. Ήταν ένα παιδικό μου όνειρο διότι ήμουν πολλά χρόνια καρναβαλίστρια με τους γονείς μου,με τους φίλους μου, μου άρεσε πολύ και ειδικά μετά την πανδημία που στερηθήκαμε τρία χρόνια το Καρναβάλι ήταν για μένα σημαντικό. Δεν το φαντάστηκα πάντως (σ.σ γέλια). Το είχα στο πίσω μέρος του μυαλού μου. Πέρσι ήμουν σε ένα πάρτι στην τελετή λήξης και επειδή δεν είχε γίνει και την προηγούμενη χρονιά παρέλαση,λέω τέλος του χρόνου δηλώνω συμμετοχή! Ήταν ένα στοίχημα με τον εαυτό μου”!

-Τι είναι για σένα το Καρναβάλι;

“Σημαίνει πάρα πολλά γιατί ο κόσμος απέχει και διώχνει μακριά άσχημα συναισθήματα,την μιζέρια. Απελευθερώνεται, είναι πιο φιλικός,πιο κοινωνικός,του αρέσει να διασκεδάζει. Κάτι που δυστυχώς δεν γίνεται πάντα εκτός της περιόδου αυτής και είναι κάτι άσχημο αυτό. Άρα το Καρναβάλι δίνει ζωντάνια,χρώματα,οι άνθρωποι είναι χαρούμενοι και γι αυτό ήθελα να τον εκπροσωπήσω τον θεσμό”

-Πως πέρασαν τρία χρόνια χωρίς Καρναβάλι;

“Εγώ συμμετείχα από μικρή και βλέποντας τους Πατρινούς να περιμένουν με ανυπομονησία ,ύστερα από τρία χρόνια βλέπω μια δυναμική επιστροφή. Είναι η ευκαιρία να γίνουμε όλοι ξανά κοινωνικοί,πιο φιλικοί και να περνάμε καλά”

-Πως έμαθες ότι είσαι η βασίλισσα;

“Τον Δεκέμβριο έκανα την αίτηση. Ήμουν στα Τρίκαλα, ήταν Πέμπτη το βράδυ ,10 και μου λένε καλησπέρα πήραμε να σας πούμε ότι είστε η βασίλισσα του καρναβαλιού. Λέω στην αρχή είναι φάρσα. Αλλά επειδή μου λέγανε ότι είμαστε εδώ με τον δήμαρχο,είδαμε πράματα για σένα,λέω είναι αλήθεια και δεν το ..πίστευα”!

-Ποιά είναι η ζωή της βασίλισσας σε σχέση με την απλή συμμετοχή;

“Είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Από την πρώτη μέρα πρέπει να είσαι στην Πάτρα,να συμμετέχεις στα δρώμενα,να δίνεις συνεντεύξεις,να εκπροσωπείς τον θεσμό,την πόλη σου. Είσαι το πρόσωπο της πόλης. Εγώ παράτησα την δουλειά μου για ένα μήνα. Υπάρχει μια προετοιμασία πίσω από όλο αυτό που βλέπετε”

-Και σου δίνουν την μπαγκέτα σαν βασίλισσα και σου λένε άλλαξε ότι θέλεις. Τι κάνεις;

“Δεν θα άλλαζα κάτι. Μόνο ένα πράγμα. Ότι η βασίλισσα του Πατρινού Καρναβαλιού δεν σημαίνει ότι είναι μια γυναίκα μόνο όμορφη και τίποτα παραπάνω. Είναι μια γυναίκα και μια μορφή που πρέπει να εκπροσωπεί το Πατρινό Καρναβάλι αγαπώντας τον θεσμό και έχοντας βιώσει τον θεσμό. Και να είναι μια κοπέλα κοινωνική,να έχει αξίες,να είναι επικοινωνιακή και να θέλει να περάσει και μηνύματα. Η βασίλισσα εκπροσωπεί ιδεώδη του θεσμού και γι αυτό πρέπει πρώτα από όλα να τα πιστεύει και πρέπει να είναι για μένα και Πατρινή. Άλλωστε οι Πατρινοί έχουν στο αίμα τους το Πατρινό Καρναβάλι”.

-Πες μας την ιστορία σου

“Εγώ γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Πάτρα. Η καταγωγή μου είναι από τα Τρίκαλα όπου ζω τα τελευταία 7 χρόνια καθώς πέρασα στο ΤΕΦΑΑ εκεί και συνέχισα στην Λάρισα μεταπτυχιακά στο τμήμα της Ιατρικής στο πρόγραμμα “Εργοσπιρομετρία”. Εργάζομαι τα τελευταία χρόνια και παίρνω και το πτυχίο μου φέτος. Ξεκίνησα από νωρίς στον αθλητισμό στην Πάτρα με τον στίβο από μικρή καθώς οι γονείς μου ήταν προπονητές στην Παναχαϊκή. Κάθε μέρα ήμουν στο στάδιο μέχρι τα 17 μου. Σταμάτησα μετά για να διαβάσω και να στοχεύσω στις Πανελλαδικές. Δεν το μετάνιωσα που άφησα τον στίβο. Προέχουν οι σπουδές και δεν γίνεται να είσαι πολύ καλός και στα δύο ταυτόχρονα”

-Πάτρα ή Τρίκαλα;

“Αγαπώ και τις δύο πόλεις. Η Πάτρα με δένει συναισθηματικά για πολλούς λόγους αλλά και τα Τρίκαλα πλέον. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω! Ούτε από τα Τρίκαλα μπορώ να φύγω εύκολα. Αγαπώ και αυτή την πόλη,έχει ανθρώπους που με αγαπάνε πραγματικά ,έχω το επαγγελματικό κομμάτι εκεί και είναι μια επαρχία πολύ καινοτόμα και μπροστά. Είναι μια έξυπνη πόλη,μια σύγχρονη πόλη,κάνει εξαιρετική δουλειά ο Δήμαρχος Τρικάλων”.

-Ποιά είναι λοιπόν τα μηνύματα που περνάς; Τι θα άλλαζες στην Πάτρα;

“Θα ήθελα να φύγει η μιζέρια και να έρθει η χαρά. Δεν είμαι η κατάλληλη να πω τι να αλλάξει στην πόλη. Αλλά θέλω το κλίμα του Καρναβαλιού που επικρατεί αυτές τις μέρες να υπάρχει και όλο τον άλλο χρόνο. Να είμαστε ευδιάθετοι ,κοινωνικοί,να αγαπάμε τον συνανθρωπό μας και να αγαπάμε την πόλη μας και να την στηρίζουμε ως Πατρινοί. Όλοι οι Πατρινοί αγαπάνε την πόλη τους και ο Δήμαρχος της Πάτρας θεωρείται από τους καλύτερους στην Ελλάδα και κάνει κινήσεις για την πόλη. Όμως κάτι κρατά πίσω αυτή την πόλη,δεν ξέρω τι,αλλά πρέπει να αλλάξει αυτό. Είμαστε μια πόλη που έπρεπε να είναι κόμβος. Είμαστε επίκεντρο,έχουμε λιμάνι, είμαστε συνδετικός κρίκος με το εξωτερικό,μπορούμε να έχουμε περισσότερο τουρισμό. Και να έρχονται νέοι άνθρωποι να γνωρίζουν την Πάτρα”!

-Στο Καρναβάλι είσαι από μικρή; Έχει ντυθεί βασίλισσα φαντάζομαι!

” Έχω ντυθεί και βασίλισσα μικρή,ναι(σ.σ γέλια)! Συμμετείχα κάθε χρόνο φυσικά. Και θυμάμαι αυτό το κλίμα με τον κόσμο να χαμογελά. Κάθε χρόνο ήμουν σε διαφορετικά γκρουπ”.

-Τι πρεσβεύει φέτος ο θεσμός της βασίλισσας;

“Την αναγέννηση. Και είναι μια ευκαιρία μετά από μια άσχημη κατάσταση που βιώσαμε με την πανδημία. Αναγεννάται ο κόσμος ξανά. Να αναγεννηθούμε και σαν άνθρωποι,να αφήσουμε να έρθει το καλό,να εκτιμήσουμε το κάθε τι ,να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που μας δίνονται και το καλύτερο θα έρθει”!

-Κερδίζει κάτι μια βασίλισσα;

“Η βασίλισσα δεν έχει κάποια οικονομική απολαβή. Εκπροσωπείς την πόλη σου και έτσι έχεις την τιμή αυτή. Παίρνεις τα συναισθήματα”.

-Επαγγελματικά τι κάνεις ;

“Τα τελευταία 4 χρόνια ειδικεύτηκα στο πρόγραμμα Κangoo Jumps που είναι ένα αερόβιο καρδιοαναπνευστικό πρόγραμμα που φοράς ειδικές μπότες και είναι κάτι φρέσκο και νέο που κερδίζει συνέχεια κόσμο! Είναι κάτι καινοτόμο. Μπορείς να το κάνεις και ως personal και σε γυμναστήριο και σε γκρουπ. Εγώ δουλεύω σαν εξωτερικός συνεργάτης σε γυμναστήρια στα Τρίκαλα,στην Καρδίτσα,αλλά και σε άλλες πόλεις και νησιά που πάω με άλλα προγράμματα”

-Τέλος,το μηνυμά σου γενικότερα για την κοινωνία μας,για το αύριο.

“Να είμαστε πιο χαρούμενοι,να εκτιμάμε το κάθε τι στην ζωή μας και το κάθε δευτερόλεπτο και να το βιώνουμε και να το ζούμε γιατί από προσωπική εμπειρία και βιώματα μου η ζωή είναι απρόβλεπτη και ποτέ δεν ξέρεις τι θα έρθει την επόμενη στιγμή. Οπότε πρέπει να ζούμε σαν να μην υπάρχει αύριο με την καλή την έννοια βέβαια”

*Οι φωτογραφίες είναι από το προσωπικό προφίλ της κ.Κατερίνα Βενέρη – Σιούλη