H Θεατρική Ομάδα  του Πολιτιστικού Συλλόγου Αραχωβιτίκων ανεβάζει την παράσταση “Ποιος Ζει Ποιος Πεθαίνει(ς)”

Οι ιδρυτές της Θεατρικής Ομάδας του Πολιτιστικού Συλλόγου Αραχωβιτίκων μιλούν στο περιοδικό “πατρινόραμα” για την θεατρική παράσταση που ανεβάζουν με τίτλο “Ποιος Ζει Ποιος Πεθαίνει(ς)”.

Η Άντυ και ο Δημήτρης, ιδρυτές της Θεατρικής Ομάδας του Πολιτιστικού Συλλόγου Αραχωβιτίκων και μετά από μύθους, παραμύθια, αρχαίες τραγωδίες, θέατρο παραλόγου, κλασικές κωμωδίες και θεατρικούς μονολόγους, φέτος αποφάσισαν να προετοιμάσουν  μία μαύρη κωμωδία. Με μπόλικο γέλιο, αρκετό κλάμα, πολλές ανατροπές, εκφραστικό χορό, άφθονα πρωτότυπα τραγούδια και μία μικρή δόση νοσταλγίας, περιμένουν όλους εκείνους που θα τους  τιμήσουν με την παρουσία τους, όπως χαρακτηριστικά είπαν στην δημοσιογράφο Ευτυχία Λαμπροπούλου

Πως γεννήθηκε η ιδέα ίδρυσης της θεατρικής σας ομάδας ;

Όλα ξεκίνησαν το 2013 όπου το τότε Διοικητικό Συμβούλιο θα διοργάνωνε την πρώτη καλοκαιρινή εκδήλωση μετά από μερικά χρόνια ανενεργίας. Μας έγινε πρόταση να ανεβάσουμε ένα μικρό θεατρικό της αρεσκείας μας που θα εντασσόταν στα δρώμενα της εκδήλωσης. Μετά την επαφή που είχαμε με την εξ’ ολοκλήρου διοργάνωση και διεκπεραίωση της θεατρικής παράστασης, μας γεννήθηκε η επιθυμία να συνεχίσουμε. Έτσι, δεν πρόκειται για «ίδρυση» ομάδας αλλά κυρίως για δύο παιδιά που ήρθαν σε επαφή με την τέχνη στην τρυφερή ηλικία των 15 ετών και 11 χρόνια μετά συνεχίζουν να φυτεύουν το σπόρο της δημιουργίας, της ομαδικότητας και του εθελοντισμού στους συμμετέχοντες.

Μιλήστε μας λίγο για τους συνεργάτες σας και την συνεργασία που έχετε μεταξύ σας
ως θεατρική ομάδα.

Αναπόσπαστο κομμάτι της πορείας μας είναι φυσικά ο Πολιτιστικός Επιμορφωτικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Αραχωβιτίκων διότι μας δείχνει εμπιστοσύνη και μας δίνει τόσο το χώρο για τις πρόβες όσο και το χώρο για καλλιτεχνική έκφραση. Παράλληλα καλύπτει τις οικονομικές ανάγκες που προκύπτουν κατά το ανέβασμα των παραστάσεων και φροντίζει να μας παρέχει βήμα μέσω των εκδηλώσεων του για την παρουσίαση τους. Οι βασικοί άξονες που διέπουν τη συνεργασία με τα μέλη της ομάδας μας, είναι ο σεβασμός και η επικοινωνία, η υγιής κι εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων και ιδεών. Οι συνεργάτες μας αν και η δουλειά που προσφέρουν είναι εθελοντική είναι πάντα διαθέσιμοι να ξεπεράσουν τους φόβους τους και να εξερευνήσουν τα όρια τους, γεγονός που μας καθιστά πολύ περήφανους. Με αυτό τον τρόπο έχουμε μία παραγωγική αλλά συγχρόνως αρμονική, θαυμαστή κι αξιοζήλευτη συνεργασία.

Τι σας οδήγησε να επιλέξετε την παράσταση αυτή;

Θελήσαμε φέτος να ανεβάσουμε ένα έργο το οποίο κατά βάση είναι κωμωδία αλλά ταυτόχρονα διατηρεί κι έναν δραματικό χαρακτήρα. Έχει στοιχεία μιούζικαλ με 6 πρωτότυπα τραγούδια και κυρίως το κείμενο δημιουργήθηκε από το συγγραφέα της ομάδας μας, Δημήτρη Μπούζη, με σκοπό να ενσαρκώσουν οι ηθοποιοί μας εντελώς διαφορετικούς ρόλους από τους περσινούς αλλά και από τις προσωπικότητες τους.

Ένας επιπλέον παράγοντας που μας οδήγησε σε αυτή την επιλογή ήταν η αντίθεση του πραγματικού κόσμου με τον παραμυθένιο που είχαμε δημιουργήσει την προηγούμενη χρονιά καθώς μας αρέσει να διαφοροποιούμαστε από τις προηγούμενες δουλειές μας και αυτό είναι μία πρόκληση. Μία επιπλέον πρόκληση είναι η χρονολογία που διαδραματίζεται το έργο μας, τα έτη 2003-2004, δηλαδή 20 χρόνια πριν, συνεπώς οφείλουμε να αποδώσουμε το κλίμα της εποχής όσο πιο πιστά μπορούμε για να δημιουργήσουμε μια αληθοφάνεια και μία νοσταλγία.

Πότε θα πραγματοποιηθεί και ποιοι είναι οι συντελεστές;

Η παράστασή μας με τίτλο “Ποιος Ζει Ποιος Πεθαίνει(ς)” είναι ένα από τα θεάματα που θα παρουσιαστούν στην καλοκαιρινή εκδήλωση του Συλλόγου το Σάββατο 6 Ιουλίου στον προαύλιο χώρο των κοινοτικών γραφείων Αραχωβιτίκων και ώρα 21:00.

Οι συντελεστές που απαρτίζουν το θεατρικό μας έργο είναι ο Δημήτρης Μπούζης (συγγραφή), η Άντυ Γάτσου (σκηνοθεσία) και πρωταγωνιστούν με αλφαβητική σειρά οι: Αρετή Αργυροπούλου (Αρετή), Βαρβάρα Αργυροπούλου (Φρόσ     ω), Ιωάννα Βασάκου (Ουλιάνα), Άντυ Γάτσου (Τούλα), Διονύσης Γιακουμέλος (Παντελής), Ιωάννα Γιαννακοπούλου (Μητέρα Τούλας), Αγγελική Καταπόδη (Έφη), Χριστιάννα Μωραΐτη (Χριστιάννα), Δημήτρης Τουβάκης (Κάμερα-μαν), Κωνσταντίνος Τσαούσης (Ηλίας), Ντίνος Χριστοδούλου (Ρεπόρτερ/Αστυνομικός).

Ποια είναι τα μηνύματα που παίρνει ο κόσμος φεύγοντας από μία παράστασή σας;

Στοχεύουμε κάθε παράσταση μας να είναι διαφορετική, άρα και τα μηνύματα που παίρνει ο κόσμος σίγουρα διαφέρουν. Στην πρώτη παράστασή μας “Η απαγωγή του Καλοκαιριού” το 2013 θίξαμε τον σεβασμό στη ποικιλομορφία και την αποτροπή εκφράσεων μίσους με απώτερο σκοπό την ειρήνη. Η επόμενη παράστασή, το 2014, με τίτλο “Καλοκαιρινές Διακοπές” ήταν ένα ανάλαφρο έργο που στόχευε να εκπαιδεύσει τη κριτική σκέψη και την προσοχή προς του αγνώστους. Το 2015 ανεβάσαμε 2 θεατρικά κείμενα με τίτλους “Σαν το αλάτι…κι ακόμα παραπάνω” και “Το συμβούλιο των ποντικών” όπου ήταν εμπνευσμένα από παραμύθι και μύθο του Αισώπου αντίστοιχα. Το πρώτο παραμύθι που επιχειρήσαμε, είχε έντονο πολιτικό μετακείμενο ενώ ο εν λόγω μύθος, έκανε αναφορά σε εκείνους που έχουν κατά τα άλλα τολμηρές ιδέες αλλά μη εφαρμόσιμες. Το 2016 ανεβάσαμε τον μύθο της Περσεφόνης με τίτλο “Η Αρπαγή της Περσεφόνης” όπου αποδόθηκε ως αρχαία τραγωδία με το θρήνο της μητέρας να χάνει το παιδί της προτού προλάβει να το αποχαιρετήσει. Αλλά και το έργο “Οι Τζίτζικες και οι Μέρμυγκες” εμπνευσμένο από τον γνωστό μύθο που κάνει νύξη για την προνοητικότητα και την συμπόνια. Την χρονιά του 2017, μια αμιγώς κωμική επιλογή ήταν να ανεβάσουμε το “Ιανουάριος 1963”, μία διασκευή της γνωστής ταινίας με τίτλο “Της Κακομοίρας” με τον γνωστό Μπακαλόγατο να μας θυμίζει πως η αγάπη δεν κοιτάζει κοινωνικές τάξεις και διαφορές ηλικίας. Η επόμενη παράσταση, το 2018, ήταν η “Καλή Ζωή…Κακή Διαθήκη” όπου θέλαμε να μιλήσουμε για τον φεμινισμό και την απαλλαγή των κοινωνικών προτύπων που καταπιέζουν τις γυναίκες αλλά και τις επιλογές τους. Έπειτα ακολούθησε η τελευταία παράσταση μας, για την ζωή πριν τον Covid-19, με τίτλο “Του Γιατρού” που παραθέσαμε μερικούς από τους λόγους που οδηγούν τον σύγχρονο άνθρωπο στον καναπέ ενός ψυχιάτρου. Επιστρέφοντας από την παγκόσμια πανδημία, το καλοκαίρι του 2023, θελήσαμε να ανεβάσουμε το παραμύθι “Υπό Σκιά” με κύριο χαρακτηριστικό τον διακαή πόθο αναζήτησης και έρευνας που διακατέχει την ανθρώπινη φύση, τα συσσωρευμένα απωθημένα που μας κρατούν δέσμιους και την κατάσταση που επικρατεί όταν αυτά κερδίζουν την πάλη με την αυτοσυγκράτηση μας.

Ακόμη, επιχειρήσαμε την πρώτη μας χειμερινή παράσταση με τον κλασικό μονόλογο “Το Ημερολόγιο ενός Τρελού” του Νικολάι Γκόγκολ, τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς, του οποίου το θέμα είναι η εξερεύνηση της βασανισμένης ψυχής του Αξέντι, την αντιμετώπιση από την τότε κοινωνία και τα σωφρονιστικά ιδρύματα του 19ου αιώνα που αντιμετώπιζαν τις ψυχικές ασθένειες με πλέον απάνθρωπες και βάρβαρες μεθόδους. Φέτος, για να δώσουμε μία πιο εύθυμη νότα στο κοινό που μας παρακολουθεί, καταλήξαμε να προετοιμάσουμε το έργο “Ποιος Ζει Ποιος Πεθαίνει(ς)” και τα μηνύματα που ευελπιστούμε να πάρει ο κόσμος φεύγοντας είναι πως η έλλειψη επικοινωνίας και η αποξένωση είναι ικανές να οδηγήσουν τις ανθρώπινες σχέσεις στα άκρα. Οι παρωχημένες αντιλήψεις γίνονται επικίνδυνο όπλο και η ζήλεια ένας καταστροφικός σύμβουλος που θολώνει την κρίση και τον ορθολογισμό.

Μέσω της τέχνης μας, αισιοδοξούμε πως θα καταφέρουμε να προσελκύσουμε περισσότερο κόσμο, καθώς οποιοσδήποτε επιθυμεί, έχει τη δυνατότητα να γίνει μέρος της ομάδας άνευ αντιτίμου. Ελπίζουμε να μας δοθεί η ευκαιρία να παρουσιάσουμε τη δουλειά μας κι εκτός Αραχωβιτίκων καθώς πιστεύουμε πως ίσως τελικά η υψηλή σημασία της τέχνης να είναι το όνειρο και η ουτοπία, να είναι η “απεικόνιση” ενός νέου κόσμου.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε το κανάλι μας στο YouTube: Θεατρική Ομάδα (@theatrikiomadaarach) και τη σελίδα μας στο Facebook: Πολιτιστικός Επιμορφωτικός Σύλλογος Αραχωβιτίκων.