«Η Πρόληψη κοντά μας» – Ολοκληρώθηκε η δράση,  Συνοδευτικό Μέτρου ΤΕΒΑ

Ολοκληρώθηκε με την συμμετοχή εκατοντάδων ωφελούμενων και την παροχή περισσότερων από 1.000 υπηρεσιών πρόληψης και προαγωγής υγείας, η δράση «Η Πρόληψη Κοντά Μας», που αφορούσε σε δωρεάν προληπτικούς ιατρικούς ελέγχους, με τη χρήση της Κινητής Μονάδας Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, για ωφελούμενους ΤΕΒΑ των τριών Κοινωνικών Συμπράξεων Π.Ε. Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας.

Οι υπηρεσίες πρόληψης και προαγωγής υγείας (προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος, αλλεργικά τεστ, πνευμονολογικός έλεγχος , έλεγχος θυροειδούς αδένα κ.α) προσφέρθηκαν στους ωφελούμενους, στο διάστημα  Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου 2023 σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους, σε συνεργασία με τις Κοινωνικές Συμπράξεις των Περιφερειακών Ενοτήτων Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας, τους κοινωνικούς εταίρους και συνεργαζόμενους φορείς υγείας. Οι εν λόγω υπηρεσίες, προσφέρθηκαν για την ΚΣ Π.Ε. Αχαΐας, στους Δήμους Πατρέων, Ερυμάνθου, Καλαβρύτων και Αιγιάλειας, για την ΚΣ Π.Ε. Ηλείας στους Δήμους Ζαχάρως, Ανδραβίδας-Κυλλήνης (Λεχαινά) και Πύργου, και για την Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας στους Δήμους Ι.Π. Μεσολογγίου, Αγρινίου, Άκτιου – Βόνιτσας και Αμφιλοχίας. Η δράση υλοποιήθηκε με την αγαστή συνεργασία  ιατρών διαφορετικών ειδικοτήτων όπως Αλλεργιολόγων, Καρδιολόγων, Οφθαλμίατρων, Ακτινολόγων, Πνευμονολόγου, Ωτορινολαρυγγολόγου ενώ διασυνδέθηκε και με  τη δράση Συνοδευτικών Μέτρων  «Κατοικώ με Υγεία» (συμβουλευτική και συζήτηση σε θέματα υγιεινής κατοικίας, αποφυγής πτώσεων τραυματισμών, τι περιέχει ένα οικιακό φαρμακείο κ.α) με την συνεργασία κι άλλων λειτουργών υγείας / κοινωνικού τομέα.

Επιπρόσθετα, ακολούθησαν επιμορφωτικά σεμινάρια πρώτων βοηθειών και συμβουλευτικής υγείας  για ωφελούμενους ΤΕΒΑ, σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα ,  τα οποία πλαισιώθηκαν με συμβουλές αναγνώρισης πρώιμων συμπτωμάτων αλλεργικών νοσημάτων,  συμβουλευτική υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων και αποφυγής τροφολοιμώξεων  καθώς και ενημέρωση αναφορικά με την παροχή πρώτων βοηθειών, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν σε αιφνίδιες καταστάσεις που αφορούν την προφύλαξη της υγείας των ίδιων ή και άλλων ατόμων. Τα σεμινάρια πραγματοποιήθηκαν με την εθελοντική συμμετοχή των