Το «πατρινόραμα» ταξίδεψε στο πιο κοσμικό νησί της Ελλάδας, στην Μύκονο που
συγκεντρώνει τα βλέμματα όλου του πλανήτη κάθε καλοκαίρι. Μιλήσαμε με τον για
δεύτερη θητεία Δήμαρχο της, τον κ. Κωνσταντίνο Κουκά, για το τι σημαίνει τελικά η
Μύκονος. Αν μπορεί να την επισκεφτεί ένας μέσος Έλληνας. Τι προβλήματα έχει το πιο
ακριβό νησί της Ελλάδας που φέρνει σημαντικά έσοδα στο ΑΕΠ της χώρας. Και για το νέο
τουριστικό ρεκόρ του 2022.
Συνέντευξη στον Σωτήρη Γεωργίου
• Δήμαρχε καλησπέρα. Πως βλέπετε να κυλάει η φετινή σεζόν στο πιο εμπορικό νησί της
χώρας μας;
Πάμε για ρεκόρ φέτος, όπως και όλη η Ελλάδα. Και σε αφίξεις και σε τζίρους, το νησί κινεί-
ται σε ποσοστό πάνω από 30% από το 2019. Και σας το λέω έχοντας στατιστικά στοιχεία από
διάφορες παραμέτρους. Η κινητικότητα στο λιμάνι και το αεροδρόμιο έχει αγγίξει κόκκινο,
άλλωστε οι κρουαζιέρες είναι ένα τεράστιο κομμάτι της βιομηχανίας της Μυκόνου. Σύμφωνα
με τα στοιχεία της Ένωσης Λιμένων, το νησί μας θα είναι το πρώτο λιμάνι στην χώρα – μαζί με
την Δήλο φυσικά – με 857 ως τώρα προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων. Θα βρίσκεται ακόμα και
σε πιο υψηλή θέση από τον Πειραιά.
Η Μύκονος έχει τουρισμό εδώ και 100 χρόνια. Αλλά τα τελευταία χρόνια με στρατηγικό σχέδιο
και με πολύ δουλειά, ο Δήμος μαζί με τους επαγγελματίες πετύχαμε το τουριστικό μας προϊόν
να λανσάρεται στα πρώτα παγκοσμίως και βέβαια προσελκύοντας ποιοτικό τουρισμό σε όλα τα
επίπεδα. Στην Μύκονο ο επισκέπτης μπορεί να βρει όλες τις τιμές, δεν είναι αυτό που κάποιοι
ισχυρίζονται, δηλαδή απλησίαστη. Και ναι έχουμε υψηλές τιμές, αλλά έχουμε και τις καλύτε-
ρες υπηρεσίες τουλάχιστον στην Ελλάδα. Αυτό έχει και ένα αυξημένο κόστος. Η παρεξήγηση
γίνεται όταν έρχεται κάποιος στην Μύκονο θέλοντας να ζήσει σαν τους δισεκατομμυριούχους,
που όμως πληρώνουν ανάλογα. Αν κάποιος θέλει να επισκεφθεί τα μέρη που επισκέπτονται για
παράδειγμα, οι χολιγουντιανοί stars οι τιμές θα είναι αντίστοιχα ακριβές, αλλά υπάρχουν και
εναλλακτικές λύσεις.
Τι σημαίνει Μύκονος για τον Δήμαρχο Κωνσταντίνο Κουκά;
Η Μύκονος είναι στάση ζωής. Δεν είναι απλά ένα νησί ή ένας προορισμός. Γι ́αυτό και τους καλώ όλους να έρθουν στην Μύκονο. Και δεν είμαστε μόνο το νησί της διασκέδασης. Η Μύκονος είναι το νησί και της διασκέδασης. Προσφέρει τα πάντα και μπορεί να δώσει στον καθένα αυτό που επιθυμεί αρκεί να ξέρει τι ψάχνει. Η τουριστική περίοδος κρατάει έξι μήνες και όχι μόνο τρεις. Η Μύκονος είναι η καρδιά της Ελλάδας, είναι η Ελλάδα.
Και συνεισφέρει τα μέγιστα στην Εθνική οικονομία σε όρους ιδιωτικής οικονομίας. Προσφέρει χιλιάδες θέσεις εργασίας σε ανθρώπους από όλη την Ελλάδα τόσο στον τομέα του τουρισμού, αλλά και στον κατασκευαστικό τομέα που υπάρχει μεγάλη ζήτηση λόγω της ανοικοδόμησης.
Και τον χειμώνα συνεργεία από όλη την Ελλάδα είναι εδώ και δουλεύουν. Τα έσοδα από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές στηρίζουν τα δημόσια ταμεία.
• Σας ενοχλεί όταν λένε για τα υπέρογκα ποσά που ξοδεύουν οι τουρίστες στο νησί σας;
Όλα είναι θέμα προσφοράς και ζήτησης. Αρκεί να είναι ξεκάθαρο από πριν το κόστος, να κόβονται αποδείξεις και να φορολογούνται.
•• Δήμαρχε υπάρχουν όμως και προβλήματα σε ένα τόσο διάσημο νησί;
Η Μύκονος είναι σε μεγάλο βαθμό η βιτρίνα της Ελλάδας στο εξωτερικό.
Όμως υπάρχουν προβλήματα, καθώς αν και προσφέρουμε τόσα χρήματα στην Εθνική οικονομία οι δημόσιες υπηρεσίες εδώ, δεν είναι επαρκώς στελεχωμένες. Οι χρηματοδοτικές ροές γίνονται με πληθυσμιακά κριτήρια για τους 10.000 μόνιμους κατοίκους και όχι για τα 2 εκ. τουρίστες που έχει το νησί για τους περισσότερους μήνες του χρόνου.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι ο Δήμος παρά τα σημαντικά έσοδα του ιδιωτικού τομέα δεν είναι πλούσιος Δήμος. Σκεφτείτε ότι ο Δήμος εισπράττει από το κράτος 1,5 εκ. το χρόνο, όταν υπάρχουν επιχειρήσεις που πληρώνουν πολύ περισσότερο ΦΠΑ.Όταν πρέπει να υποστηρίξουμε λοιπόν υποδομές για τόσο κόσμο και τόσο σοβαρές επενδύσεις, θα έπρεπε αντίστοιχα να έχουμε και τα χρήματα για να τρέχουν μεγάλα έργα, αλλά και τις υπηρεσίες αντίστοιχα. Χρειαζόμαστε περισσότερο καταρτισμένο προσωπικό και περισσότερες χρηματοδοτικές ροές για μεγάλα έργα. Αν και έχουμε πετύχει ήδη πολλά, δεν έχουμε πάρει το μερίδιο που μας αναλογεί.
•• Ακούγονται πολλά για κατασκευαστικές αυθαιρεσίες. Τι έχετε να δηλώσετε πάνω στο συγκεκριμένο θέμα;
Ότι υπάρχουν όπως και αντίστοιχα σε όλη την Ελλάδα και ότι η πολεοδομία της Σύρου με το προσωπικό που διαθέτει καταβάλει μια σημαντική προσπάθεια καταστολής της αυθαιρεσίας, με τα πρόστιμα που καταβάλλει. Το πλέον σημαντικό είναι ότι έχουμε καταφέρει σε συνεννόηση με το κράτος, να εκπονηθεί ένα ειδικό πολεοδομικό σχέδιο, που θα καθορίσει
το πως θα πρέπει να εξελιχθεί το νησί για τις επόμενες δεκαετίες. Είναι μια μελέτη που περιμένουμε με αγωνία προκειμένου να έχουμε διακριτούς και ξεκάθαρους όρους και κανόνες, που θα σέβονται την πολιτιστική μας ταυτότητα και το νησιωτικό μας χαρακτήρα. Από εκεί και πέρα η πολιτεία οφείλει να σταθεί δίπλα στις τουριστικές ναυαρχίδες της Ελλάδος και να τις στηρίξει με χρηματοδοτήσεις για υποδομές και με στελέχωση των δημοσίων υπηρεσιών.
Όταν εισπράττει το κράτος εκατοντάδες εκατομμύρια από την Μύκονο και την Σαντορίνη θα πρέπει να υπάρχουν αντίστοιχα και οι ροές για έργα υποδομής στα νησιά αυτά ανταποδοτικότητα.
•• Στο θέμα της ασφάλειας υπάρχει ανησυχία; Πόσο ασφαλές είναι το νησί για τους τουρίστες και τι ενέργειες έχουν γίνει πάνω σε αυτόν τον τομέα;
Η ασφάλεια είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα για ένα τέτοιο προορισμό. Πέρσι πετύχαμε να συσταθεί για πρώτη φορά
Αστυνομική υποδιεύθυνση στην Μύκονο, που το καλοκαίρι στελεχώνεται με περισσότερα άτομα. Ο Δήμος μας, παραχώρησε και κατασκεύασε κτίριο που στεγάζεται η Αστυνομική υποδιεύθυνση,παράλληλα με την ενοικίαση δημοτικών κοιτώνων με δημοτικούς πόρους, στους οποίους φιλοξενούνται δωρεάν όσοι αστυνομικοί θέλουν. Το μόνο που ζητάμε είναι να στέλνει το αρχηγείο πολύ προσωπικό. Το ίδιο ισχύει και για τους 9 πυροσβέστες, το προσωπικό του ΕΚΑΒ, δασκάλους και άλλους. Η ασφάλεια είναι το νούμερο ένα ζήτημα σε ένα κορυφαίο διεθνή τουριστικό προορισμό. Γι’ αυτό διαθέτουμε και τόσους πόρους. Θα μπουν και κάμερες σε όλο το νησί.
•• Δήμαρχε, σημαντικό θέμα στα νησιά αποτελεί και το κεφάλαιο Υγεία. Τι περιλαμβάνει ο προγραμματικός σχεδιασμός;
Η Μύκονος έχει ένα πολύ καλό Κέντρο Υγείας επαρκώς στελεχωμένο και έχει βοηθήσει εδώ η πολιτική του Δήμου να διαθέτει πόρους ως βοήθημα σίτισης και στέγασης στους γιατρούς. Σκεφτείτε ότι δίνει σε κάθε αγροτικό γιατρό 7.000 ευρώ το χρόνο και σε κάθε επικουρικό 10.000 κυρίως για να καλύπτουν τα βασικά τους έξοδα, επειδή υπάρχει αυξημένο κόστος διαβίωσης. Είναι ένα σημαντικό κίνητρο και γι’ αυτό δεν έχουμε θέμα προσωπικού τελευταία. Είναι ασφαλώς πάγιο αίτημα σε κάθε Υπουργό Υγείας να υπάρξει ένα νοσοκομείο και χειρουργείο”
• Η Δημοτική αρχή καλείται να αντιμετωπίσει ζητήματα όπως η καθαριότητα, η ηλεκτροδότηση, η επαρκής παροχή νερού, αλλα και θέματα έκτακτης ανάγκης, όπως οι πιθανές πυρκαγιές το καλοκαίρι. Σε τι βαθμό ετοιμότητας βρίσκονται οι αρμόδιες αρχές της Μυκόνου;
Με τις φωτιές έχουμε μόνο αστικά συμβάντα, καθώς δεν έχουμε μεγάλα δάση. Στο κεφάλαιο σκουπίδια υπάρχει ένας ΧΥΤΑ και η αποκομιδή γίνεται με εργολάβο λόγω υποστελέχωσης των υπηρεσιών. Πρόσφατα ανατέθηκε μια μεγάλη εργολαβία, η οποία δεν μπορεί να βρει εύκολα προσωπικό όπως γίνεται με πολλές επιχειρήσεις εδώ και στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Είναι κάτι με το οποίο ασχολούμαστε καθημερινά για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις του νησιού και ιδίως στην καρδιά της τουριστικής σεζόν.
Πετύχαμε το 2018 την υποθαλάσσια διασύνδεση του νησιού μας με το κεντρικό δίκτυο της ΑΔΜΗΕ και έτσι βελτιώθηκε πολύ η κατάσταση στην ηλεκτροδότηση.
Στο ζήτημα του νερού υπάρχουν δύο μεγάλα φράγματα από την εποχή της κυβέρνησης του αείμνηστου Μητσοτάκη και με αφαλατώσεις προσπαθούμε να ανταπεξέλθουμε.
•• Υπάρχει πλάνο ανάπτυξης του οδικού δικτύου του νησιού, το οποίο θα συμβάλλει και στη γενικότερη διευκόλυνση των μεταφορών;
Είμαστε σε φάση μελέτης με την Περιφέρεια Αιγαίου για υδατοδρόμιο, κάτι που θα βοηθήσει γενικά τις ενδοκυκλαδικές συγκοινωνίες. Στο θέμα της μαρίνας υπάρχει μόνο μια στο λιμάνι του Τούρλου, είναι κάτι που λείπει από το νησί μας. Υπάρχουν συζητήσεις αλλά είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο. Στο θέμα του
οδικού δικτύου έχουμε για νησί μεγάλο δίκτυο, καθώς έχουμε παντού δρόμους. Υπάρχει κίνηση στον Περιφερειακό και εξετάζουμε λύσεις, όπως να την τοποθέτηση φωτεινών σηματοδοτών.
Περιμένουνε την εισήγηση των ειδικών. Ένα κομμάτι ανήκει και στην Περιφέρεια και διαθέτουμε και αρκετά χρήματα για την συντήρηση.
•• Δήμαρχε πως είναι οι σχέσεις σας με τους πολιτικούς φορείς; Σας ανησυχούν τα Ελληνοτουρκικά;
Όσοι αγαπούν και σέβονται το νησί και την προσφορά του στην εθνική οικονομία και τη διεθνή εικόνα της χώρας είναι φίλοι μας. Σχετικά με τα ελληνοτουρκικά, πάντα η σταθερότητα βοηθάει τον τουρισμό. Αλλά όλα έχουν ένα όριο ειδικά όσον αφορά την ανοχή απέναντι σε επιθετικές συμπεριφορές που δεν σέβονται το Διεθνές δίκαιο.
Σαφώς, μας πήγε πίσω το θέμα της πανδημίας στον προγραμματισμό μας, σε όλα τα επίπεδα και βεβαίως έπληξε ραγδαία τα εισοδήματα. Από εκεί και πέρα εμείς προσπαθήσαμε σε όλα τα επίπεδα να
θωρακίσουμε τη δημόσια υγεία, στηρίξαμε σε όλα τα επίπεδα το Κέντρο υγείας, αλλά και το πρόγραμμα εμβολιασμών”
ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΥΚΟΝΟΥ, ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΗ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΣΤΟ “ΠΑΤΡΙΝΟΡΑΜΑ” ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤ ΑΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ