Νεκτάριος Φαρμάκης : «Δυτική Ελλάδα: Από το “πλην” στο “συν”»

Συνέντευξη του Νεκτάριου Φαρμάκη υποψήφιου Περιφερειάρχη Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας επικεφαλής της παράταξης «Μπροστά για Όλους!» .

Στην Ευτυχία Λαμπροπούλου

Αναλάβατε σε  μία κρίσιμη περίοδο τα ηνία της ΠΔΕ, κάνοντας τον απολογισμό της περιόδου  που έχετε διανύσει  ως Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, ποια είναι τα  έργα και οι δράσεις που ιεραρχείτε ως μείζονα ;

Ξεκολλήσαμε τη Δυτική Ελλάδα από τον πάτο. Αυτό ήταν η απόλυτη προτεραιότητά μας και το πράξαμε με εντατική δουλειά και συνέπεια. Νοικοκυρέψαμε τα οικονομικά και βάλαμε σε τάξη το τεχνικό πρόγραμμα. Το αποτέλεσμα είναι 1060 ενεργά έργα ύψους 1,5 δις ευρώ σε μόλις 4 χρόνια, εκ των οποίων τα 800 εκ. ευρώ αφορούν νέα έργα που φέρουν τη δική μας «σφραγίδα»! Φυσικά, δεν εγκαταλείψαμε και τα έργα που βρήκαμε από την προηγούμενη διοίκηση. Αντίθετα, κλείσαμε εκκρεμότητες, καλύψαμε κενά, ξεκολλήσαμε διαδικασίες. Έτσι, πετύχαμε να θέσουμε σε τροχιά υλοποίησης ακόμα και έργα που έμοιαζαν σχεδόν αδύνατο να υλοποιηθούν. Ένα τέτοιο  παράδειγμα είναι και τα τοπικά δίκτυα φυσικού αερίου, για τα οποία σήμερα υπάρχει ανάδοχος για Πάτρα, Αγρίνιο και Πύργο. Επίσης,, παραλάβαμε το ΕΣΠΑ 2014-2020 με απορροφητικότητα στο 20% και φτάσαμε σήμερα να έχουμε ξεπεράσει το 95% για να πλησιάσουμε το 100% στο τέλος του χρόνου, προετοιμάζοντας ταυτόχρονα και το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, που θέσαμε σε εκκίνηση προκειμένου να μην υπάρχει το παραμικρό χρηματοδοτικό κενό. Είναι όμως σημαντικό το γεγονός ότι προχωρήσαμε  και πολλά έργα καθημερινότητας που έγιναν στον τόπο και ειδικά στις πιο απομακρυσμένες και… ξεχασμένες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας.

Αν θέλατε να δώσετε έναν τίτλο σε όλη αυτή την πορεία που έχετε ως τώρα διαγράψει και στον αγώνα  που κάνετε σήμερα ποιος θα ήταν αυτός ;

O τίτλος που θα έβαζα είναι: Δυτική Ελλάδα: Από το «πλην» στο «συν». Τα πολλά μικρά ή μεγαλύτερα έργα έδωσαν νέα ώθηση. Οι επενδυτικές προσπάθειες αυξήθηκαν γιατί οι ευκαιρίες που αναδεύονται είναι πλέον μεγαλύτερες. Η ανάδειξη του τόπου και των προϊόντων του, διαμόρφωσε ένα θετικό έδαφος. Και η στήριξη που παρείχαμε στο σύνολο των φορέων και των κοινωνικών ομάδων – ακόμα και στην πιο δύσκολη εποχή της πανδημίας – έφερε αποτέλεσμα.  

Όλα αυτά μαζί, και πολλά άλλα, αποτυπώνονται σε όλους τους επίσημους δείκτες της Περιφέρειας. Κυρίως όμως, αποτυπώνονται σε έναν, τον πιο σημαντικό δείκτη. Τον δείκτη της ανεργίας. Στο 9,9% ήταν η ανεργία στη Δυτική Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο του 2023 (δεύτερη καλύτερη θέση στη χώρα), από 25,6% το πρώτο τρίμηνο του 2019 (ενδέκατη ανάμεσα στις 13 Περιφέρειες).  

 

Ποια είναι εκείνα τα εργαλεία που  αξιοποιείτε  προκειμένου η ΠΔΕ να είναι μία παραγωγική περιφέρεια με ανοδικές τάσεις;

Πλέον η Δυτική Ελλάδα είναι μια σύγχρονη, παραγωγική κι εξωστρεφής Περιφέρεια.  Έτοιμη να προχωρήσει σε περαιτέρω βήματα προόδου και ανάπτυξης, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα σε νεοφυείς επιχειρήσεις, αλλά και στη διασύνδεση της έρευνας με την παραγωγή. Ειδικότερα προβλέπεται κατανομή 80 εκ. ευρώ για δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτική Ελλάδα για τη νέα προγραμματική περίοδο με το 68% να κατευθύνεται αποκλειστικά στην ενίσχυση των μικρομεσαίων και νεοφυών επιχειρήσεων. Ήδη χρησιμοποιούμε σύγχρονα εργαλεία που δημιουργήσαμε όπως η ολοκλήρωση της μελέτης για την ίδρυση Ερευνητικού Κέντρου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η λειτουργία του Μηχανισμού Στήριξης της Επιχειρηματικότητας η έναρξη του έργου «DIGIWEST. Ψηφιακός Μετασχηματισμός Επιχειρήσεων» με στόχο την υποστήριξη της ενσωμάτωσης τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών στη λειτουργία και τις διαδικασίες των ΜμΕ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. 500 επιχειρήσεις, σε πρώτη φάση, και όλες οι επιχειρήσεις της ΠΔΕ στη συνέχεια, θα έχουν πρόσβαση σε δωρεάν εργαλεία και πρακτικό εκπαιδευτικό υλικό στην ελληνική γλώσσα. Ακόμα, προχωρήσαμε στην εκπόνηση μελέτης αξιολόγησης οργάνωσης της επιχειρηματικότητας σε κατάλληλους χωρικούς υποδοχείς και υποβολή προτάσεων για την χωροθέτηση, διαχείριση και λειτουργία των Επιχειρηματικών Πάρκων. Το όραμά μας για μία Περιφέρεια που θα ξαναβρεί την αίγλη της και θα μετατραπεί σε πρωταγωνίστρια της πιο σύγχρονης ανάπτυξης, παραμένει ισχυρό και ατόφιο. Προς αυτή την κατεύθυνση, θα συνεργαστούμε με όλους. Και θα κάνουμε τα πάντα. Γιατί η Δυτική Ελλάδα είμαστε εμείς…

Διεκδικείτε άλλη μία πενταετία το τιμόνι  της  Περιφέρειας  Δυτικής Ελλάδας, πώς  οραματίζεστε τη Δυτική Ελλάδα το 2028 και πως ιεραρχείτε τους στρατηγικούς σας στόχους;

Έχουμε βάλει τα θεμέλια για  τη Δυτική Ελλάδα του μέλλοντος. Η δουλειά μας έχει ήδη ξεκινήσει! Και το μέλλον είναι: 

  • Η Δυτική Ελλάδα της «Ολυμπιακής Γης» που ως τέτοια ήδη συστήνεται και αναγνωρίζεται σε όλο τον κόσμο και ως τέτοια θα μπορεί να διαθέτει επώνυμα προϊόντα και υπηρεσίες παντού. 
  • Η Δυτική Ελλάδα των μεγάλων πολιτιστικών και αθλητικών διοργανώσεων, όπως τόσες και τόσες που ήδη διοργανώσαμε μέχρι τώρα και στόχος μας είναι, όχι απλά να πολλαπλασιαστούν αλλά να έχουν και έντονα διεθνή χαρακτήρα.  
  • Η Δυτική Ελλάδα των σύγχρονων μεταφορικών και συγκοινωνιακών υποδομών όπως η Πατρών – Πύργου και ο νέος σιδηρόδρομος –  αλλά και των μεγάλων αστικών παρεμβάσεων όπως η ανάπλαση του Λαδόπουλου που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στην Ελλάδα μετά το Ελληνικό ή το νέο χωροταξικό σχέδιο για την περιοχή της Τριχωνίδας. 

Το μέλλον είναι επίσης: 

  • Η Δυτική Ελλάδα των σύγχρονων ενεργειακών και τηλεπικοινωνιακών δικτύων. Ήδη, τα τοπικά δίκτυα φυσικού αερίου έχουν μπει σε τροχιά υλοποίησης. Και η διεκδίκηση επέκτασης του αγωγού φυσικού αερίου από την Κορινθία, δεν είναι πια μία… οραματική διεκδίκηση αλλά ένα προγραμματισμένο έργο.  
  • Είναι η Δυτική Ελλάδα της καινοτομίας και της τεχνολογικής πρωτοπορίας. Η Microsoft έκανε ήδη το πρώτο βήμα επενδύοντας στην Αρχαία Ολυμπία. Και άλλες όμως, εταιρείες – κολοσσοί, όπως η Google και η Deloitte κοιτάζουν πλέον προς τον τόπο μας και έρχονται εδώ, αποκτώντας έδρα και δημιουργώντας δομές.

 

Τέλος, είστε ένας νέος άνθρωπος που την αγάπη του για τον τόπο του την δείχνει έμπρακτα. Ποια  εργαλεία μπορεί να χρησιμοποιήσει η ΠΔΕ προκειμένου να μείνουν οι νέοι άνθρωποι στις περιοχές τους και ποιες δράσεις υλοποιείτε προς αυτή την κατεύθυνση;

Οι πολίτες στην Αχαΐα, την Αιτωλοακαρνανία και την Ηλεία αρχίζουν να αισθάνονται πια ότι «μπορούν και αξίζουν».  Πιστεύουν πάλι στις δυνατότητές τους και στις δυνατότητες του τόπου τους. Κατανοούν ότι το μυστικό της επιτυχίας δεν βρίσκεται σε κανένα μαγικό ραβδί, σε καμία οραματική εξαγγελία. Βρίσκεται μόνο στην σκληρή καθημερινή δουλειά που παράγει έργο. Μικρό ή μεγάλο. Κάθε δράση που δημιουργεί νέους οικονομικούς κύκλους και μεγάλη εξωστρέφεια. 

Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία, αποτελούν τόπους ισχυρής παραγωγικής δύναμης. Η Αχαΐα του εμπορίου, των μεταφορών και της ισχυρής καινοτομίας. Η Αιτωλοακαρνανία ως «γη του νερού» και σπονδυλική στήλη στον δυτικό άξονα της χώρας. Και η Ηλεία της Ολυμπίας και της ποιοτικής αγροτικής παραγωγής. Η Δυτική Ελλάδα τώρα έχει την ευκαιρία να κάνει ένα άλμα μεγαλύτερο από τη φθορά (όπως λέει ο ποιητής) και να ξεπεράσει οριστικά τις εποχές της καχεξίας.  Να δημιουργήσει ευκαιρίες και να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για να μείνουν οι νέοι άνθρωποι στον τόπο τους. Η Δυτική Ελλάδα του 2030, μπορεί και πρέπει να γίνει ένας τόπος που θα αξίζει κάποιος να ζει και να εργάζεται, ένας τόπος προκοπής για όλους! Αυτόν τον στόχο ξέρουμε καλά πώς να τον υπηρετήσουμε, γιατί έχουμε πλέον τις γνώσεις, την εμπειρία, όρεξη για δουλειά για αυτό και η δέσμευσή μας είναι «Μπροστά για Όλους!»

 

Who is who

O Νεκτάριος Φαρμάκης γεννήθηκε το 1980 στο Αγρίνιο,  όπου τελείωσε την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Μιλάει δύο ξένες γλώσσες (Αγγλικά και Γερμανικά). Είναι κάτοχος πτυχίου Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Έχει ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με κατεύθυνση το Αστικό Δικονομικό Δίκαιο. Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στην Πολεμική Αεροπορία. Είναι διαπιστευμένος Διαμεσολαβητής από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, από το 2013. Είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αγρινίου, δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και ασκεί μάχιμη Δικηγορία από το 2006. Είναι παντρεμένος με την δικηγόρο Εύη Χρ. Παππά και έχει μία κόρη, την Αρετή και ένα γιο τον Θανάση.

 

Στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2010, σε ηλικία 30 ετών, εξελέγη πρώτος σε σταυρούς προτίμησης περιφερειακός σύμβουλος με την παράταξη «ΖΟΥΜΕ ΔΥΤΙΚΑ» στην Αιτωλοακαρνανία. Κατά τη διάρκεια της θητείας του συμμετείχε σε διάφορες επιτροπές του Περιφερειακού Συμβουλίου, ενώ υπήρξε σε πολλές περιπτώσεις εισηγητής σε θέματα που συζητήθηκαν στο εν λόγω όργανο της Περιφέρειας.

 

Στις εκλογές του Μαΐου 2014 ήταν υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας με το συνδυασμό του Ανδρέα Κατσανιώτη «Μαζί, να φτιάξουμε τον τόπο μας».

 

Κατά τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2019, ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας. Επικράτησε στον Β΄ γύρο του απερχόμενου Απόστολου Κατσιφάρα.