Ο σύλλογος ιεροψαλτών “Ιωάννης Δαμασκηνός”  έκοψε την πρωτοχρονιάτικη  βασιλόπιτα

Σε εορταστικό και ιδιαίτερα ευχάριστο κλίμα πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή 4 Φεβρουαρίου, η δεξίωση της Κοπής της Βασιλόπιτας του Συλλόγου Ιεροψαλτών Πατρών και Περιχώρων «Ιωάννης ο Δαμασκηνός», στον κατάμεστο πολυχώρο δεξιώσεων «Μπαλκόνι» Χαλανδρίτσας.

Την εκδήλωση λάμπρυναν με την παρουσία τους -συνοδεία κλήρου- ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ.κ. Καλλίνικος, προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής, πρώην πρόεδροι και διοικητικά στελέχη του Συλλόγου, πολυάριθμοι Ιεροψάλτες και Μουσικοδιδάσκαλοι και πλήθος κόσμου, όλων των ηλικιών.

Την καθ’ αυτό κοπή της βασιλόπιτας ακολούθησαν οι ευχές των Μητροπολιτών και η ομιλία του προέδρου του Συλλόγου κου Κυριάκου Τζουραμάνη, στην οποία παρουσίασε το όραμα και τις σχεδιαζόμενες δράσεις του Δ.Σ. κατά την διετία 2024-2026, με βασικούς άξονες:

  • Καταγραφή, ανάδειξη και προβολή της τοπικής ψαλτικής μας παράδοσης με την έκδοση βιοεργογραφιών και την ψηφιοποίηση ηχογραφήσεων διακεκριμένων ιεροψαλτών και μελοποιών που άφησαν ανεξίτηλη την σφραγίδα τους κατά την διάρκεια του 20ου αιώνα στην πόλη μας.
  • Μέριμνα για χορηγία, κατόπιν κλήρωσης, μέρους ή συνόλου του χρηματικού ποσού των διδάκτρων του τελευταίου έτους σπουδών, πέντε (5) αποφοίτων διπλωματούχων των Ωδείων και σχολών Βυζαντινής μουσικής της πόλεώς μας.
  • Διαλέξεις και σεμινάρια με αντικείμενο την ψαλτική τέχνη από καταξιωμένους μουσικολόγους, ερευνητές, δασκάλους και Πρωτοψάλτες με σκοπό την διαρκή επιμόρφωση των συναδέλφων ιεροψαλτών και των σπουδαστών της Βυζαντινής Μουσικής.
  • Συνεργασία με άλλους συλλόγους για την από κοινού διοργάνωση συναυλιών.

Την εκδήλωση πλαισίωσαν αφιλοκερδώς με μουσικό πρόγραμμα οι Ιωάννης Παναγιωτόπουλος (ούτι), Σωτήριος Καφούσιας (κανονάκι), Αλέξιος Γαλάνης (βιολί) Νικόλαος Κορκόντζηλας (κρουστά) και Σπήλιος Πλώτας (κλαρίνο) με την ορχήστρα του, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι και ιεροψάλτες. Τους οποίους το Δ.Σ. του συλλόγου ευχαριστεί θερμότατα.

Επίσης ευχαριστίες αποτίνει   στους χορηγούς των δώρων της κλήρωσης. Με τυχαία σειρά, ευχαριστούμε το βιβλιοπωλείο BOOKTIME,  τις πιτσαρίες BravaPizza και Buddys, το κατάστημα ηλεκτρικών συσκευών Δούβρης, το κατάστημα τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Wavecom Λαθούρος, το ελαιοτριβείο Σπηλιωτόπουλος, το κατάστημα αθλητικών ειδών Oxygen Χατζηϊωάννου, το κατάστημα ηλεκτρονικών υπολογιστών DataCube Σταθόπουλος, το εστιατόριο Καλαμάκι, το κατάστημα ρούχων Φοίκος, το βιβλιοπωλείο Αποστολική Διακονία, το κατάστημα επίπλων και οικιακών ειδών Idea Home, το κατάστημα ειδών ατομικής φροντίδας και υγειονομικού υλικού Βιορυθμός, το πλυντήριο αυτοκινήτων Autolifting, το αρτοποιείο-ζαχαροπλαστείο Χωριάτικο, το πρατήριο βενζίνης dianOil, το κατάστημα ρούχων  Ευγενία Κοττόρου, το Ηλεκτρονικό Παλαιοβιβλιοπωλείο «Ο ΒΙΒΛΙΟΔΙΦΗΣ» Κουκέσης Χαράλαμπος, το κατάστημα καλλυντικών Ρούπας hairshop, το κατάστημα εσωρούχων Κάλλιστρος, το κατάστημα οπτικών ειδών Optical Καραβίτη Ευφροσύνη, το κατάστημα γεωργικών μηχανημάτων Χρήστος & Νίκος Γιαννακόπουλος, το κουρείο Barbers room Καρυτινός Σωτήρης, και τον κ. Πάτση Θεόδωρο.

Στο κατάστημα «Το Ξύλινο» για την προσφορά της βασιλόπιτας, στο περιοδικό «Πατρινόραμα» ως αποκλειστικό χορηγό επικοινωνίας, στον ιεροψάλτη και μέλος του Συλλόγου κ. Γεώργιο Γεωργόπουλο για την προσφορά εκτύπωσης των προσκλήσεων και των αφισών της εκδήλωσης.

Τέλος , ευγνωμοσύνη εκφράζει προς  το πλήθος κόσμου που στήριξε με την παρουσία του την εκδήλωση και τροφοδότησε με αισιοδοξία για την προσπάθειά να προβληθεί η  πατρώα τέχνη και η τοπική ιεροψαλτική ιστορία.