Ο θαυματουργός Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος!

Του Δημοσιογράφου Σωτήρη Γεωργίου

Ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος στο Προκόπι της Εύβοιας είναι για όλους τους Ευβοιώτες και όχι μόνο είναι ο προστάτης Άγιος και χιλιάδες πιστοί από όλη την χώρα επισκέπονται την εκκλησία κάθε χρόνο!

Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος. Για όσους δεν τον γνωρίζουν τον Άγιο είναι ευκαιρία να το ψάξουν. Καθώς στην Εύβοια δεν υπάρχει κάποιος που να μην γνωρίζει τον θαυματουργό Άγιο Ιωάννη τον Ρώσο αλλά και την εκκλησία του στο Προκόπι! Ευκαιρία και για ένα ωραίο ταξιδάκι και μια εξόρμηση. Ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος στο Προκόπι είναι κοντά στην Αθήνα. Μια ωρούλα για την Χαλκίδα και άλλη 1,5 χαλαρά μετά. Μέσα σε πανέμορφα δασικά τοπία και με αρκετό κρύο ή και χιόνι το χειμώνα και δροσιά το καλοκαίρι! Φυσικά η περιοχή προσφέρεται για απόδραση και εκδρομή και για όσους δεν είναι και τόσο πιστοί ώστε να πάνε για να τιμήσουν τον Άγιο. Αλλά και πάλι το απλό προσκύνημα συνδυάζεται με την εκδρομή. Μια πανέμορφη και βατή και φθηνή θρησκευτική εκδρομή καθώς μπορεί και οι άνθρωποι της εκκλησίας να σας φιλοξενήσουν στον ξενώνα δίπλα στον Ναό. Ταυτόχρονα όμως αν κάτσετε ειδικά και ένα βράδυ,θα έχετε την ευκαιρία και για κοντινές αποδράσεις. Καφεδάκι έξω από τον Ναό στα πλατάνια στην πλατεία,καταπληκτικά φαγητά στις ταβέρνες της περιοχής και μην ξεχάστε να πάρετε και φανταστικό μέλι της περιοχής!

Η ενέργεια που θα πάρετε και θα νιώσετε λόγω της επίσκεψης στον Άγιο είναι απίστευτη. Αλλά μην χάσετε και την ευκαιρία να πάτε και στην Μονή του Οσίου Δαυίδ  αλλά και του Άγιου Ιακώβου του  Τσαλίκη  στις  Ροβιές σε απόσταση μιας ώρας από το Προκόπι και τον Άγιο Ιωάννη τον Ρώσο. Μην το χάσετε. Κάθε χρόνο  χιλιάδες πιστοί περπατούν χιλιόμετρα με τα πόδια από την Χαλκίδα  για να φτάσουν στο ιερό προσκύνημα στον Άγιο Ιωάννη τον Ρώσο! Το Προκόπι είναι χωριό στον Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας πάνω στον περιφερειακό δρόμο Χαλκίδας-Αιδηψού και είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο για τον ιερό ναό του Οσίου Ιωάννου του Ρώσου, όπου φυλάσσονται τα λείψανα του Αγίου, τα οποία έφεραν μαζί τους το 1924 Καππαδόκες πρόσφυγες.  Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε χιλιάδες είναι τα θαύματα που έχει κάνει ο Άγιος ενώ το πιο πρόσφατο είναι όταν μετά την λιτανεία έσβησε την φωτιά που πλησίαζε στο Προκόπι. Το ιερό σκήνωμά του παραμένει άφθαρτο με πολλές μαρτυρίες να κάνουν λόγο για τη βοήθεια που προσφέρει στην θεραπεία ασθενών.

Ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος πήρε το όνομα αυτό καθώς η καταγωγή του ήταν από την περιοχή της Ρωσικής Αυτοκρατορίας στην οποία σήμερα βρίσκεται το κράτος της Ουκρανίας. Γεννήθηκε το 1690 και  πολέμησε στον στρατό του Αυτοκράτορα Πέτρου του Μεγάλου.Κατά τη διάρκεια μίας μάχης, ο Ιωάννης πιάστηκε αιχμάλωτος και πουλήθηκε σαν σκλάβος. Ο άνθρωπος που τον αγόρασε ήταν ένας πλούσιος Οθωμανός ευγενής. Ο Ιωάννης μεταφέρθηκε στο σπίτι του ευγενή στο Προκόπι της Μικράς Ασίας και ο αφέντης του προσπάθησε να τον κάνει να αλλαξοπιστήσει. Αλλά όταν είδε ότι οι προσπάθειες του δεν έπιαναντα παράτησε. Ο Ιωάννης κάθε μέρα έκανε κάθε μέρα δύσκολες αγροτικές εργασίες και το βράδυ προσευχόταν στην μικρή εκκλησία της περιοχής. Διέμενε σε άθλιες συνθήκες αφού κοιμόταν στο στάβλο. Όταν ο αφέντης του Ιωάννη πήγε για προσκύνημα στη Μέκκα, ξέχασε το αγαπημένο του πιάτο για ρύζι στο σπίτι και ο Ιωάννης του το έστειλε με έναν θαυματουργό τρόπο. Ετσι  προθυμοποιήθηκε να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης του σαν ανταμοιβή για το θαύμα του, αλλά ο Άγιος αρνήθηκε και συνέχισε την απλή ζωή του ανάμεσα στη σκληρή σωματική εργασία και την προσευχή. Ο Άγιος έχοντας ακράδαντη πίστη στο Χριστό, θεωρούσε την παραμονή του στο στάβλο ως ευλογία, θυμίζοντάς του ότι και ο Λυτρωτής μας γεννήθηκε σε στάβλο. Στις 27 Μαΐου του 1730 και σε ηλικία 40 ετών,έστειλε μήνυμα στον ιερέα του χωριού να τον κοινωνήσει. Ο ιερέας του έστειλε τη Θεία Κοινωνία κρυμμένη σε ένα μήλο, που είχε κουφώσει, φοβούμενος τους Τούρκους. Και κοινώνησε και παρέδωσε ήρεμα το πνεύμα του στο Χριστό, που τόσο είχε αγαπήσει και μιμηθεί στη σύντομη ζωή του.

Ο Άγιος Ιωάννης ενταφιάστηκε σαν Χριστιανός αλλά τρία χρόνια μετά την ταφή του εμφανίστηκε στα όνειρα πιστών της περιοχής και ζήτησε να γίνει εκταφή του σκηνώματος του. Όταν έγινε η εκταφή, οι πιστοί είδαν ότι το σώμα του ήταν ακέραιο. Το σκήνωμα του τοποθετήθηκε στην Αγία Τράπεζα της εκκλησίας στην οποία προσευχόταν κάθε μέρα ο Άγιος.
Μερικά χρόνια μετά από την τοποθέτηση των οστών, οι Τούρκοι έκαψαν το χωριό Προκόπι και την εκκλησία, αλλά το σκήνωμα του Αγίου δεν έπαθε τίποτα. Και με την ανταλλαγή των πληθυσμών ιδρύθηκε το χωριό Προκόπι στην Εύβοια από τους Μικρασιάτες και αποφασίστηκε να φέρουν το σκήνωμα του Αγίου στο χωριό τους. Από το λιμάνι της Μερσίνας μεταφέρθηκε στη Χαλκίδα ως το 1925, οπότε μεταφέρθηκε οριστικά στο Νέο Προκόπιο της Εύβοιας. Το 1930 θεμελιώθηκε περικαλλής ναός προς τιμή του. Σύμφωνα με τους ιερείς το άφθαρτο ιερό λείψανο του Οσίου Ιωάννου του Ρώσου βρίσκεται σε λάρνακα που δεν ανοίγει, παρά μόνο όταν θελήσει και αποφασίσει ο Όσιος. Διαφορετικά, κάθε απόπειρα να ανοίξει η λάρνακα στέφεται με αποτυχία

Η μνήμη του Οσίου Ιωάννη του Ρώσου τιμάται από την εκκλησία στις 27 Μαΐου.Κάθε χρόνο διοργανώνεται Προσκυνηματική διαδρομή, που ξεκινά από τη θέση «‘Αγιος» και οδηγεί στον Ιερό Ναό του Οσίου Ιωάννη του Ρώσου, μέσα από ένα σπάνιας ομορφιάς πευκοδάσος, ακολουθώντας το ειδικά διαμορφωμένο και σηματοδοτημένο μονοπάτι, μήκους 18 περίπου χλμ

 

Αναδημοσίευση από το περιοδικό “πατρινόραμα” που κυκλοφορεί από την 1η Ιανουαρίου 2025 στην Πάτρα και από 5 Ιανουαρίου 2025 σε όλη την Ελλάδα.