Περιήγηση στην Ελλάδα που σμίλεψε την Αμερικανική Τέχνη

Έλληνες Εικαστικοί και η Διαμόρφωση της Αμερικάνικης Τέχνης στον 20ο Αιώνα» – Μια σημαντική έκθεση του Ιδρύματος της Ελληνικής Διασποράς σε συνδιοργανώση με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων,  στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων (7-30 Οκτωβρίου 2025)

Ρεπορταζ Ευτυχία Λαμπροπούλου 

Μόνο τιμή μπορεί να αποτελέσει για την Πόλη της Πάτρας η ίδρυση και λειτουργία του Ιδρύματος της Ελληνικής Διασποράς. Ενός αποθετηρίου πολιτισμικού κεφαλαίου που λειτουργεί με μια πολυεπίπεδη στόχευση. Η συλλογή έργων τέχνης από δημιουργούς της ελληνικής διασποράς και ο επαναπατρισμός τους αποτελεί το κυρίαρχο μέλημα του ιδρύματος. Το τελευταίο έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία της σημαντικότερης συλλογής έργων τέχνης στην Ελλάδα που προέρχεται από εκείνους που το ταξίδι σε έναν άλλο τόπο ήταν ανάγκη για καλλιτεχνική ή και φυσική επιβίωση.

Παράλληλα και με στόχο η τέχνη να φτάσει σε όλους, το Ίδρυμα διοργανώνει εκθέσεις και τα έργα ταξιδεύουν μέσα και έξω από την πόλη και πολλές φορές και τη χώρα. Η συγκεκριμένη έκθεση εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο και περιγράφει εικαστικά τον τρόπο με τον οποίο επέδρασσαν οι Έλληνες δημιουργοί της Διασποράς στην τέχνη της Αμερικής του 20ου αιώνα.

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα από 22 καλλιτέχνες με 176 έργα γλυπτικής, ζωγραφικής και εγκαταστάσεις. Το εξώφυλλο του καταλόγου κοσμεί το έργο του Χρήστου Αντωναρόπουλου, το οποίο δημιουργήθηκε για την έκθεση και εκτίθεται σε κεντρικό σημείο της έκθεσης. Ο επισκέπτης μπορεί να συνομιλήσει με τα ατέρμονα τοπία του Θεόδωρου Στάμου, να διακρίνει την επίδραση της τεχνικής της τυπογραφίας στα έργα της Chryssa, να συναντήσει το αρχέγονο στα κεραμικά που συνδημιουργεί ο Peter Voulkos με την ίδια την καύση του ξυλοκάμινου, να μοιραστεί «το πρόβλημα της κεφαλής» στα γλυπτά του Kosta Alex, να ανυψωθεί με τις Καρέκλες του Luka Samara και τελικά να ταξιδέψει πέρα από το χώρο και το χρόνο σε πρωτόγνωρους τόπους.

Μια ομάδα Πατρινών ταξίδεψε χθες στην Αθήνα με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος της Ελληνικής Διασποράς. Τον συντονισμό και την ενημέρωση για τον ρόλο των Ελλήνων καλλιτεχνών στη διαμόρφωση της αμερικανικής τέχνης κατά τον 20ό αιώνα είχε η Μαρία Αργυροπούλου, ΕΔΙΠ του Τμήματος Διοίκησης Τουρισμού Πανεπιστημίου Πατρών και συνεργάτιδα του Ιδρύματος. Η ξενάγηση στο χώρο έγινε από την κα Γεωργία Μανωλοπούλου Γεωργία Μανωλοπούλου, Ερευνήτρια Πολιτιστικής Διπλωματίας.

Στην επίσκεψη συμμετείχαν, μεταξύ άλλων η Αικατερίνη Πολυμέρου Καμηλάκη, Ομ. Ερευνήτρια της Ακαδημίας Αθηνών, πρώην Διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών  και Επίτιμη Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πατρών, ο Παναγιώτης Καμηλάκης, Ερευνητής – λαογράφος της Ακαδημίας Αθηνών, η Χρύσα Βουλγαρίδου, Πρόεδρος του Οργανισμού Hellenic Association of Women in Culture & Tourism, η Άννα Βασιλειάδη, συγγραφέας, μεταφράστρια και Πρόεδρος της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς, ο Κώστας Στοφόρος, συγγραφέας και συνεργάτης του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, ο Δημήτρης Παπανικολάου, συγγραφέας, πρώην Διευθυντής της Δημοτικής Πινακοθήκης Πατρών, η Γιάννα Παναγοπούλου, υπεύθυνη της Πινακοθήκης του Δήμου Πατρέων,  η Όλγα Καλύβα, συγγραφέας και συνεργάτιδα του Μουσείου Βερσαλλιών,ο Τάκης Τσονάκας, πολιτικός μηχανικός και συγγραφέας, η Ελένη Νικολοπούλου-Μαρινάκη, φιλόλογος και εικαστικός, η Αθηνά Καλλιμάνη – Γεωργιτσοπούλου, σκηνοθέτης, συγγραφέας και Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Πατρέων, η Νούλη Μπογδανοπούλου- Μαυροειδή, μουσικός- πιανίστα, ο Ανδρέας  Δημήτρης Βούρτσης, ιστορικός, ο Δημήτρης Βούρτσης εικαστικός και η Σοφία Βότση, υπάλληλος του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.