Σε λίγες μέρες η Φλέβα Ζωής γίνεται ενός έτους!

 

Η πρώτη φοιτητική ομάδα του Πανεπιστημίου Πατρών που ασχολείται αποκλειστικά με την προσέλκυση και προώθηση της εθελοντικής αιμοδοσίας.

Για να δημιουργηθεί η ομάδα χρειάστηκαν τα εξής:

Μια πεισματάρα γιατρός, μια στυλοβάτης επισκέπτρια υγείας, μια εθελόντρια φοιτήτρια από τα Γιάννενα, όρεξη, χρόνος, σωματική και ψυχολογική διάθεση, ατελείωτες ώρες σχεδιασμών, προγραμματισμού, μα πάνω από όλα, απαραίτητο συστατικό της μαγικής συνταγής, είναι οι φοιτητές και οι φοιτήτριές μας. Οι εθελοντές που πίστεψαν στην ιδέα και την απογείωσαν. Φυσικά,  η παρότρυνση του πρύτανη κ. Μπούρα και η στήριξη των πρυτανικών αρχών, μας βοήθησαν να υλοποιήσουμε το εγχείρημά  μας.

Έτσι λοιπόν άρχισαν να πραγματοποιούνται ενημερώσεις σε διάφορες σχολές του πανεπιστημίου και  μηνιαίες αιμοληψίες στο χώρο του αμφιθεάτρου της φοιτητικής εστίας.

Δεν είναι απαραίτητο να αιμοδοτείς για να γίνεις μέλος της Φλέβας Ζωής, μπορείς να δώσεις αιμοπετάλια, μπορείς απλά να γίνεις προσελκυτής.

Αυτό που είναι απαραίτητο όμως, είναι η αγάπη, η θέληση για προσφορά ζωής.

Αν συνειδητοποιήσουμε πως η αιμοδοσία είναι η πρώτη και πιο απλή μεταμόσχευση και πως χαρίζοντας το αίμα μας, μπορούμε να σώσουμε ως και τρείς ανθρώπους, τότε έχουμε κάνει απλά ένα θαύμα.

Είναι ηθικό χρέος όλων μας να στηρίξουμε τα όνειρα των παιδιών μας και να τα κάνουμε πραγματικότητα!

Είναι ηθικό χρέος όλων μας να έχει αυτή η χώρα επάρκεια σε αίμα!

Γιατί η εθελοντική αιμοδοσία είναι πολιτισμός!

Τα μέλη της «Φλέβας Ζωής», οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών μιλούν για τον εθελοντισμό

Ονομάζομαι Παντελής Παπαβασιλείου και είμαι φοιτητής στο τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών. Συμμετέχω ενεργά στην Φοιτητική Ομάδα Εθελοντικής Αιμοδοσίας «Φλέβα Ζωής» από τον περασμένο Νοέμβριο. Στόχος μας είναι να καλύψουμε της ανάγκες σε αίμα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Προσπαθούμε να εξοικειώσουμε τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας με την έννοια της αιμοδοσίας, αλλά και άλλων ιατρικών πράξεων, όπως η δωρεά αιμοπεταλίων. Σκοπός μας η διασφάλιση της υγείας  των ενεργών και των εν δυνάμει ασθενών με ανάγκες σε αίμα. Τέλος, θα ήθελα να τονίσω πως τίποτα από αυτά που έχει καταφέρει η ομάδα μας δεν θα είχε γίνει πράξη χωρίς την δουλειά και την και συνεργασία των μελών μας και του υγειονομικού προσωπικού του Π.Γ.Ν. Πατρών.

Ονομάζομαι Μαρια Ντίνη και είμαι φοιτήτρια στο τμήμα ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών. Η γνωριμία μου με τη φλέβα ζωής έγινε μέσω μιας φίλης και καθώς η ιδέα του εθελοντισμού με ενθουσίασε δεν άργησα κι εγώ να γίνω μέλος. Η ανταπόκριση των φοιτητών και γενικότερα των μελών του πανεπιστημίου για τις δράσεις μας ήταν συγκινητική. Μέσω της δράσης μας γνωριστήκαμε και συνδεθήκαμε και με παρά πολλά άτομα με τα οποία μας ένωνε το κοινό αίσθημα ευθύνης και η αγάπη για εθελοντισμό.

Στόχος μας είναι η «φλέβα» να συνεχίσει να χτυπά για πολύ ακόμα, έτσι ώστε όλο και περισσότεροι να ενημερωθούν για τις δράσεις μας και, φυσικά, για την σημασία που έχει η προσφορά αίματος.

Ονομάζομαι Εμμανουήλ Ψαρρός και σπουδάζω στο τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών. Έμαθα για την φλέβα ζωής μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά βλέποντας από πρώτο χέρι κατά την εκπαίδευσή μου τις τεράστιες ανάγκες σε αίμα και παράγωγα αίματος στα νοσοκομεία της Ελλάδας, το να γίνω ενεργό μέλος της ήταν «μονόδρομος». Η φοιτητική κοινότητα αποδεικνύει με κάθε αφορμή το υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης που την διακατέχει. Έτσι λοιπόν, ευελπιστώ στο μέλλον όλοι οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών να γνωρίσουν μέσω της Φλέβας την σημασία της τακτικής εθελοντικής αιμοδοσίας, να γίνουν εθελοντές αιμοδότες και ακόμα και αν δε μπορούν να αιμοδοτήσουν, να γίνουν κοινωνοί του μηνύματος της αιμοδοσίας.

Ονομάζομαι Ευαγγελία Στράτου και σπουδάζω στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών. Παρόλο που στην αρχή η ιδέα της αιμοδοσίας με άγχωνε πολύ, ήθελα να προσφέρω όσο μπορώ, ειδικά όταν συνειδητοποίησα πόσο εύκολο και πολύτιμο είναι. Ενθουσιάστηκα όταν έμαθα πως το πανεπιστήμιό μας θα αποκτούσε, επιτέλους, φοιτητική ομάδα εθελοντικής αιμοδοσίας και ήμουν ενεργό μέλος της σχεδόν από την αρχή της ακαδημαϊκής χρονιάς. Η ομάδα μας, η Φλέβα Ζωής, μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο και έχουμε ήδη πραγματοποιήσει πολλές επιτυχημένες αιμοδοσίες, αποδεικνύοντας πως με καλή διάθεση και λίγο από τον χρόνο σου μπορείς να βοηθήσεις τους συνανθρώπους σου, είτε ως αιμοδότης, είτε μέσω της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης. Ανυπομονώ την φετινή χρονιά να γεμίσουμε το Πανεπιστήμιο και την πόλη της Πάτρας με δράσεις εθελοντισμού στον τομέα της υγείας και να συμβάλλουμε στην διαμόρφωση της νοοτροπίας του τακτικού εθελοντή αιμοδότη.

Διαβάστε στο πατρινό περιοδικό “πατρινόραμα-plus” που κυκλοφορεί