Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κινσάσας κ.κ. Θεοδόσιος: «Είδες τον αδελφόν σου, είδες Κύριον τον Θεόν σου»

Μία άκρως συγκινητική εκ βάθους καρδίας συνέντευξη παρέθεσε,  στο περιοδικό «πατρινόραμα-hellenic» και τη δημοσιογράφο Ευτυχία Λαμπροπούλου,   ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κινσάσας κκ Θεοδόσιος για την ιεραποστολή. Καθώς μετέφερε  εικόνες από τις ιεραποστολικές δράσεις  στο Κονγκό, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς  τόσο στο σημαντικό έργο που επιτελείται στα σχολεία και τη  Θεολογική Σχολή του  «Αγίου  Αθανασίου του Αθωνίτη».  Έκανε ιδιαίτερη μνεία στους γιατρούς  από την Ελλάδα που ταξιδεύουν στην περιοχή για να παρέχουν ιατροφαρμακευτική βοήθεια. Ενώ, τόνισε πως το έργο της Εκκλησίας είναι ζωτικής σημασίας τόσο για την επιβίωση  αλλά και για την πνευματική κατάρτιση. Κάνει λόγο για την αγάπη και την στήριξη που έχει δεχθεί όλο αυτό το διάστημα από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσόστομο,  τον Θεοφιλέστάτο Επίσκοπό  Κερνίτσης κ.κ. Χρύσανθο και την Ιερά Μητρόπολη της Πάτρας στο δύσκολο έργο που επιτελεί. Ο Μητροπολίτης Κινσάσας Θεοδόσιος (κατά κόσμον Παύλος Τσιτσιβός) είναι Έλληνας Θεολόγος και Μητροπολίτης του Παλαίφατου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής.

Άγιε Πατέρα με ποια αφορμή βρεθήκατε στην Ιερά Μητρόπολη Κινσάσας και τι ήταν  εκείνο το στοιχείο που σας κράτησε εκεί ;

Η αφορμή που δόθηκε να επισκεφθώ την περιοχή αυτή ήταν ο πνευματικός μου και καθηγητής μου στην Αθωνιάδα Ακαδημία, ο Μακαριστός Μητροπολίτης Κινσάσας κυρός Νικηφόρος. Κατέβηκα για πρώτη φορά το 2012. Έπειτα με κάλεσε να αναλάβω το εκπαιδευτικό κομμάτι του Πανεπιστημίου. εντάχθηκα στον Ιερό Κλήρο του Παλαίφατου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής και διορίσθηκα καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Ορθοδόξου Πανεπιστημίου του Κογκό. Μετά  τον θάνατο του Μητροπολίτου Κινσάσας Νικηφόρου, λόγω επιπλοκών από τον κορωνοϊό, ανέλαβα Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Κινσάσας και εν συνεχεία εξελέγην  υπό της Ιεράς Συνόδου του Παλαίφατου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, Μητροπολίτης Κινσάσας.

Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζετε κατά την άσκηση των καθηκόντων σας ;

Πολλές δυσκολίες, δεν υπάρχει ρεύμα, δεν υπάρχει νερό, γενικά δεν υπάρχουν υποδομές. Όπως καταλαβαίνετε από την στιγμή που δεν υπάρχουν υποδομές η ζωή γίνεται δύσκολη.  Το πανεπιστήμιο το λειτουργούμε μόνο με γεννήτριες συχνά αντιμετωπίζουμε προβλήματα. Οι δρόμοι είναι άθλιοι, πολλές φορές όταν θέλουμε να μετακινηθούμε από πόλη  σε πόλη,  αναγκαζόμαστε να κοιμηθούμε μέσα στα δάση με ό,τι κινδύνους ελλοχεύει αυτό. Όπως ληστείες, καταστροφές κλπ. Επίσης τα αεροπλάνα είναι πενιχρά και όχι σε τόσο καλή κατάσταση κάποια από αυτά. Όσο για τα ποταμόπλοια αργούν να φθάσουν στον προορισμό τους, πολλές φορές βουλιάζουν, καθώς υπερφορτώνονται δέκα φορές πάνω από το κανονικό. Γενικά η  οδική συμπεριφορά είναι μηδενική, θα δείτε αυτοκίνητα υπερφορτωμένα ακόμα και πάνω από τ’ αυτοκίνητα πράγματα και ανθρώπους μαζί. Πολλές φορές έχουμε δει τροχαία δυστυχήματα εξαιτίας της ανύπαρκτης οδικής συμπεριφοράς.

Κατά πόσο λαμβάνετε στήριξη για το κοινωνικό και ποιμαντικό έργο που ασκείτε από τον επονομαζόμενο αναπτυγμένο κόσμο, Ευρώπη και Αμερική;

Παρουσιάζουμε το έργο μας, άλλωστε και εγώ αυτές τις ημέρες γι’ αυτό τον λόγο βρίσκομαι εδώ. Με σκοπό να δουν οι άνθρωποι τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε και να μας στηρίξουν. Πολύτιμος αρωγός στον αγώνα μας είναι ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, ο Θεοφιλέστάτος Επίσκοπος  Κερνίτσης κ.κ. Χρύσανθος και η Ι.Μ. Πατρών που στηρίζουν το έργο μας. Αλλά και όλοι εμείς που καταβάλουμε τις δικές μας προσπάθειες προκειμένου να πάμε σε περιοχές όπου είναι δυσπρόσιτες, όχι μόνο ασκώντας ιεραποστολικό έργο αλλά και ανθρωπιστικό. Το έργο που κάνουμε υπάρχουν άνθρωποι που το βλέπουν και αυτό είναι σημαντικό, αφυπνίζονται και αναγνωρίζουν τις προσπάθειές μας.

Αναφέρατε για το έργο σας Άγιε Πατέρα πως μπορείτε να προσεγγίσετε αυτούς τους ανθρώπους και να τους μιλήσετε για την ορθόδοξη πίστη ;

Τις περισσότερες φορές δεν χρειάζεται, βλέπουν την ειδοποιό διαφορά από τις άλλες θρησκείες. Αντιλαμβάνονται στην πράξη τις έννοιες αγάπη και ελευθερία. Τους δίνουμε την ελευθερία να απορρίψουν και να ακολουθήσουν. Ποτέ δεν κάνουμε διακρίσεις, η εκκλησία είναι αγάπη. Αυτό θέλουμε να νιώσουν με έργα και συμπεριφορές, σε αντιδιαστολή με την μαγεία, τις δοξασίες ή ακόμα και με την καταπιεστική στάση που ακολουθούν  άλλα δόγματα. Έχουμε 22 ιερείς και  εκκλησίες σε λειτουργία και υπό ανέγερση.

Τι είναι εκείνο που ενδυναμώνει τους ανθρώπους αυτούς, γιατί σίγουρα θα υπάρχουν δυσκολίες ;

Πολλές φορές τους μιλάμε  για την πρώτη εκκλησία,  στην οποία οι Χριστιανοί τελούσαν τις Θείες Λειτουργίες στα σπίτια και αργότερα στις κατακόμβες πράγμα που όχι μόνο δεν τους δυσκόλεψε στην χριστιανική λατρεία τους αλλά τους δημιούργησε τέτοιο φρόνημα ώστε κατά την περίοδο των διωγμών να δίδουν ομολογία Χριστού. Αυτό όπως καταλαβαίνετε  γίνεται αντιληπτό και κατανοητό. Βαπτίστηκαν εκατό άνθρωποι και αμέσως μετά την βάπτισή τους φυλακίστηκαν μαζί με τον ιερέα. Αυτό τους ενδυνάμωσε ακόμα περισσότερο.

Κατά πόσο τα παιδιά μετέχουν της Ελληνικής παιδείας;

Τα παιδιά ψάλουν τον Εθνικό Ύμνο και μετέχουν της ελληνικής παιδείας.  Αυτή  τη στιγμή λειτουργούν 9 με 10 σχολεία της Μητροπόλεως, φοιτούν στο  σχολείο του Αγίου Μάρκου στην Κινσάσα 800 παιδιά. Τα οποία μαθαίνουν να γράφουν και να μιλάνε ελληνικά, ενώ με την πάροδο του χρόνου αποκρυσταλλώνουν μόνα τους άποψη. Επίσης αν τα ίδια τα παιδιά θελήσουν να βαπτιστούν αν έρθουν οι γονείς τους και μας ζητήσουν να βαφτιστούν τότε βαφτίζονται. Η ελευθερία της επιλογής και η αγάπη προς τον άνθρωπο γίνεται κατανοητή έμπρακτα.

Μιλήστε μας για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αν θυμάμαι καλά την Κινσάσα έχει βρεθεί το πρώτο τεκμηριωμένο κρούσμα AIDS στον κόσμο.

Μετατρέπουμε τους Ναούς σε ιατρεία, οι γιατροί που έχουμε πολλές φορές αναλαμβάνουν  μόνοι τους τα φάρμακα, ενώ  φέρνουν φαρμακευτικό υλικό από την Ελλάδα.  Δεν είναι λίγες οι  φορές που πάμε βοήθεια στους αναξιοπαθούντες τρόφιμα και φάρμακα στα χωριά. Όπως σας είπα υπάρχει έλλειψη από καθαρό νερό παρότι υπάρχουν ποτάμια. Ασθένειες όπως η ελονοσία, ο τύφος κ.α. είναι σε έξαρση. Οι ομάδες γιατρών που έρχονται από την Ελλάδα μένουν έναν μήνα και πάνω πολλές φορές . Όταν έρθουν θέλουν να ξαναέρθουν γιατί συγκινούνται από αυτήν την διακονία. Το αξιομνημόνευτο και θλιβερό  στην όλη υπόθεση είναι το γεγονός, πως οι γιατροί πρέπει να αντιμετωπίσουν και περιπτώσεις όπου οι άνθρωποι τρώνε κατά σειρά, καθώς κάποιοι δεν μπορούν να πάρουν τα φάρμακα τους, μετά το φαγητό γιατί δεν είναι η μέρα τους να φάνε. Όταν ο γιατρός τους πει «θα πάρετε το φάρμακο αυτό μετά το φαγητό» απαντούν «Δεν είναι η μέρα μας αύριο να φάμε στο σπίτι». Το AIDS εξακολουθεί να μαστίζει την περιοχή, έρχονται οργανώσεις και γιατροί και τους δίνουν δωρεάν φάρμακα. Πολλές φορές κηδεύουμε τα παιδάκια με τις πρησμένες κοιλιές, πεθαίνουν από  ασιτία.

Σεβασμιότατε λίγο πριν κλείσουμε την συνέντευξη, θα ήθελα να θέσω το εξής ερώτημα τελικά τι είναι εκείνο που εισπράττει κανείς από τον δυτικό κόσμο;

Τον δυτικό κόσμο τον ξέρω, μπορεί να ευαισθητοποιηθεί. Εμείς εκεί δεν κοιτάζουμε το θρήσκευμα θέτουμε προτεραιότητά μας τον άνθρωπο κατά την Πατερική εντολή «Είδες τον αδελφόν σου, είδες Κύριον τον Θεόν σου».  Αυτό που πρέπει να κάνει η δύση να στρέψει το βλέμμα της σε αυτούς τους ανθρώπους. Ξέρετε αυτοί οι άνθρωποι που βιώνουν όλες αυτές τις ανέχειες, τις κακουχίες τον πόνο θα τους δείτε να χαμογελούν, χαίρονται με το ελάχιστο, με το λίγο. Αντιθέτως οι άνθρωποι που έχουν όλα τ’ αγαθά είναι σκληροί, σκυθρωποί κοιτάζουν μόνο το εαυτό τους. Θα πρέπει να αρχίσει ο κόσμος να σκέπτεται αλλιώς, έχω ένα καλαμπόκι πάρε το μισό εσύ. Τότε ο πόνος θα μετριαζόταν.

Who is Who

Ο Μητροπολίτης Θεοδόσιος γεννήθηκε στην Κυπάρισσο Τριχωνίδας της Αιτωλοακαρνανίας το 1973. Ολοκλήρωσε τη φοίτηση σε Δημοτικό Σχολείο του Αγρινίου και ακολούθως εκπαιδεύτηκε στην Αθωνιάδα Ακαδημία.

Σπούδασε στο Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, από όπου και έλαβε τον Μεταπτυχιακό Τίτλο «Ορθόδοξη Χριστιανική Θεολογία και Θρησκευτικός Πλουραλισμός», με θέμα της Διπλωματικής του εργασίας «Όψεις της νηστείας κατά την καθαρά εβδομάδα».

Εκάρη μοναχός, στην Ιερά Μονή Γηροκομείου Πατρών, από τον Ηγούμενο της Μονής Αρχιμανδρίτη Συμεών Χατζή, το 1997 και το ίδιο έτος χειροτονήθηκε Διάκονος, στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος Πατρών. Το 2002 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος από τον Μητροπολίτη Πατρών Νικόδημο, λαμβάνοντας την ίδια ημέρα και το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη, στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής Άνω Πόλης Πατρών. Υπηρέτησε ως Ιεροκήρυκας, εφημέριος, πνευματικός και κατηχητής διαφόρων Ενοριακών Ναών της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών. Τοποθετήθηκε Ιερατικός Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Πατρών και ακολούθως Αρχιερατικός Επίτροπος Βραχνείκων και Παραλίας, υπό του Μητροπολίτου Πατρών Χρυσοστόμου.

Το 2016, εντάχθηκε στον Ιερό Κλήρο του Παλαίφατου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής και διορίσθηκε από τον τότε Μητροπολίτη Κινσάσας Νικηφόρο, Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Κινσάσας και καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Ορθοδόξου Πανεπιστημίου του Κογκό.

Στις 30 Νοεμβρίου 2017, διορίσθηκε από τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο, Πατριαρχικός Επίτροπος Κανάγκας.

Στις 26 Νοεμβρίου 2018, μετά από πρόταση του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεοδώρου εξελέγη από την Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, Μητροπολίτης της νεοσύστατης Ιεράς Μητροπόλεως Κανάγκας. Χειροτονήθηκε Επίσκοπος από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Καΐρου, στις 6 Δεκεμβρίου 2018. Ενθρονίστηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2019, στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέου Κανάγκας, μετά το πέρας της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας. Στις 28 Ιουλίου 2021, ανέλαβε Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Κινσάσας, μετά τον θάνατο του Μητροπολίτου Κινσάσας Νικηφόρου, λόγω επιπλοκών από τον κορωνοϊό.

 

Στις 12 Ιανουαρίου 2022, εξελέγη υπό της Ιεράς Συνόδου του Παλαίφατου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, Μητροπολίτης Κινσάσας, υπέρτιμος και έξαρχος Κεντρώας Αφρικής.

Οι μαθητές του Σχολείου του Αγίου Μάρκου Κινσάσα πραγματοποίησαν την εορτή λήξης της σχολικής χρονιάς παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κινσάσας κ. Θεοδοσίου, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κωνσταντιανής κ. Κοσμά και του μεγάλου ευεργέτη της Ιεράς Μητροπόλεως, Γερασίμου Ντούνη, Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Κινσάσας.

 

Η Ιεραποστολική ομάδα του Σεβασμιωτατου Κινσάσας Θεοδοσίου για το χωριό Κάνγκα. Αφού διέσχισαν το δάσος περνώντας μέσα από τις φτωχικές καλύβες των ανθρώπων, έφθασαν στην ενορία της Κάνγκα όπου ο Ναός της Υπαπαντής και το σχολείο του Αγίου Νεκταρίου. Εκεί οι μαθητές του Δημοτικού καλωσόρισαν τους επισκέπτες ψαλλοντας τον Αναστάσιμο παιάνα ” Χριστός ανέστη….” αλλά και άλλους Ύμνους και τραγούδια. Ο Μητροπολίτης αφού μίλησε με αγάπη στα παιδιά για την μεγάλη εορτή της Αναστάσεως, μαζί με τους συνεργάτες του μοναχούς και την ιεραπόστολο κυρία Στέλλα Παπαδοπούλου μοίρασαν αναστάσιμες κάρτες, τετράδια, μολύβια, στυλούς, μπάλες και μπισκότα, προσφορά του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Κινσάσας κ Γερασίμου Ντούνη. Στην συνέχεια η Ιεραποστολική ομάδα σταματούσε σε όλες τις καλύβες του χωριού προσφέροντας σε όλο τον κόσμο ρύζι, φασόλια, αλάτι και φάρμακα προσφορά και πάλι του κ. Γερασίμου Ντούνη. Τόσο η Ιερά Μητρόπολις, όσο και οι πιστοί της, ευχαριστούν τον κ. Γεράσιμο Ντούνη και την εκλεκτή σύζυγο του ιατρό κυρία Παρασκευή Τριαντάφυλλου Ντούνη για την έκδηλη αγάπη τους κατά την εορτή του Πάσχα στους φτωχούς αδελφούς.

Στην πόλη Ιντιόφα  είχε οικοδομηθεί από τον μακαριστό Μητροπολίτη Κινσάσας Νικηφόρο μεγάλος ναός επ’ ονόματι της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Παρασκευής. Ο Ναός αυτός κτίστηκε με δαπάνη των πνευματικών παιδιών του  μακαριστού ιερομονάχου της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας π. Βασιλείου κατόπιν προτροπής του.

Ο πρώτος Ναός στο Μπαντουντού του Κογκό

Την Πέμπτη 28 Ιουλίου το πρωί, στην πόλη Μπαντουντού, 700 χιλιόμετρα από την Κινσάσα, τελέσθηκε υπαίθρια Θεία Λειτουργία από τον Μητροπολίτη Κινσάσας κ. Θεοδόσιο και στη συνέχεια ο αγιασμός επί τη θεμελιώσει του πρώτου ορθοδόξου ναού της πόλεως και ολόκληρης της επαρχίας. Ο ναός αυτός θα τιμάται επ’ ονόματι των Αγίων Πάντων. Το οικόπεδο που θεμελιώθηκε ο ναός είχε αγοραστεί από τον μακαριστό Μητροπολίτη Κινσάσας κυρό Νικηφόρο. Το κτίσιμο του Ναού πραγματοποιείται με χρήματα που προσέφερε δωρήτρια ευαισθητοποιημένη μέσω του τηλεοπτικού σταθμού, «ΛΥΧΝΟΣ» της Μητροπόλεως Πατρών, όπου με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυστοστόμου προβάλλεται το ιεραποστολικό έργο και με τη συνδρομή του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ.κ. Χρυσάνθου.

Υποδοχή του νέου Μητροπολίτου Κινσάσας Θεοδοσίου στην Κινσάσα και η πρώτη Θεία Λειτουργία με τους πιστούς της Μητροπόλεως.