«Θα σε ρίξω, μου είπε ο Λουκόπουλος!» – Ο ΣΤΑΘΗΣ ΜΟΥΤΖΟΥΡΟΥΛΙΑΣ ΛΥΝΕΙ ΤΗ ΣΙΩΠΗ ΤΟΥ ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΟ «ΠΑΤΡΙΝΟΡΑΜΑ»

ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΣΤΗΜΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ, «ΠΙΑΣΜΕΝΟΥΣ» ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΗ ΒΡΩΜΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

 

*Συνέντευξη στον Παναγιώτη Ρηγόπουλο

Ο Στάθης Μουτζουρούλιας, αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση στην ποδοσφαιρική Πάτρα. Συνέδεσε το όνομά του με το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο σαν ένας καλός παίκτης, ενώ σαν παράγοντας κατάφερε να διαγράψει μια αξιοθαύμαστη πορεία, που έφθασε μέχρι την Β’ Εθνική. 

Όταν χρειάστηκε να σωθεί η ιστορική Παναχαϊκή από τη διάλυση, θυσίασε για το σκοπό αυτό το προσωπικό του πολυδάπανο δημιούργημα, τον Πατραϊκό, συγχωνεύοντας τις δύο ομάδες. Ενώ διέθεσε τις δυνάμεις και τα χρήματά του, για την μετέπειτα σωτηρία της κοκκινόμαυρης επίσημης αγαπημένης της Πάτρας.  

Παράγοντας – πρότυπο, με όραμα και αγάπη για το άθλημα, φιλόδοξους και συγκροτημένους σχεδιασμούς για τις υποδομές και επιμονή για την ανάδειξη νέων παιδιών και την καθιέρωση των γηγενών ποδοσφαιριστών. 

Σήμερα, μιλάει για πρώτη φορά δημόσια για όλη την πορεία του, αποκαλύπτοντας τα παρασκήνια του ελληνικού ποδοσφαίρου: Τους στημένους αγώνες, τη χειραγώγηση των διαιτητών, την επιρροή των παραγόντων, της ΕΠΟ και την ΕΠΑΕ, για την διαμόρφωση αποτελεσμάτων. 

Σοκάρει, ξεδιπλώνοντας στο «Π» όλες τις πτυχές των άγνωστων γεγονότων και περιστατικών, που συνδέθηκαν κατά την πολυκύμαντη  θητεία του, με την ΕΠΟ, την ΕΠΑΕ, την ΕΠΣ Πάτρας, τους ιστορικούς ιδιοκτήτες αθηναϊκών ομάδων, τον χρηματισμό αθλητών, διαιτητών, την προστασία ομάδων από το σύστημα και πολλά άλλα απίστευτα…         

Μιλάει με ονοματεπώνυμα, για την Παναχαϊκή, τους οργανωμένους οπαδούς, τους δημοσιογράφους, τους προέδρους, την Ερασιτεχνική Παναχαϊκή και τα «περίεργα» αποτελέσματα την Παναχαϊκής, σε συνάρτηση με το «Στοίχημα»…  

 

Ο Στάθης Μουτζουρούλιας κατάγεται από την Κάτω Πτέρη Αιγίου. Σε ηλικία 16 ετών ξεκινάει το ποδόσφαιρο από την Φλόγα Ροδιάς και μετέπειτα ερχόμενος στην Πάτρα, μετεπήδησε στον Ηρακλή Πατρών.

Ακολούθως έπαιξε στην η Ομόνοια για έξι χρόνια, συνέχισε στον Παναθηναϊκό Σκαγιοπουλείου για άλλα 7 χρόνια και ολοκλήρωσε το ποδόσφαιρο σε ηλικία 38 ετών, έχοντας παίξει για δύο χρόνια και στον  Ολυμπιακό Πατρών. 

Στη συνέχεια αποφασίζει να δημιουργήσει το 1993 τον Παναθηναϊκό Σκαγιοπουλείου, ορμώμενος από τα παναθηναϊκά του αισθήματα. Η ομάδα λειτούργησε από την αρχή σε πλαίσια περίπου επαγγελματικά, που γρήγορα συγκέντρωσε πολλούς ποδοσφαιριστές και φίλους, με αποτέλεσμα από την πρώτη χρονιά να κερδίσει το πρωτάθλημα στην Γ΄ Κατηγορία του τοπικού πρωταθλήματος. 

Παράλληλα κάνει κάτι το αδιανόητο, για εκείνη την εποχή: Μεθοδικός, φιλόπονος και καινοτόμος, δημιουργεί πολλές μικρές ομάδες, φτιάχνοντας φυτώριο νέων παικτών για τον Παναθηναϊκό. Με σχέδιο και όραμα, η ομάδα βάζει γερές βάσεις, αποκτά δυναμική και κερδίζει διαδοχικές ανόδους. «Σκαρφαλώνει» έτσι, το 1999, στην Δ΄ Εθνική Κατηγορία, έχοντας στις τάξεις της, επαγγελματίες ποδοσφαιριστές που είχαν παίξει και στην Παναχαϊκή, όπως ήταν ο Ζήκος, ο Ζερδεβάς, ο Καμινιώτης κ.ά. 

 

Τότε ήταν η στιγμή που έπρεπε κάτι να αλλάξει: Αλλάζει το όνομα της ομάδας και βαπτίζεται «Πατραϊκός». 

Όπως λέει ο ίδιος, ήταν χρόνια ρομαντικά και αγνά: «Ήταν τελείως  διαφορετικά τα πράγματα. Τα παιδιά τελείωναν την οικοδομή και τις άλλες δουλειές τους και έρχονταν για προπόνηση. Τα γήπεδα ήταν ξερά, οι συνθήκες ήταν δύσκολες. Όλο το οικονομικό βάρος το είχα επωμισθεί εγώ. Μας είχε παραχωρηθεί το γήπεδο του Λαδόπουλου και κατά καιρούς ανεβαίναμε και στο βοηθητικό του Εθνικού Σταδίου…»

 

Η παρουσία του Πατραϊκού αλλάζει τον ποδοσφαιρικό ρου της ιστορίας των ομάδων της Αχαΐας, αφού μία ομάδα από το πουθενά, κατάφερε να ανέλθει στην Δ΄ Εθνική, με πολλούς γηγενείς ποδοσφαιριστές από τις μικρότερες κατηγορίες, πολλά νέα παιδιά, αλλά και καταξιωμένους  ποδοσφαιριστές από άλλες ομάδες. 

Από την πρώτη χρονιά στην Δ΄ Εθνική, ο Πατραϊκός κατακτά το πρωτάθλημα κα μάλιστα με 22 βαθμούς διαφορά από τον δεύτερο! Καταφέρνοντας να υποσκελίσει μεγάλες και ιστορικές ομάδες. Πρόκειται για ένα τεράστιο αθλητικό επίτευγμα. Για το οποίο όμως ο ίδιος ο κ. Μουτζουρούλιας και η οικογένειά του, δαπάνησαν πολλά χρήματα: «Αρχή μου ήταν, ότι από την στιγμή που θέλω να κάνω πρωταθλητισμό, θα έπρεπε να είμαι ένα σκαλί παραπάνω από τους υπόλοιπους.»

Ο ίδιος όμως παραδέχεται, ότι εκτός από την αγωνιστική ενίσχυση, φρόντισε και για την εξω-αγωνιστική θωράκιση της ομάδας:

«Όπως είναι η ιστορία του Ελληνικού ποδοσφαίρου, και που δυστυχώς αυτό συνεχίζεται, είναι απαραίτητο να υπάρχει και εξω-αγωνιστική προστασία. Διότι σε διαφορετική περίπτωση, αν δεν φροντίσεις να προασπίσεις τα συμφέροντα της ομάδας σου, δεν θα έχεις καλό αποτέλεσμα και θα χάνεις τα λεφτά που βάζεις και θα πηγαίνουν στον κουβά. Άρα, μοιραία, μπαίνεις και εσύ σε αυτές τις διαδικασίες, γιατί ήταν και είναι το σύστημα έτσι στην Ελλάδα, δυστυχώς μέχρι και σήμερα…»

 

  • Πρακτικά λοιπόν, με ποιους τρόπους θωράκισες την oμάδα σου;

«Πρώτα απ’ όλα δημιούργησα μια πολύ καλή ομάδα, με εξαιρετικούς παίκτες, που ό,τι και να συναντούσε απέναντί της, θα μπορούσε πιο εύκολα να το ξεπεράσει. Ό,τι πρόβλημα να έχει, σε ό,τι αφορά στη διαιτησία και στην ΕΠΟ. Γιατί εάν έχεις ισχυρή ομάδα, τότε και οι ισχυροί του ποδοσφαίρου σε αγκαλιάζουν, γιατί βλέπουν ότι με εσένα μπορούν να προχωρήσουν και δεν μπορούν να σε έχουν απέναντί τους. 

Άρα δημιούργησα μια ομάδα, ανώτερου επιπέδου από την Δ΄ Εθνική, για να μην μπορούν εύκολα να με πειράξουν, με διαιτησίες στημένες. Όπως γινόταν τότε…»

 

  • Άρα υπήρχαν τότε στημένες διαιτησίες; Είχες υποστεί στημένους αγώνες;

«Εμένα δεν κατάφεραν να μου δημιουργήσουν προβλήματα. Γιατί εγώ δούλευα από τη Δευτέρα το παιχνίδι της επόμενης Κυριακής. Σε όλα τα επίπεδα λειτουργούσα όπως έπρεπε, παρότι ήμουν και άπειρος παράγοντας στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Ήμουν όμως πετυχημένος επιχειρηματίας, ήξερα το ποδόσφαιρο, το είχα παίξει έως 38 ετών και ήξερα πως θα προασπίσω τα συμφέροντα της ομάδας.»

 

  • Δηλαδή, υπήρχαν στημένες διαιτησίες, που αν δεν είχες δράσει καταλλήλως και προληπτικά, θα είχες δυσμενή αποτελέσματα;

«Ναι, ακριβώς έτσι. Ακριβώς αυτό συνέβαινε τότε και αυτό συμβαίνει και σήμερα. Δυστυχώς το ποδόσφαιρο, είναι ακόμα σε αυτό το επίπεδο. Παρότι υπάρχει και το VAR δημιουργούνται ακόμα παρατράγουδα και οι μεγάλες ομάδες έχουν μονίμως παράπονα.»

 

  • Μέσα στην ΕΠΟ, εκείνη την εποχή είχες βρει ερείσματα; 

«Την εποχή εκείνη, σε όλα τα επίπεδα προστάτευα την ομάδα μου. Δεν υπήρχε περίπτωση να αφήσω την ομάδα μου εκτεθειμένη, διότι προστάτευα την τσέπη μου. Υπήρχαν πολλοί παράγοντες, που έβαζαν χρήματα και δεν είχαν ούτε τις γνώσεις, ούτε τον τρόπο να προστατέψουν την ομάδα τους και δυστυχώς τα χρήματά τους πήγαιναν στον κάδο.»

 

  • Σε πρακτικό επίπεδο. Ποιες κινήσεις έκανες από τη Δευτέρα για τον επερχόμενο Κυριακάτικο αγώνα; 

«Είναι πράγματα που δεν λέγονται δημόσια όλα αυτά. Έπρεπε να εξασφαλίσω το αδιάβλητο, τουλάχιστον το 50-50% στον αγώνα. Ώστε να μην μπορέσει κανείς να με πειράξει. Και από εκεί και πέρα, ό,τι άλλο καλύτερο μπορούσα να κάνω, το έκανα.»

 

  • Μίλαγες με διαιτητές; 

«Όταν είσαι παράγοντας ο οποίος κινείσαι μέσα στο χώρο, έχεις πολλές γνωριμίες, τόσο με διαιτητές, όσο και με παράγοντες. Και ασφαλώς με παίκτες και μάνατζερ έχεις πολύ καλή σχέση. Και εγώ τότε είχα ένα πολύ καλό όνομα στο ποδόσφαιρο, το οποίο το διατήρησα και μέχρι και σήμερα έχω αρκετούς φίλους από το χώρο του ποδοσφαίρου και της διαιτησίας και των παραγόντων και των μάνατζερ και των ποδοσφαιριστών.»

 

Το 1998 ο Στάθης Μουτσουρούλιας με τον πεθερό του και την οικογένειά του, κάνουν προσπάθεια να πάρουν την Παναχαϊκή, όταν ο Άρης Λουκόπουλος, άφηνε τις μετοχές του. 

«Με μπροστάρη τον αείμνηστο πεθερό μου Γιώργο Νικολετάτο, δημιουργήθηκε μια ομάδα ανθρώπων για να πάρουμε την Παναχαϊκή. Την μία μέρα μας είπαν συγκεκριμένα οικονομικά δεδομένα  και την άλλη μέρα μάς τα άλλαξαν, με αποτέλεσμα να μην προχωρήσουμε στην αγορά της Παναχαϊκής.»

 

Ο Πατραϊκός ανεβαίνει τις κατηγορίες και το 2000 ο Στάθης Μουτζουρούλιας κάνει μια απρόσμενη κίνηση. Προσεγγίζει τον τότε πρόεδρο της Παναχαϊκής, Άρη Λουκόπουλο: 

«Μέχρι τότε, τόσο εγώ όσο και η οικογένειά μου, βοηθούσαμε οικονομικά πολύ τις ομάδες. Όπως ήταν το Πάτραι, η Παναχαϊκή, ο Παναιγιάλειος και διάφορες ερασιτεχνικές ομάδες της περιοχής μας.

Το πρώτο που έκανα, ήταν να έρθω σε επαφή με την Παναχαϊκή. Πήγα στο γραφείο του κ. Λουκόπουλου το καλοκαίρι του 2000 και του ζήτησα να κάνουμε μια μορφή συνεργασίας. Η Παναχαϊκή ήταν τότε στην Α΄ Εθνική, εγώ είχα ανέβει στη Γ΄ Εθνική και του ζήτησα να κρατήσω την ομάδα στην κατηγορία αυτή, να κάνει απλά καλή πορεία στην κατηγορία και όχι πρωταθλητισμό, με πολλούς ταλαντούχους ποδοσφαιριστές και κυρίως από την περιοχή μας. Και με τους καλύτερους παίκτες που θα βγάζει, να στηρίζει την  Παναχαϊκή. 

Ο κ. Λουκόπουλος μου είπε ότι «είμαι πολύ δυνατός τώρα στο χώρο του ποδοσφαίρου και τώρα που ανέβηκες στη Γ΄ Εθνική, εγώ φροντίζω από τώρα για να πέσεις!» 

Δηλαδή, πριν ακόμα ξεκινήσουν οι μεταγραφές. Καταλαβαίνεις, ότι επειδή το ποδόσφαιρο είναι κατά κύριο λόγο ένας εγωισμός που μας διακατέχει όλους όσοι ασχολούμαστε μαζί του, αυτό ήταν κάτι που με πείραξε και με πόνεσε.»

 

  • Γιατί όμως σου το είπε αυτό ο κ. Λουκόπουλος;

«Με έβλεπε πιθανώς, σαν απειλή. Μου είπε «θα κάνω τα πάντα για να πέσεις κατηγορία!».

 

  • Όταν έλεγε «τα πάντα» τι πιστεύεις ότι εννοούσε;

«Ο Άρης Λουκόπουλος ήταν πολύ ψηλά τότε σε επίπεδο παραγοντικό στο ποδόσφαιρο και είχε πολλές δυνάμεις. Πολύ καλύτερες από τις δικές μου»

 

  • Δηλαδή εννοούσε και στημένες διαιτησίες; Αυτό φοβόσουν;

«Δεν μπορώ να απαντήσω σε αυτό εγώ. Εγώ γνώριζα, ότι ήταν πολύ δυνατός στο χώρο του ποδοσφαίρου.»

 

  • Εσύ τότε φοβήθηκες ότι μπορεί να σε ρίξει κατηγορία;

«Όχι, δεν φοβήθηκα καθόλου! Και μακάρι να φοβόμουν, γιατί αν είχα ακούσει αυτή την απειλή, θα μπορούσα να είχα χαμηλώσει τον πήχη και να μην δημιουργούσα αυτή την ομάδα και να μην είχα αυτή την εξέλιξη. Γιατί σε βάθος χρόνου, έχασα πάρα πολλά χρήματα, δημιουργώντας τον Πατραϊκό και μένοντας 4 χρόνια στη Β΄ Εθνική και στη συνέχεια εμπλεκόμενος στην Παναχαϊκή.» 

 

  • Έχασες πάρα πολλά χρήματα;

«Χάθηκαν πολλά χρήματα…»

 

  • Το μετάνιωσες εκ των υστέρων;

«Για την εμπλοκή μου στο ποδόσφαιρο, δεν μπορώ να πω ότι το μετάνιωσα. Αλλά θα μπορούσα κάποια άλλα πράγματα, να τα είχα κάνει λίγο πιο διαφορετικά. Αυτό μόνο μπορώ να πω.»

 

  • Πώς μπήκες λοιπόν τότε, ακόμα πιο βαθιά στο ποδόσφαιρο;

«Εγώ προκάλεσα το ραντεβού με τον κ. Λουκόπουλο, γιατί έβλεπα πολύ μπροστά. Με την έννοια ότι μπορούσα να δημιουργήσω μια πολύ καλή ομάδα στη Γ’ Εθνική με νέους παίκτες, οι οποίοι θα μπορούσαν να στηρίζουν την πρώτη ομάδα, δηλαδή την Παναχαϊκή, ως φυτώριο. Και να ήταν έτσι βιώσιμη η Παναχαϊκή και σε μια πολύ καλή κατάσταση για πολλά χρόνια. Χωρίς τα γνωστά προβλήματα που ακολούθησαν. Εγώ τότε, για να καταλάβεις, είχα νοικιάσει και τα γήπεδα 5Χ5 στο «Τόφαλος»,  είχα 400 μικρά παιδιά και είχα και 5 θυγατρικές ομάδες στις μικρές κατηγορίες. Όπως ήταν ο Αχιλλέας, η Πατραϊκή, ο ερασιτέχνης Πατραϊκός, ο Ολυμπιακός Πατρών και ο Άρης Πατρών.»

 

  • Όταν λοιπόν βγήκες από το ραντεβού με τον κ. Λουκόπουλο, πώς αντέδρασες;

«Τρελάθηκα, μου ήρθε ζαλάδα! Πείσμωσα, παθιάστηκα και μπήκα στη διαδικασία να φτιάξω μια ομάδα στη Γ΄ Εθνική υψηλότερου επιπέδου και πήρα το Πρωτάθλημα, με μεγάλη διαφορά 12 βαθμών από τον δεύτερο, στον μοναδικό Όμιλο που είχε τότε η κατηγορία αυτή!»

 

  • Ωστόσο τον παραδέχεσαι σαν παράγοντα τον Λουκόπουλο;

«Η προσφορά του Λουκόπουλου είναι αδιαμφισβήτητη στην ομάδα. Επί πολλά χρόνια, την ομάδα την είχε στην Α΄ Εθνική, αν και είχε και αυτός τον ανάλογο πόλεμο.» 

  

  • Άρα το 2001, παίζεις στην Β΄ Εθνική. Αυξήθηκαν λοιπόν οι απαιτήσεις και τα έξοδα…

«Αυξήθηκαν οι απαιτήσεις, προώθησα πολλά νέα παιδιά, είχα συνεργασίες με τον Παναιγιάλειο, με την Αχαϊκή, δίνοντας και παίρνοντας παίκτες, στήριξα πάρα πολύ την ΕΠΣΠ Αχαΐας, Είχα επίσης 35 ταλαντούχα παιδιά από άλλες περιοχές της χώρας που είχαν εντοπίσει οι κατάσκοποί μου, κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα, στα οποία παιδιά, διέθετα διατροφή, στέγη, σχολεία και τα οποία τα προωθούσα στην πρώτη ομάδα.»

 

  • Στο πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής, το οποίο και κατέκτησες, ένιωσες ότι ο κ. Λουκόπουλος, υλοποιεί τις απειλές του εναντίον της ομάδας σου;  

«Δεν μπορούσε πλέον! Δεν το γνωρίζω. Δεν ξέρω αν το προσπάθησε, αλλά δεν το  μπορούσε. Μάλιστα η ειρωνεία της τύχης είναι, ότι το κύπελλο της ανόδου στα Προσφυγικά, μας το απένειμε ο ίδιος ο κ. Λουκόπουλος, σαν αντιπρόεδρος της ΕΠΑΕ!». 

 

  • Εκείνη η στιγμή πώς ήταν για σένα; 

«Εντάξει, δεν είμαι εγώ εκδικητικός άνθρωπος. Ένιωσα απλά μια δικαίωση, όχι μόνο για μένα, αλλά και για τους συνεργάτες μου και για την οικογένειά μου που τόσο με στήριξαν.»

 

-Μιλήσατε έκτοτε με τον κ. Λουκόπουλο για να λύσετε την παρεξήγηση;

«Όχι, δεν έχουμε μιλήσει.»

 

Ο Πατραϊκός πλέον είναι στη Β΄ Εθνική, αλλά τότε (έτος 2002)  παρουσιάζεται το γνωστό πρόβλημα με την κατάργηση των ηλεκτρονικών ψυχαγωγικών παιγνίων, που διατηρούσε ανάμεσα στα άλλα ο Επιχειρηματικός Όμιλος της οικογένειας, του πεθερού του Γ. Νικολετάτου. Η εξέλιξη αυτή θίγει συνολικά 200.000 επαγγελματίες του κλάδου  σε όλη την Ελλάδα. 

 

Ο ίδιος εξηγεί για το πώς φθάσαμε σε αυτή την εξέλιξη: 

 

«Υπήρχαν απειλές συγκεκριμένων επιχειρηματιών από ολόκληρη την Ελλάδα, γιατί κάναμε όλοι μας προσπάθεια να νομιμοποιηθούν αυτά τα παιχνίδια, όπως συνέβαινε σε όλη την Ελλάδα. Ώστε να δώσουμε έσοδα στο Κράτος με την φορολόγηση των εσόδων. Αυτό ζητούσαμε σαν κλάδος. Όπως δηλαδή είναι σήμερα νομιμοποιημένα, αλλά με τη μόνη διαφορά, ότι σήμερα έχουν δοθεί δυστυχώς στον ΟΠΑΠ και πετάξανε τους 200.000 επαγγελματίες στο δρόμο. Πουθενά στον κόσμο δεν υφίσταται αυτό το καθεστώς, όπως είναι στην Ελλάδα, να υπάρχει δηλαδή ένα μονοπώλιο στην εκμετάλλευση των τυχερών παιχνιδιών. Έγινε λοιπόν τότε η πλήρης κατάργηση των ψυχαγωγικών αυτών παιχνιδιών και μας δημιούργησε ένα πρόβλημα, γιατί αυτό ήταν το κύριο επάγγελμά μας.»

 

-Αυτό το πρόβλημα το δημιούργησαν κάποιοι μεγάλοι επιχειρηματίες, για τα προσωπικά τους συμφέροντα;

«Μεγάλοι επιχειρηματίες της εποχής, οι οποίοι καλόβλεπαν τη δουλειά αυτή, που έχει πάρει σήμερα ο ΟΠΑΠ. Τελικά όμως δεν κατάφεραν να πάρουν εκείνοι τη δουλειά αυτή. 

Γι αυτό έγινε όλο αυτό το θέμα. Και φρόντισαν να κτυπήσουν με τον τρόπο που αυτοί ξέρουν, τους μεγάλους επιχειρηματίες στην Ελλάδα.

Σήμερα υπάρχουν 400 καταστήματα Play OPAP και παράλληλα υπάρχουν 4.000 καταστήματα ΠΡΟ-ΠΟ τα οποία έχουν όλα τυχερά παιχνίδια και όλος ο κόσμος παίζει. Δηλαδή έγινε τότε πλήρης κατάργηση των ψυχαγωγικών παιχνιδιών σε έναν κλάδο των 200.000 επαγγελματιών, γιατί δήθεν έπαιζε ο κόσμος. Ενώ τώρα που παίζουν χιλιάδες παιχνίδια τυχερά σε όλη την Ελλάδα, είναι καλύτερα;

Και για το λόγο αυτό, τιμωρήθηκε η Ελλάδα. Το 2011 περάσανε έναν νόμο και έδωσαν τη δουλειά στον ΟΠΑΠ και ελευθέρωσαν τα ψυχαγωγικά παιχνίδια. Από το 2002 έως το 2011, πλήρωνε το ελληνικό κράτος και ο Έλληνας φορολογούμενος, 30.000 ευρώ την ημέρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για την πλήρη κατάργηση των ψυχαγωγικών παιχνιδιών»

 

-΄Ηταν ενορχηστρωμένο και δημοσιογραφικά όλο αυτό;

«Έτσι πάντα γίνεται στην Ελλάδα! Αν θέλουν να περάσουν κάποια πράγματα, έχουν τους κατάλληλους δημοσιογράφους και δημιουργούν τα αντίστοιχα προβλήματα.»

 

  • Σας έγιναν εκβιασμοί τότε; 

«Έχουν γίνει και τέτοια θέματα, αλλά δεν ενδώσαμε»

 

  • Τότε που έγινε αυτή η κατάρρευση, σκέφτηκες το ενδεχόμενο να απεμπλακείς από το ποδόσφαιρο;

«Έγιναν σκέψεις για να απεμπλακώ, όμως είχα το όραμα των μικρών ποδοσφαιριστών που είχα και ήθελα να τους δω σε μια μεγάλη ομάδα που να εκφράζει την πόλη μας. Που φρόντισα από την πρώτη χρονιά του Πατραϊκού στην Β΄ Εθνική, να τον πλαισιώσω με τέτοια παιδιά. Τότε η ομάδα απαρτιζόταν, από 60% γηγενείς παίκτες!»

 

Το 2004 του έγινε πρόταση από τον Ευάγγελο Φλωράτο, όταν η Παναχαϊκή αποβλήθηκε από το πρωτάθλημα λόγω χρεών, να αναλάβει την «κοκκινόμαυρη κυρία»: 

«Γνωρίζοντας την μεγάλη ιστορία της Παναχαϊκής και με δεδομένη την αγάπη μου για την ομάδα, κάθισα με την Ερασιτεχνική και συμφωνήσαμε, παρουσία του κ. Φλωράτου, τον οποίο και ευχαριστώ δημόσια για ό,τι είχε κάνει τότε, αλλά και αργότερα που μεσολάβησε για την πώληση στον Κώστα Μακρή. 

Συμφωνήσαμε με την Ερασιτεχνική, αλλάζω την επωνυμία του  Πατραϊκού και γίνεται συγχώνευση με την Παναχαϊκή.

Η ερασιτεχνική Παναχαϊκή απορρόφησε τον ερασιτέχνη Πατραϊκό και γεννήθηκε η Παναχαϊκή 2005. Δημιουργήσαμε μια ομάδα, τη στελεχώσαμε με πολλά νέα παιδιά. Εγώ δεν είχα τη δυνατότητα να διεκδικήσω πρωτάθλημα. Δεν είπα ποτέ ότι θα πάρω το πρωτάθλημα. Από την αρχή είπα ότι πάμε να διατηρηθούμε και θα επιδιώξουμε ό,τι μπορούμε καλύτερο.

Υπήρξαν επιχειρηματίες που υποσχέθηκαν, που είπαν ότι θα αγοράσουν μετοχές, αλλά κανείς δεν το έκανε όταν έβγαλα τις μετοχές προς πώληση, το 27%. Αλλά τους είχα πει από την αρχή, ότι σε περίπτωση που δεν τηρήσετε το λόγο σας, την ομάδα σε έναν χρόνο θα την δώσω. Γιατί δεν μπορούσα οικονομικά στη φάση που βρισκόμουν, να σηκώσω το μεγάλο όνομα της Παναχαϊκής στις πλάτες μου. 

Ζήτησα να αγοράσουν μετοχές, όπως είχαμε συμφωνήσει, αλλά κανείς εξ αυτών δεν κράτησε το λόγο του. Βρέθηκα επί ξύλου κρεμάμενος μέσα στο χειμώνα, να παλεύω να σώσω την Παναχαϊκή. Εκεί υπέστην οικονομική αιμορραγία…»

 

-Αν τότε είχες αποχωρήσει, θα είχες γλιτώσει πολλά χρήματα;

«Σίγουρα, πάρα πολλά χρήματα. Αλλά συνέχισα με αξιοπρέπεια»

 

  • Έκανες προσπάθειες να δώσεις την ομάδα;

« Τον Μάρτιο του 2005, επισκέφθηκα τους κ.κ. Καϋμενάκη και Μπάικο για να πάρουν την Παναχαϊκή. Ξαναπήγα μετά από 20 μέρες, δεν τους ενδιέφεραν τα χρήματα που θα δαπανούσα, αλλά έλεγαν ότι είναι τοπικιστές και θέλουν να στηρίξουν τον Αστέρα Τρίπολης. Και τελικά υπαναχώρησαν. Αν είχαν πάρει την Παναχαϊκή, θα είχε αλλάξει σίγουρα η πορεία της ομάδος. 

 

Στη συνέχεια, πάντα το 2005, μέσω τρίτου προσώπου, είχα μια επαφή με τον κ. Αλαφούζο, που ακόμα δεν είχε εμπλακεί με τον Παναθηναϊκό. Είχε πει ότι ήθελε να πάρει την ομάδα μέσα στο χειμώνα, αφού τη συνεχίσω εγώ, κάτι το οποίο δεν ήταν εφικτό να γίνει. 

Τότε ήρθε μέσω του κ. Φλωράτου και του Νίκου Νικολόπουλου, η πρόταση του Κώστα Μακρή, η οποία ήταν ό,τι καλύτερο υπήρχε. Ήρθε ο Μακρής και συμφωνήσαμε μέσα σε πέντε λεπτά οι δυο μας! 

Ο κ. Φλωράτος και προς τιμήν του, εγγυήθηκε προσωπικά, ότι εάν πρόκυπτε κάποιο οικονομικό πρόβλημα μέσα στη χρονιά, θα το κάλυπτε ο ίδιος. Κάτι που ωστόσο δεν χρειάστηκε και δεν το έκανε. Πάντως, έχει προσφέρει πολλά ο κ. Φλωράτος για την Παναχαϊκή. Και για την συγχώνευση και για την πώληση. 

Παρέμεινε όμως να υπάρχει, ένα τρομερό πρόβλημα με την Ερασιτεχνική Παναχαϊκή…»

 

  • Ποια είναι η γνώμη σου για την Ερασιτεχνική;

«Δυστυχώς, εάν η Ερασιτεχνική δεν μπει σε συνεργασία με την ΠΑΕ,  δεν θα μπορέσει ποτέ η Παναχαϊκή να κάνει τίποτα. Είναι το μόνιμο πρόβλημα. Το λέω αυτό, γιατί και εγώ είχα προβλήματα μαζί της και ο Λουκόπουλος και πολλές διοικήσεις κατά καιρούς. 

Η Ερασιτεχνική ήθελε να διώξει τον Μακρή, τον αποκαλούσαν απατεώνα και υποτιμητικά «Αυστραλό». Ο οποίος είχε ένα μεγάλο όραμα για την Παναχαϊκή. Είχα αγνά κίνητρα, είχε πληρώσει πολλά λεφτά. Πρέπει να καταλάβουν κάποιοι άνθρωποι της Ερασιτεχνικής, ότι πρέπει να αποχωρήσουν, γιατί υπάρχει και ημερομηνία λήξεως. Πρέπει να υπάρξουν νέα πρόσωπα. Η Ερασιτεχνική είναι μονίμως του «πάρε» και όχι να συνεισφέρει. Οι παράγοντες των Ερασιτεχνικών τμημάτων παντού, βάζουν χρήματα στις ομάδες τους. Στην Παναχαϊκή έχουν διαφορετική φιλοσοφία. Και εμένα με «σκίσανε», 135.000 τους πλήρωσα τότε για ένα χρόνο που λειτούργησα την ομάδα. Ήμουν ο πρώτος που σφράγισαν επιταγή 20.000 ευρώ. Με κατέστρεψαν, παρά το γεγονός ότι έσωσα την ομάδα με τη συγχώνευσή της με τον Πατραϊκό.»    

 

  • Γιατί δεν συνέχισες κοντά με τον Μακρή; 

«Εγώ του είπα, ότι επειδή είμαι «άρρωστος» με την ομάδα, του ζήτησα να με αφήσει με ένα 5%, που με την αύξηση κεφαλαίου που θα κάνει δεν θα τον ακολουθούσα. Προσφέρθηκα να είμαι ο άνθρωπος του, που θα του άνοιγα πόρτες, γιατί τότε είχα μεγάλη δύναμη και θα κάναμε μια μεγάλη ομάδα. Ήμουν εκπρόσωπος της ΕΠΟ και της ΕΠΑΕ στην Β΄ Εθνική. Του έδωσα έναν πλήρη προϋπολογισμό, για να κάνουμε πρωταθλητισμό. Αλλά μου είπε ότι «εγώ θέλω όλη την ομάδα» και δυστυχώς δεν συνέχισα. Το καλοκαίρι του 2005 έφυγα από την Παναχαϊκή. 

Το αποτέλεσμα ήταν να διαθέσει 2.5 εκατομμύρια και να βρεθεί τη Γ ΄Εθνική…» 

 

  • Είναι αλήθεια, ότι επί των ημερών σου ως παράγοντας, δεν υπήρξε ούτε μία προσφυγή ποδοσφαιριστή;

«Ναι, έτσι είναι. Έφυγα με μεγάλη αξιοπρέπεια από το ποδόσφαιρο. Παρέδωσα την Παναχαϊκή με μηδέν οφειλές!» 

 

  • Τελικά τον Μακρή τον «φάγανε» από την Παναχαϊκή;

«Από αυτά που ακούσαμε, ναι, τον Μακρή τον «φάγανε». Τον απέτρεψαν κάποιοι που ήταν γύρω του, να συνεργαστεί μαζί μου, γιατί δεν με ήθελαν μέσα στην ομάδα. Γιατί αν ήμουν εγώ εκεί, σαν ποντίκια θα έφευγαν όλοι τους από δίπλα του. Γιατί κατά καιρούς κάποιοι άνθρωποι που συνεργάστηκαν με τον Μακρή, τον κορόιδεψαν και του έφαγαν λεφτά. Βρέθηκε λοιπόν ο Μακρής σε αδιέξοδο και προχώρησε στη συνεργασία με τον Κούγια. Με τα γνωστά αποτελέσματα…»

 

Μετά τον Μακρή, προσπάθησε να πάρει την ομάδα ο Αχιλλέας Μπέος. Θυμάται ο κ. Μουτζουρούλιας:

 

«Ήρθε το 2007 και με βρήκε στα Καλάβρυτα και μου ζήτησε πριν παραλάβει την ομάδα να είμαι δίπλα του. Του είπα αμέσως ναι, γιατί πίστευα πάρα πολύ σε αυτόν και το επιβεβαιώνει αυτό η πορεία του έως σήμερα, σε ποδόσφαιρο και πολιτική. Υπήρχαν αντιδράσεις στην πόλη και από τους οργανωμένους για τον κ. Μπέο και έτσι δόθηκε η ομάδα στον κ. Κούγια. 

Θεωρώ, ότι ήταν μια χαμένη ευκαιρία για την Παναχαϊκή, η μη εμπλοκή του κ. Μπέου. Ήταν θέμα χρόνου να βρισκόταν η ομάδα στην Α΄ Εθνική και να είχε καλή πορεία.»

 

  • Με τον κ. Κούγια, γιατί δεν συνεργαστήκατε;

«Μιλήσαμε επί ώρες και μου ζήτησε να συνεργαστούμε, αλλά εγώ δεν δέχθηκα. Δεν ήθελα να εμπλακώ σε εκείνη τη φάση με την Παναχαϊκή, ήταν επιλογή μου. Προς τιμήν του κ, Κούγια, επί τρεις χρονιές μου ζήτησε να συνεργαστούμε και τον ευχαριστώ πολύ που μου ζήτησε συνεργασία».

 

  • Με την «Παναχαϊκή Συμμαχία», ποια εμπλοκή είχες; Τι πήγε λάθος σε αυτή την φιλόδοξη προσπάθεια;

«Προσπάθησα με κάποιους από τους αυτούς που συμμετείχαν στη Συμμαχία, να τους πω κάποιες κουβέντες, αλλά δεν κατάλαβαν τι τους έλεγα. Το βασικότερο λάθος ήταν ότι διέθεταν λεφτά, αλλά δεν είχαν άποψη. Έγινε διαχείριση των χρημάτων τους, από ακατάλληλα πρόσωπα.  Ο τρόπος διαχείρισης της ομάδας ήταν τέτοιος που δεν τιμούσε τους συγκεκριμένους επιχειρηματίες, που δαπάνησαν αρκετά χρήματα. 

Δεν τους κακολογώ, είχαν διάθεση να προσφέρουν, αλλά δεν ήξεραν. Έκαναν αρκετά λάθη, έβαζαν λεφτά χωρίς να ξέρουν. Το  λάθος ήταν όταν στο τέλος του πρώτου γύρου, που η Παναχαϊκή τερμάτισε τρίτη, αντί να κάνουν 3-4 μεταγραφές να κάνει τη διαφορά, άφησαν την ομάδα αποδυναμωμένη, ενώ ο Άρης και ο ΟΦΗ ενισχύθηκαν. Αυτά ήταν τραγικά λάθη.»

 

 

«Το 2022 ήρθε ο κ. Πέτρος Σταθάκης, όταν παρέλαβε την ομάδα από την Ερασιτεχνική και μου ζήτησε να συνεργαστούμε. Του είπα όχι. Δεν είχα πολλή εμπιστοσύνη σε όλες τις σκέψεις και τους σχεδιασμούς  που έκανε με τους Αμερικάνους. Όμως προς τιμήν του, με συμβουλευόταν τηλεφωνικά και του έλεγα τη γνώμη μου. Βγήκε τελικά η ομάδα στην Β΄ Εθνική και μου ζήτησε πάλι να συνεργαστούμε. Δεν είχαν προκύψει τα οικονομικά ζητήματα με τους Αμερικάνους. 

 

Δέχθηκα να πάω ως γενικός διευθυντής, με έναν όρο: Ότι εάν η ομάδα τον Δεκέμβριο του 2023 πήγαινε για πρωτάθλημα, θα έπρεπε να ενισχυθεί απαραιτήτως.  Όταν έφθασε λοιπόν η ώρα εκείνη, τους ζήτησα να υλοποιήσει τη συμφωνία μας και να πάρουμε 5 καλούς παίκτες. 

 

Ο κ. Σταθάκης σφύριζε αδιάφορα. Είχε άλλα πράγματα στο μυαλό του. Μετά από πίεση να τηρήσει αυτά που μου είχε υποσχεθεί και να πάρει τους παίκτες, δεν το έκανε. Ο τρόπος που λειτουργούσε η ομάδα ήταν απαράδεκτος και δεν με εξέφραζε εμένα. Έτσι παραιτήθηκα μετά από 2.5 μήνες. 

Ο κ. Σταθάκης έχει την τάση να εκθέτει άτομα, να τον βάζουν κάτω από την ομπρέλα του, για να κάνει αυτά που θέλει.»

 

  • Τι να κάνει δηλαδή;

«Ό,τι μπορεί να σκεφθεί κανείς ποδοσφαιρικά.»

 

  • Εις βάρος της Παναχαϊκής;

«Υπέρ της τσέπης του» 

 

  • Εννοείτε στημένα παιχνίδια;

«Δεν ξέρω, δεν θέλω να επεκταθώ σε αυτό. Αλλά κοίταζε το δικό του συμφέρον. Ο κ. Σταθάκης ένας διαχειριστής είναι στην ομάδα, που δεν υπογράφει σε τίποτα και έχει βάλει άλλους ανθρώπους μπροστά και τους έχει εκθέσει.»

 

  • Αυτοί οι Αμερικάνοι, τι συμφέρον έχουν κατά τη γνώμη σας, που έχουν εμπλακεί με την Παναχαϊκή;

«Αυτή ήταν και η δική μου απορία. Για ποιον λόγο να έρθουν να χαλάσουν λεφτά για την Παναχαϊκή. Αν δεν έχουν σκοπό να επενδύσουν στην Πάτρα και να έχουν έννομο συμφέρον να κερδίσουν κάποια χρήματα από κάποιες δραστηριότητες, όλο αυτό είναι ύποπτο. Πείστηκα όμως, «έφαγα μηχανή» και 2.5 μήνες μετά, Δεκέμβριο του 2023 έφυγα από την ομάδα. Και είχαμε όλα αυτά που ακολούθησαν, μετά από λίγες ημέρες έκαναν οι παίκτες αποχή για τα χρήματά τους. Είχαμε πολλά περίεργα παιχνίδια και διάφορα αποτελέσματα που συνέβησαν στον δεύτερο γύρο… Με αποτέλεσμα η ομάδα να βρεθεί στις τελευταίες θέσεις»

 

  • Πιστεύετε ότι την Παναχαϊκή την χρησιμοποιούν κάποιοι, για προσωπικό τους οικονομικό όφελος;

«Ναι το πιστεύω. Η συγκεκριμένη διοίκηση, αυτό κάνει. Και ενώ του δόθηκε το καλοκαίρι του 2023 η ευκαιρία να μιλήσει με τον κ. Δρόσο για την αγορά της ομάδας, δεν κουβέντιασε ποτέ μαζί του.

Το καλοκαίρι του 2024 υπήρξε επιχειρηματίας που ενδιαφέρθηκε για την ομάδα, αλλά και πάλι δεν την έδωσαν»

 

  • Καταλαβαίνω λοιπόν από αυτά που λέτε, ότι κάποιοι χρησιμοποιούν την ομάδα, για να βγάζουν χρήματα…

«Ακριβώς! Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για το σκοπό αυτό. Ο σκοπός του κ. Σταθάκη είναι να διοικεί μια ιστορική ομάδα και να την εκμεταλλεύεται για ίδιον όφελος. Η ομάδα πάλι χαροπαλεύει  και κατά τη γνώμη μου, είναι πάρα πολύ δύσκολο να κρατηθεί.»

 

  • Θα ήθελες να ασχοληθείς ξανά με την Παναχαϊκή;

«Το σαράκι του ποδοσφαίρου, υπάρχει πάντα μέσα μου. Αν υπάρχουν κατάλληλα πρόσωπα, με πάθος και όραμα, τότε ναι. Θέλω  σαν τρελός να δω την ομάδα στην Α΄ Εθνική. Αν υπάρχουν υγιείς βάσεις, θα μπορούσα άνετα να συνεργαστώ με κάποιον άνθρωπο για το καλό της Παναχαϊκής». 

 

Εγώ κάποια στιγμή που ο Κούγιας πουλούσε την ομάδα, του είπα έχω κάποιον που μπορεί να αγοράσει την Παναχαϊκή. Με εξουσιοδότησε λοιπόν να χειριστώ την υπόθεση. Ήρθα λοιπόν σε επαφή μέσω τρίτου προσώπου επί 6 μήνες με τον Ριμπολόβλεφ, που έχει αγοράσει το νησάκι Σκορπιός του Ωνάση. Αυτό ναυάγησε γιατί ο επιχειρηματίας είχε τότε συναντήσει κάποια εμπόδια για την αγορά του νησιού και θεώρησε καλό να μην μπλέξει περισσότερο με την Ελλάδα.»

 

  • Ποια είναι η γνώμη της για της οργανωμένους της ομάδας;

 

«Αυτά τα παιδιά, που αγαπάνε τόσο πολύ και πραγματικά την ομάδα, θα πρέπει να στηρίζουν την διοίκηση, όταν βλέπουν ότι κάνει μια ηθική και τίμια προσπάθεια για την ομάδα. Κατά τη γνώμη μου πρέπει να στηρίζουν αυτούς τους ανθρώπους, όπως θα πρέπει να μην στηρίζουν όσους δεν υπηρετούν έντιμα την ομάδα από το χώρο της διοίκησης. 

 

Νομίζω ότι κάπου υπάρχει ένα λάθος με αυτά τα παιδιά. Πιστεύω ότι είναι μεγάλη δύναμη για την Παναχαϊκή να έχει αυτούς τους οργανωμένους φιλάθλους, γιατί παρασύρουν και μια ολόκληρη κερκίδα. Αλλά θα πρέπει να αξιολογούν σωστά και τα πρόσωπα που διοικούν. Στην προκειμένη περίπτωση, πιστεύω ότι θα μπορούσαν να είχαν κάνει αρκετά πράγματα στη διοίκηση Σταθάκη και στο πολυμετοχικό μέτωπο των Αμερικάνων. Θα έπρεπε να προστατεύσουν τα συμφέροντα της ομάδας. Γιατί η ομάδα διασύρεται.»

 

  • Πως βλέπεις την Εθνική Ελλάδος και το ελληνικό ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια;

«Το ελληνικό ποδόσφαιρο δείχνει ότι βελτιώνεται, μετά βέβαια τη νέα διοίκηση με τον κ. Γκαγκάτση, ο οποίος δείχνει ότι έχει όραμα και γνωρίζει. Και λόγω του πατέρα του Βασίλη Γκαγκάτση, που είναι και φίλος μου. 

 

Θεωρώ ότι το ποδόσφαιρό μας βρίσκεται σε περίοδο ανόδου! Θυμίζω ότι στο παρελθόν είχαμε δει τελικούς κυπέλου χωρίς κόσμο, κάτι αδιανόητο για ευρωπαϊκή χώρα. Είχαμε δει, ότι εξέταζαν να πάνε τον τελικό σε άλλη χώρα, για την αποφυγή επεισοδίων. Πράγματα αδιανόητα, από ανθρώπους ανίκανους, που δεν ήξεραν το αντικείμενο και διοικούσαν το ελληνικό ποδόσφαιρο μέχρι πρόσφατα. 

 

Η προηγούμενη διοίκηση της ΕΠΟ, ήταν άσχετη!    

  Θεωρώ λοιπόν, ότι ο σημερινός πρόεδρος θα αναβαθμίσει το ποδόσφαιρό μας. Προσέλαβε τον Ιβάνοβιτς, έναν πολύ καλό προπονητή στην Εθνική, βλέπουμε τη βελτίωση της. Θα πρέπει να δοθεί βάρος στις μικρές ομάδες. Είναι σημαντικό επίσης που μια μεγάλη ομάδα, ο Ολυμπιακός, αναδεικνύει νεαρούς παίκτες της. Και εγώ, όταν είχα την Παναχαϊκή, είχα 16 γηγενείς παίκτες σε σύνολο 28 ποδοσφαιριστών, ενώ με τον Πατραϊκό είχα συνολικά 450 παιδιά. Τώρα καταλαβαίνουν πόση αξία έχουν οι μικροί ταλαντούχοι ποδοσφαιριστές…»

«Πρέπει επιτέλους οι παράγοντες να τα βρουν μεταξύ τους και να σταματήσει αυτό το αίσχος με τους ξένους διαιτητές. Έχουμε άξιους Έλληνες διαιτητές, που μπορούν να διευθύνουν περίφημα τους αγώνες.. Θα πρέπει να επανέλθει η ελληνική διαιτησία στο πρωτάθλημα. Αρκεί οι μεγάλοι παράγοντες να τους αφήσουν να κάνουν τη δουλειά τους. Γνωρίζω πολλά, γι αυτό το λέω. Να τους αφήσουν στην ησυχία τους, να κάνουν τη δουλειά τους και ο καλύτερος να κερδίζει μέσα στο γήπεδο. Και να δοθεί κίνητρο στους νέους διαιτητές, να γίνει επαγγελματική η διαιτησία. Ένα κίνητρο θα ήταν, ότι για κάποιον που θα παραμείνει 4-5 χρόνια στην Α΄ Εθνική, θα μπορεί να διορισθεί στην Πυροσβεστική, στην Αστυνομία ή κάπου αλλού. Αν ξέρει ο διαιτητής, ότι δεν θα τολμήσει να πάει κανένας να τον επηρεάσει και δεν θα υπάρχει η δαμόκλειος σπάθη ανά πάσα στιγμή πάνω από το κεφάλι του, θα είναι ο καλύτερος κάθε Κυριακή»

 

  • Όταν λες να τους αφήσουν στην ησυχία του, τι εννοείς ακριβώς;

«Να σταματήσουν τις πάσης μορφής επιρροές που υπάρχουν. Τους πιέζουν για διαμόρφωση αποτελέσματος. Χρόνια τώρα. Κάθε φορά, αυτός που είναι ισχυρός στην ΕΠΟ, κάνει κουμάντο στο ποδόσφαιρο.»

 

  • Εσύ, σαν πρόεδρος του Πατραϊκού, χρειάστηκε να δώσεις χρήματα σε διαιτητή για να ευνοήσει την ομάδα σου;

«Αυτό όπως καταλαβαίνεις δεν μπορώ να το πω. Αλλά προστάτευα την ομάδα μου. Δεν βρέθηκα σε αυτή την ανάγκη, γιατί είχα πάντα πάρα πολύ καλή ομάδα. Προστάτευα με τον δικό μου τρόπο την ομάδα για να μην μου την πειράξουν. Ήμουν ισχυρός στο ποδόσφαιρο. Αυτό τα λέει όλα…» 

 

  • Εσύ είχες γνώση τότε, για στημένους αγώνες;

«Πολλά ακούγονταν τότε. Όπως και τώρα ακούγονται διάφορα. Τώρα είναι πιο βρώμικο το ποδόσφαιρο, γιατί έχει εισέλθει και το «Στοίχημα» και ακούγονται διάφορα. Στην εποχή τη δικιά μου δεν υπήρχε το «Στοίχημα». Είχα πληροφορηθεί ωστόσο κάποιες φορές, ότι κάποιες αντίπαλες ομάδες επιχείρησαν να στήσουν αγώνες, είχαν πλησιάσει παίκτες, προπονητές και διαιτητές. Και δικούς μας είχαν πλησιάσει για να έχουν μειωμένη απόδοση. Με τον τρόπο μου όμως εγώ, ήμουν ένα βήμα μπροστά και ήξερα τα πάντα. Ο πρώτος που το μάθαινε ήμουν εγώ!»    

 

*Διαβάστε στο Αποκριάτικο “πατρινόραμα” plus που κυκλοφορεί :