Εδώ και 16 χρόνια, το Μουσείο Μπενάκη προβάλει το έργο που επιτελούν οργανισμοί της ελληνικής περιφέρειας για τη μελέτη και την ανάδειξη του πολιτισμού με μια σειρά τιμητικές εκδηλώσεις που συνδυάζονται με τον ετήσιο εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων (18 Μαΐου). Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, οργανώνει εκδήλωση αφιερωμένη στο Μουσείο Καποδίστρια – Κέντρο Καποδιστριακών Μελετών, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού (Κουμπάρη 1), την Τρίτη 23 Μαΐου 2023 και ώρα 19:30.

Στόχος της εκδήλωσης είναι να υποστηρίξει το μοναδικό βιογραφικό μουσείο αφιερωμένο στη ζωή και την παρακαταθήκη του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας, Ιωάννη Καποδίστρια (1776-1831).

Το Μουσείο βρίσκεται στη θέση της ιστορικής αγροικίας των Καποδίστρια στην «Κουκουρίτσα», στους Ευρωπούλους της Κέρκυρας, λιτό αλλά απόλυτα σύγχρονο, αντάξιο στη σεμνότητα του Ι. Καποδίστρια σε όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Το Μουσείο Καποδίστρια – Κέντρο Καποδιστριακών Μελετών ιδρύθηκε το 1981 και λειτουργεί σαν αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, εκπληρώνοντας το όραμα μιας σπουδαίας Κερκυραίας, της Μαρίας Καποδίστρια-Δεσύλλα (1898-1980), δισέγγονης του μικρότερου αδελφού του Κυβερνήτη, η οποία δώρισε το κτήμα της Κουκουρίτσας, την ιστορική οικία και τη συλλογή κειμηλίων, σε τρία πνευματικά ιδρύματα της Κέρκυρας: την Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας, την Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας και την Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών. Έκτοτε τα ιδρύματα ιδιοκτήτες του, αγωνιούν για τη συντήρηση και ανάδειξη του.

Η εμπειρία της επίσκεψης στο Μουσείο που κοσμείται από μοναδικής αξίας ιστορικά κειμήλια, πλαισιώνεται από ψηφιακό ερμηνευτικό υλικό, προκειμένου να αναδεικνύεται με σαφήνεια η ιστορικότητα τους και παράλληλα ο επισκέπτης να έρχεται σε επαφή με τα γεγονότα της ιστορικής εκείνης περιόδου, στη Κέρκυρα, την Ευρώπη και την Ελλάδα του 19ου αιώνα αλλά και με την ίδια την προσωπικότητα του Ι. Καποδίστρια.

Το 2022, το Μουσείο Καποδίστρια αναδείχθηκε Υποψήφιο για το βραβείο «Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς», έναν θεσμό του Ευρωπαϊκού Φόρουμ για τα Μουσεία.

Στην τιμητική εκδήλωση του Μουσείου Μπενάκη για την ιστορία, την προσφορά και τις δράσεις του Μουσείου Καποδίστρια – Κέντρου Καποδιστριακών Μελετών θα μιλήσουν οι:

Γιώργης Μαγγίνης, Επιστημονικός Διευθυντής Μουσείου Μπενάκη
Θανάσης Μακρής, Πρόεδρος Δ.Σ. του Μουσείου Καποδίστρια – Κέντρου Καποδιστριακών Μελετών και Πρόεδρος Αναγνωστικής Εταιρείας Κερκύρας
Ντάρια Κοσκόρου, Διευθύντρια-επιμελήτρια του Μουσείου Καποδίστρια
Ελένη Σταμπόγλη, Πρόεδρος Συλλόγου «Φίλοι του Μουσείου Καποδίστρια»