Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τα 80 χρόνια από το Μπλόκο των Προσφυγικών

Στις 4 Δεκέμβρη συμπληρώνονται 80 χρόνια από το Μπλόκο των Προσφυγικών, όταν αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, εκτελέστηκαν από τους ναζί κατακτητές.

Ο Δήμος Πατρέων, από κοινού με τον Παμμικρασιατικό Σύνδεσμο Πατρών και Περιχώρων και την Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ) Παράρτημα Πάτρας, διοργανώνει εκδηλώσεις τιμής και μνήμης.

Οι εκδηλώσεις φέτος θα είναι διήμερες και θα ξεκινήσουν από αύριο Σάββατο, 2 Δεκέμβρη, στις 10.30 το πρωί, με ιστορικό περίπατο στα Προσφυγικά της Πάτρας. Τους δημότες που θα συμμετέχουν θα ξεναγήσει ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης.

Την Κυριακή 3 Δεκέμβρη, στις 10.30 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση τιμής και μνήμης στην Πλατεία Ελευθερίας στα Προσφυγικά, με κεντρικό ομιλητή, τον Φώτη Αραβαντινό, Πρόεδρο του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου.

Θα ακολουθήσει ο Αγώνας Θυσίας, από την πλατεία προς το κτήμα Μουρτζούχου, εκεί όπου εκτελέστηκαν 84 αγωνιστές, από τους οποίους οι 63 είχαν συλληφθεί στο Μπλόκο των Προσφυγικών.

Στο συγκεκριμένο σημείο, που βρίσκεται απέναντι από τα γραφεία του Ανατολικού Διαμερίσματος και δίπλα στον προαύλιο χώρο του σχολικού συγκροτήματος, έχει διαμορφωθεί ένα λιτό Μνημείο, ως ελάχιστος φόρος τιμής στους ηρωικούς νεκρούς του λαού.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΓΕΓΟΝΟΤΟΣ

Στις 27 Οκτώβρη του 1943, οι Γερμανοί ναζί κατακτητές, περικύκλωσαν την εργατική συνοικία των Προσφυγικών και με τις υποδείξεις των κουκουλοφόρων ντόπιων προδοτών, γερμανοτσολιάδων, ταγματασφαλιτών, συνέλαβαν 200 πρωτοπόρους αγωνιστές της Αντίστασης.

Στις 4 Δεκέμβρη, 84 από τους συλληφθέντες, μεταξύ των οποίων 63 παιδιά, δραστήρια μέλη της ΕΠΟΝ, οδηγήθηκαν στο κτήμα Μουρτζούχου και εκτελέστηκαν. Πλήρωσαν με την ζωή τους τον αγώνα του λαού μας για την συντριβή του ναζισμού, της πιο βάρβαρης αυτής εγκληματικής μορφής έκφρασης των συμφερόντων των καπιταλιστών.

Η θυσία των αγωνιστών, μας εμπνέει και επιβεβαιώνει πως όταν ένας λαός αποφασίσει να πάρει την ζωή στα χέρια του, τότε μπορεί να κάνει τα αδύνατα δυνατά, να νικήσει αυτούς που φαίνονται παντοδύναμοι.