Παρουσίαση του βιβλίου «ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ ΗΡΩΣ ΚΑΙ ΥΒΡΙΣ» της συγγραφέως Ζαχαρούλας Παπαδάκη

Μετά την επιτυχημένη πορεία του βιβλίου «Το Πεντοζάλι της Λευτεριάς», η συγγραφέας Ζαχαρούλα Παπαδάκη επανέρχεται σήμερα με ένα νέο βιβλίο:

 «ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ ΗΡΩΣ ΚΑΙ ΥΒΡΙΣ»

Οι εκδόσεις Βεργίνα σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της συγγραφέως Ζαχαρούλας Παπαδάκη «ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ ΗΡΩΣ ΚΑΙ ΥΒΡΙΣ» που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023, στις 6:30 μ.μ. στην Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών (Γενναδίου 8 Αθήνα τ.κ.10678 7ος όροφος τηλ.+30 210 3834559)

Πρόκειται για ένα συναρπαστικό δραματοποιημένο θεατρικό έργο αφιερωμένο στο χρονικό του Νικήτα Σταματελόπουλου, γνωστότερου ως «Νικηταράς ο Τουρκοφάγος», ο οποίος ήταν οπλαρχηγός και ηγετική μορφή της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Από την παιδική του ηλικία έως τον θάνατό του, έδρασε και πρωτοστάτησε σε μάχες όπου και διακρίθηκε (Δερβενάκια, Βαλτέτσι, Δολιανά και Βέρβενα, Τριπολιτσά, Αράχωβα, Αγιονόρι, Μεχμέταγα και πολλές άλλες).

Διαδραματίζονται τα δρώμενα της ζωής του, όπως εξελίχθηκαν και μετά την απελευθέρωση της Πατρίδας: Τους αγώνες, την παρασημοφόρησή του και τους τίτλους που του απονεμήθηκαν, την ανιδιοτέλειά του στην προσφορά υλικών αγαθών για την ενίσχυση του αγώνα, την κατάσχεση της περιουσίας του, τα βασανιστήρια, τον εξευτελισμό που υπέστη, το ψυχολογικό μαρτύριο της κόρης του Σοφίας, την εξαθλίωση της υγείας του και τις τραγικές στιγμές του βίου του, έως το τέλος της ζωής του όπως διαδραματίζονται στην τελευταία κατοικία του στον Πειραιά δίπλα στην πολυαγαπημένη του σύζυγο Αγγελίνα.

Την εκδήλωση διοργανώνει ο εκδοτικός οίκος Βεργίνα υπό την αιγίδα της UNESCO Τεχνών και Επιστημών Ελλάδος, της ARTION Ελληνική Εταιρεία Διάδοσης και Διάσωσης Πολιτισμού Ελλάδος και τη Στήριξη του Πατριωτικού Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών του 1821 και Ιστορικών Γενεών της Ελλάδος.

Την επιστημονική ανάλυση του έργου έκαναν η η κα Μαρίκα Θωμαδάκη, ομ. καθηγήτρια Θεωρίας και Σημειολογίας του Θεάτρου, τ. Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία είναι και η πρώτη γυναίκα που χρίστηκε Κοσμήτορας στην Ελλάδα και ο κριτικός λογοτεχνίας Κων/νος Μπούρας η οποίες έχουν δημοσιευθεί.

Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από διακεκριμένες προσωπικότητες στον χώρο του πολιτισμού!

Θα χαιρετίσουν

Κωνσταντίνος Καρούσος, Πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών Νίκη Διακοβασίλη, Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών Λόγου & Επιστημών Ελλάδος Δημήτρης Ιατρόπουλος, Ποιητής Γεώργιος Ρούσης, Γλύπτης, Πρόεδρος ARTION Κων/ Χατζηδάκης, Αξιωματικός Ειδικών Δυνάμεων ε.α. Ευγενία Ασημακοπούλου Τσαλπαρά, Εκδότης

Θα μιλήσουν

Στέφανος Νικήτας, Σταματελόπουλος, Απ’ ευθείας απόγονος του Νικηταρά Πάνος Αγγελόπουλος, Σκηνοθέτης Δημήτρης Σταθακόπουλος, Δρ.Παντείου, Νομικός, Τουρκολόγος Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος, Πρέσβης ε.τ.

Επί σκηνής

Κωνσταντής Ζημιανίτης, Λυσάνδρα Αναστασοπούλου, Ηθοποιοί

Αλέξανδρος Χάχαλης, Συνθέτης

Θα συντονίσει ο Θάνος Χούπης, Δημοσιογράφος ΕΡΤ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ

Η Ζαχαρούλα Παπαδάκη γεννήθηκε στην Σπάρτη, μεγάλωσε, σπούδασε και έζησε στην Αθήνα. Υπήρξε πιστοποιημένο στέλεχος στην ALPHA BANK σε επιτελικές θέσεις και διετέλεσε περιφερειακός Διευθυντής έως το 2017.

Κάτοχος πιστοποιητικού προγράμματος του Εργαστηρίου Δημιουργικής Γραφής με θεματική ενότητα Σενάριο: γράφοντας για την τηλεόραση της «ΙΑΝΟΣ ΑΕ», πιστοποιητικού προγράμματος θεατρολογίας και υποκριτικής (σύστημα Στανισλάβσκι) και Συναισθηματικής Νοημοσύνης Σχολής «Actors in Action».

Μετά από μια επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία αφιερώθηκε αποκλειστικά στη συγγραφή: μυθιστορήματα, θεατρικά έργα, δραματουργημένο έμμετρο λόγο, ποίηση και δημιουργική σκέψη.

Τον Αύγουστο 2021 εκδόθηκε το βιβλίο-θεατρικό έργο με τίτλο: «TO ΠΕΝΤΟΖΑΛΙ ΤΗΣ ΛΕΥΤΕΡΙΑΣ»

Οι κριτικές του καταξιωμένου και διακεκριμένου Κωνσταντίνου Μπούρα θεατρολόγου, κριτικού θεάτρου, λογοτέχνη, συγγραφέα και ποιητή, και της Μαρίκας Θωμαδάκη, Ομ.Καθηγήτρια Θεωρίας και Σημειολογίας του Θεάτρου τ. Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Παν. Αθηνών, αποτυπώνουν την αναγκαιότητα της μετάβασης των έργων από τις σελίδες των βιβλίων στη θεατρική σκηνή και για τα δύο θεατρικά έργα της συγγραφέως. «ΤΟ ΠΕΝΤΟΖΑΛΙ ΤΗΣ ΛΕΥΤΕΡΙΑΣ» & «ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ- ΗΡΩΣ ΚΑΙ ΥΒΡΙΣ»

Τον Μάρτιο 2022 διακρίθηκε στον 3ο πανελλήνιο Διαγωνισμό Συγγραφής Στίχου της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος, με το (Α΄) πρώτο βραβείο στίχου για τον ενιαίο κύκλο τραγουδιών «ΑΓΓΕΛΟΙ» σε συνεργασία με τον μουσικοσυνθέτη Γιώργο Αλτή και τον εκδότη του περιοδικού «Μετρονόμος» Θανάση Συλιβό.

Τον Δεκέμβριο του 2021 στην τελετή απονομής βραβείων θεατρικών έργων, προσκλήθηκε από την Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος και απένειμε το Α΄βραβείο θεατρικού έργου.

Είναι κειμενογράφος, αρθρογράφος, συντονίστρια και παρουσιάστρια βιβλίων, συναυλιών και σημαντικών εκδηλώσεων, κάνει σπικάζ (voice over), διαφημιστικά σποτ.

Τον Σεπτέμβριο 2023 συμμετείχε ως κειμενογράφος στην 3η τελετή απονομής βράβευσης των Greek International Women Awards όπου στην κατηγορία LIFE TIME ACHIEVEMENT απονεμήθηκε τιμητική βράβευση στην Μαρία Φαραντούρη.

Εκτός των ιστορικών θεατρικών δραματουργικών έργων έχει γράψει θεατρικά κοινωνικού περιεχομένου και διηγήματα καθώς και μεγάλη συλλογή ποιημάτων.