Επιτροπή αγώνα Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών: “Τώρα μέτρα για την προστασία της Υγείας των φοιτητών!”

Κινητοποίηση ετοιμάζει για την προσεχή Δευτέρα η Επιτροπή αγώνα Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών, που με ανακοίνωσή της ζητά την λήψη μέτρων αμέσως για την προστασία της Υγείας των φοιτητών!.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει:

“Σχεδόν δύο χρόνια από την έναρξη της πανδημίας βρισκόμαστε στο χειρότερο σημείο ως τώρα με τα κρούσματα να φτάνουν τα 30.000 σε καθημερινή βάση ενώ μετράμε ,ακόμη, δεκάδες νεκρούς και διασωληνωμένους . Αποκαλύπτονται ,για άλλη μια φορά , οι ευθύνες της κυβέρνησης που με κυνισμό επιλέγει να εφαρμόσει “ανοσία της αγέλης”  αφού τα μέτρα προστασίας της υγείας του λαού και της νεολαίας κοστίζουν ακριβά . Αυτή ακριβώς η πολιτική  , της εμπορευματοποίησης  και του κόστους-οφέλους , είναι που βάζει την ζωή μας και την υγεία μας σε κίνδυνο  , αφού  οδηγεί σε πρωτόκολλα όπως η μείωση της καραντίνας για τους εργαζομένους για να μπορούν να επιστρέφουν πιο γρήγορα στις δουλειές τους  “για να λειτουργεί η οικονομία” αντί να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς , τις σχολές , τα σχολεία και τα ΜΜΜ.

Με τις επιπτώσεις αυτών των εγκληματικών πολιτικών της εμπορευματοποίησης του συστήματος υγείας , ερχόμαστε αντιμέτωποι και εμείς οι φοιτητές Ιατρικής των κλινικών ετών . Πάνω από 400 φοιτητές από πόλεις της Ελλάδας με επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο επιστρέφουμε στην κλινική μας χωρίς να μας κάνουν μοριακό τεστ , παρόλο που η  παραλλαγή “Ο” ανιχνεύεται δύσκολα με το rapid και το self τεστ , ενώ το rapid που υποχρεούμαστε να κάνουμε για να επιστρέψουμε στην κλινική μας δεν θα γίνουν με οργανωμένο τρόπο.

Το τμήμα μας παραπέμπει στις μονάδες του ΕΟΔΥ , όπως το επιμελητήριο στην Πάτρα , στις οποίες , όπως  βλέπουμε και από  εικόνες στα τοπικά μέσα ,σχηματίζονται τεράστιες ουρές  , που πρακτικά  μετατρέπονται σε εστίες υπερμετάδοσης του ιού . Όλα αυτά  γιατί όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση του τμήματος το νοσοκομείο λόγω της υγειονομικής κατάστασης δεν μπορεί να μας παρέχει test . Εξέλιξη αναμενόμενη αφού το νοσοκομείο στενάζει από την υποχρηματοδότηση και δεν μπορεί να προσφέρει τα απαραίτητα μέσα προστασίας από τον ιό ούτε στους ίδιους τους ασθενείς και τους εργαζομένους του . 

Ήδη από την πρώτη μέρα λειτουργίας των κλινικών εμφανίζονται κρούσματα σε φοιτητές που ως χθες ήταν αρνητικοί, αποδεικνύοντας την ανάγκη τακτικών επαναλαμβανόμενων τεστ.

Δημιουργείται και το ερώτημα : Τι θα γίνει την επόμενη εβδομάδα που περίπου  900 φοιτητές θα επιστρέψουν στα αμφιθέατρα τους από τα 4 έτη Ιατρικής , για τους οποίους δεν προβλέπεται κανένα μέτρο αποφυγής του συνωστισμού και επιδημιολογικής επιτήρησης;

Οι φοιτητές Ιατρικής γνωρίζουμε καλά ότι υπάρχει η δυνατότητα να παρθούν εδώ και τώρα μέτρα για την προστασία της Υγείας μας κατά τη διάρκεια της άσκησης μας. Σαν αυριανοί γιατροί συντασσόμαστε με τους Υγειονομικούς και διεκδικούμε μαζί τους την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

Διεκδικούμε τώρα αύξηση της χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών ώστε:

 • Να γίνεται 2 φορές την εβδομάδα δωρεάν rapid σε όλους τους φοιτητές.
 • Να προχωρήσει άμεσα ο εμβολιασμός , ιδιαίτερα τώρα  που προκύπτει η ανάγκη για 3η δόση , με εξαντλητική ενημέρωση και εξατομικευμένη συμβουλευτική.
 • Να δίνεται καθημερινά σε όλους τους φοιτητές δωρεάν μάσκα αυξημένης προστασίας ΚΝ95 ή διπλή μάσκα , όπως προβλέπεται από το πρωτόκολλο.
 • Να γίνεται ιχνηλάτηση σε ολόκληρη την ομάδα ενός φοιτητή που νοσεί.
 • Καραντίνα 10 ημερών για τους θετικούς φοιτητές  για να μην έρθει κανένας φοιτητής που νοσεί σε επαφή με ασθενή.
 • Να μην χάνει από απουσίες την κλινική του κανένας από τους φοιτητές που  νοσεί.
 • Να υπάρχει επαναληπτική εξέταση σε μαθήματα και κλινικές για τους φοιτητές που νοσούν ή έρχονται σε επαφή με κρούσμα σε συνεννόηση μαζί τους.
 • Καθημερινά δωρεάν test  για όποιον συγκατοικεί με κρούσμα.
 • Πύκνωση των δρομολογίων των ΜΜΜ.
 • Εδώ και τώρα ενίσχυση του συστήματος υγείας. Άνοιγμα του νοσοκομείου Θώρακος στην Πάτρα  και επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας (π.χ Ολύμπιον στην Πάτρα), προσλήψεις στο ύψος των αναγκών.

Καλούμε τους φοιτητές του 5ου-6ου έτους να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους:

 

 • Την Τετάρτη 5/1 το τμήμα σε συνεννόηση με το ΠΓΝΠ  να εξασφαλίσει αρκετά τεστ ώστε η κάθε ομάδα φοιτητών να οργανώσει  τον απαραίτητο διαγνωστικό έλεγχο υπό την καθοδήγηση στις κάθε κλινικής . Να δοθούν τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας στις φοιτητές που θα κάνουν στις ελέγχους.
 • Συμμετοχή στο ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών που θα γίνει την Τετάρτη 5/1 ώστε να υπάρξει απόφαση που θα στηρίζει τα παραπάνω αιτήματα.
 • Κινητοποίηση την Δευτέρα 10/1 στις πύλες του ΠΓΝΠ”.