«Προσωπικό μου στοίχημα είναι να λειτουργήσει πλήρως ο χώρος των Παλαιών Σφαγείων ως καρναβαλικό μουσείο»
Συνέντευξη στην Ευτυχία Λαμπροπούλου
Το καρναβάλι της Πάτρας είναι κάτι παραπάνω από διασκέδαση, αποτελώντας εδώ και δεκαετίες ένα ανεξάντλητο και μοναδικό μέσο έκφρασης, προβληματισμού, σάτιρας και κεφιού. Είναι ακόμη ένα μέσο που περνά κοινωνικά μηνύματα και αφουγκράζεται τις ανάγκες της κάθε εποχής. Η Πρόεδρος του Καρναβαλικού Οργανισμού Πάτρας Ήρα Κουρή, με αφορμή τις φετινές καρναβαλικές εκδηλώσεις – τα πρώτες επί της ουσίας «ελεύθερες» εκδηλώσεις μετά τους περιορισμούς της πανδημίας, μιλά στο «Πατρινόραμα» για τη φιλοσοφία στην οποία στηρίχθηκε ο φετινός σχεδιασμός των καρναβαλικών εκδηλώσεων που αναμένεται να προσελκύσουν στην Πάτρα ανεπανάληπτο για τα τελευταία χρόνια αριθμό επισκεπτών.
Η ίδια εστιάζει τόσο στην προσπάθεια εξωστρέφειας του Πατρινού Καρναβαλιού και έξω από τα όρια της χώρας μας, αλλά παράλληλα και στην αποκέντρωση των εκδηλώσεων στις συνοικίες της Πάτρας και τη συνεργασία με τους Συλλόγους της πόλης, ώστε να είναι πραγματικά υπόθεση όλης της πόλης το Καρναβάλι.
– Όλο αυτό τον καιρό μπορείτε να μας δώσετε μια εικόνα από τις δράσεις που έχετε κάνει;
“Το Πατρινό Καρναβάλι παρόλο που «χτυπήθηκε» από την πανδημία άντεξε και επανέρχεται φέτος με δυναμισμό και πολύ κέφι .Τα τελευταία χρόνια προσθέσαμε δράσεις που μπορούσαν να υλοποιηθούν παρόλο τους υγειονομικούς περιορισμούς .Έτσι έχουμε εκδώσει 2 τεύχη με κόμιξ και θέμα του Κρυμμένου Θησαυρού, 3 ταινίες animation με καρναβαλικό περιεχόμενο, ταινία μικρού μήκους «ένα καρναβάλι αλλιώς…», ντοκιμαντέρς , καρναβαλοποδηλατάδα στο ιστορικό Κέντρο της Πόλης, δράσεις για εφήβους (αρμάδες), μουσικοχορευτικά δρώμενα, συναυλίες, φεστιβάλ θεάτρου και σάτιρας, street happenings, παραστάσεις θεάτρου σκιών.”
– Τι ήταν αυτό που σας οδήγησε, σας κατεύθυνε και άνοιξε τα φτερά του το Πατρινό καρναβάλι;
“Αγαπώ το θεσμό καθώς ¨μπήκα» σ΄ αυτόν στη διάρκεια της φοιτητικής μου ζωής. Το Πατρινό Καρναβάλι έκανε μια σπουδαία διαδρομή και συνεχίζει να είναι το μοναδικό στην Ελλάδα για την πρωτοτυπία , τη μαζικότητα και την αυθεντικότητα του. Ήρθε η ώρα να ταξιδέψει λοιπόν στην Ευρώπη και να δηλώσει τη παρουσία του όλο το χρόνο.”
– Κάνοντας μια αναδρομή του έργου σας ποιοι ήταν οι σταθμοί σας ;
“Θεωρώ πολύ σημαντικές στιγμές τη σύνδεση του Πατρινού Καρναβαλιού με τις παραστατικές τέχνες. Φυσικά , όλα στηρίζονται σε πρωτοβουλίες και σε σχετικές δράσεις προκατόχων μου , που άφησαν το σπουδαίο στίγμα τους στο Πατρινό Καρναβάλι .Η σημερινή εικόνα του θεσμού οφείλεται σε ανθρώπους διορατικούς , δραστήριους, εμπνευσμένους που καθοδήγησαν και τις δικές μου επιλογές.”
– Με την πάροδο του χρόνου το καρναβάλι αλλάζει, εσείς πως αντιλαμβάνεστε την αλλαγή αυτή;
“Το Καρναβάλι, η αποκριά είναι έκφραση της κοινωνίας και εκφράζει τις ανάγκες κάθε εποχής. Η βασική του παράμετρος παραμένει η μεταμφίεση , η ανατροπή , η διαφυγή από την καθημερινότητα και η διασκέδαση. Καθώς αλλάξουν οι εποχές αλλάζει και το καρναβάλι και γι΄ αυτό διαρκώς εμπλουτίζεται είτε με σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα , είτε με τις σύγχρονες αντιλήψεις –απαντήσεις-προκλήσεις στο σήμερα.”
– Η ζωή της Πάτρας είναι το καρναβάλι εσείς καταφέρατε κάθε γωνιά της Πάτρας να χτυπά καρναβαλικά πείτε μας δύο λόγια για το έργο σας αυτό.
“Οι καρναβαλουπόλεις στάθηκαν η αφορμή να αναπτυχθούν οι δράσεις σ΄όλη την Περιφέρεια. Ακολούθησαν θεατρικές παραστάσεις ,θέατρο σκιών, συναυλίες .Ο καρναβαλικός διάκοσμος απλώθηκε και στις συνοικίες. Φέτος οι πολιτιστικοί σύλλογοι ανέλαβαν σπουδαίο ρόλο και η συμμετοχή τους σε καρναβαλικά δρώμενα είναι εντυπωσιακή.”
– Θεωρείτε πως η παύση λόγο covid-19 μπορεί να αποτελέσει έναυσμα για μια επανεκκίνηση νέα καρναβαλική εποχή;
“Η περίοδος του Covid-19 μας έδωσε το χρονικό περιθώριο να αναδιοργανωθούμε διοικητικά και να προωθήσουμε σημαντικά ζητήματα που αφορούν το θεσμό. Έτσι , εντάξαμε το Πατρινό Καρναβάλι στο ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και καθορίσαμε το εμπορικό του σήμα. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός της ανάπτυξης του Πολυχώρου των Παλαιών Σφαγείων σε χώρο καρναβαλικών κατασκευών και δράσεων.”
– Η Πάτρα και το καρναβάλι είναι έννοιες συνυφασμένες μεταξύ τους, τι καλύτερο θα μπορούσε να γίνει έτσι ώστε κατά την διάρκεια του χρόνου να το προβάλει η Πάτρα ως εμπορικό προϊόν ;
“Για εμάς το Πατρινό Καρναβάλι δεν είναι εμπορικό προϊόν αλλά ένας σπουδαίος λαϊκός θεσμός που αγκαλιάζει όλη η πόλη. Αυτή η δυναμική του μας δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε το χώρο των Παλαιών Σφαγείων για την προβολή του όσο ιστορικά όσο και στον παρόντα χρόνο.”
– Αν θέλατε να βάλετε ένα τίτλο στο πατρινό καρναβάλι ποιος θα ήταν αυτός;
«Το καρναβάλι της καρδιάς μας»
– Έχετε μια μεγάλη πορεία στην οργάνωση και τη σύνθεση του καρναβαλιού τι χρειάζεται κάποιος για να φέρει εις πέρας μια τέτοια προσπάθεια;
“Οι συνθήκες που αντιμετωπίσαμε ήταν ιδιαίτερα δύσκολες. Οικονομικά προβλήματα , δικαστικές αποφάσεις που οφείλονται στην κακοδιαχείριση
παλαιότερων διοικήσεων, ταλάνιζαν την ΚΕΔΗΠ – Καρναβάλι Πάτρας. Επίσης, προβλήματα όπως η στέγαση των πληρωμάτων του ΑΣΟ, οδήγησαν σε συγκρούσεις. Προσπαθήσαμε και αναφέρομαι και στους εργαζομένους να δώσουμε λύσεις ρεαλιστικές και λογικές.”
– Τι αριθμούς επισκεπτών περιμένουμε φέτος αληθεύει ότι θα έχουμε νέα ρεκόρ;
“Ήδη οι συμμετοχές έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ. Αντίστοιχα και ο αριθμός των επισκεπτών αναμένεται να είναι πολύ μεγάλος.”
– Είμαστε στην εποχή της ανάγκης επικοινωνίας, των social media και του διαδικτύου σαν καρναβαλική επιτροπή έχετε ρίξει βάρος σε αυτό τον τομέα και με ποιόν τρόπο;
“Η ΚΕΔΗΠ – Καρναβάλι Πάτρας έχει ήδη για τρίτη χρονιά ανανεώσει τα social media. Η πανδημία επέβαλε τη χρήση του διαδικτύου γι’ αυτό θα δείτε ότι πολλές δράσεις μας υλοποιήθηκαν και προβλήθηκαν μέσω διαδικτύου (https://www.carnivalpatras.gr/ και https://www.youtube.com/@Carnivalpatras ).”
– Στην σύγχρονη εποχή προσαρμόζεται αναμφίβολα και το πατρινό καρναβάλι με δεδομένη την επιτυχία της φετινής διοργάνωσης. Ποιο είναι το όραμα σας για τα επόμενα χρόνια ;
“Το Πατρινό Καρναβάλι δεν μπορεί να βασιστεί στο όραμα ενός προσώπου. Είναι αναγκαία η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και η συστηματική οργάνωση δράσεων και προβολής του. Προσωπικό μου στοίχημα είναι να λειτουργήσει πλήρως ο χώρος των Παλαιών Σφαγείων ως μουσείο, χώρος προβολής, δράσεων, παραστατικών τεχνών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων.”
– Πολλοί βάζουν το Πατρινό καρναβάλι μπροστά για να κάνουν αντιπολίτευση. Τι τους απαντάτε ;
“Η αντιπολίτευση στο σύνολό της αντιμετωπίζει το Πατρινό Καρναβάλι ως ένα εύκολο πεδίο ρητορικής αντιπαράθεσης. Η επιμονή μας σε συγκεκριμένους στόχους που αφορούν το μέλλον του Π.Κ. και που αντικατοπτρίζονται στις δράσεις μας είναι η μόνη απάντηση.”