Μια ξεχωριστή βραδιά κάτω από τον έναστρο αχαϊκό ουρανό πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το βράδυ στη Βίλα «Κόλλα» από το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης

Ρεπορτάζ  της δημοσιογράφου Ανθής Ροδοπούλου

Μια ξεχωριστή βραδιά κάτω από τον έναστρο αχαϊκό ουρανό με ποίηση, θέατρο, τραγούδι, μουσική πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το βράδυ στη Βίλα «Κόλλα» στα πλαίσια του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης που πραγματοποιήθηκε το 3ήμερο 19-22 Σεπτεμβρίου στην Πάτρα με τη στήριξη της Περιφέρειας ΝΔ Ελλάδας και του Υπουργείου Πολιτισμού.

Στο φετινό Φεστιβάλ- που ήταν αφιερωμένο στη συμπλήρωση 200 χρόνων από το θάνατο του μεγάλου φιλέλληνα Άγγλου ποιητή Λόρδου Μπάιρον- τιμώμενη χώρα ήταν η Ρουμανία ενώ συμμετείχαν 60 ποιητές από 20 χώρες –έγιναν πολλές καινοτόμες δράσεις οι οποίες θα συνεχιστούν και τα επόμενα χρόνια. Επιγραμματικά αναφέρουμε: α) τη σύναψη Πρωτοκόλλου Συνεργασίας του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης με τη Β/βάθμια εκπαίδευση Νομού Αχαΐας και το Σύνδεσμο Φιλολόγων Περιοχής Πάτρας. Την πρώτη μέρα, 20 ομάδες από ποιητές και ποιήτριες επισκέφθηκαν ταυτόχρονα 20 Λύκεια της Πάτρας και συνομίλησαν με τους μαθητές με απώτερο σκοπό τη διείσδυση της ποίησης στα σχολεία β) την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Πατρών ξεκινώντας έτσι το Ακαδημαϊκό Ίδρυμα με το συγκεκριμένο φορέα, μια μεγάλη συνεργασία στο χώρο της ποίησης γ)τη θεατρική παραγωγή με το βίο του Λόρδου Βύρωνα μέσα από τα ποιητικά του κείμενα αναγνωρίζοντας με αυτόν τον τρόπο την Πάτρα ως τοπόσημο στο χώρο της ποίησης δ) τη μεγάλη εκδήλωση προς τιμή του Λόρδου Βύρωνα στο χώρο του Μεσολογγίου όπου κι απεβίωσε. Εκεί ποιητές και ποιήτριες διάβασαν ποιήματά τους από όλες τις γωνιές του κόσμου.
Το φετινό Φεστιβάλ επισκέφτηκε 20μελής επιτροπή από Ρουμάνους ποιητές και Διευθυντές φεστιβάλ και πιο συγκεκριμένα 5 Διευθυντές φεστιβάλ από τη Γαλλία, τη Ρουμανία, τη Β. Μακεδονία, την Τσεχία και την Βουλγαρία όπου αποφάσισαν την δημιουργία ενός δικτύου Ευρωπαϊκών Φεστιβάλ Ποίησης.
Το Σάββατο η βραδιά έκλεισε με το δίγλωσσο θεατρικό δρώμενο της Χριστίνας Λαμπούση για τη ζωή του Λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι φωτίζοντας τη φιλελληνική πλευρά του ποιητή από το πρώτο του ταξίδι στην Ελλάδα το 1809 έως και το θάνατό του το 1824.

Τέλος στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας, η Αντιπρύτανης κ. Αλμπάνη, η προϊσταμένη της Β/βάθμιας εκπαίδευσης, Ευγενία Πιερρή και η πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Περιοχής Πάτρας, Χαρά Αντωνοπούλου, οι οποίες και βραβεύτηκαν, ενώ τιμητικές πλακέτες απένειμαν στις πρέσβειρες της Ρουμανίας και της Μολδαβίας για τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των χωρών μας.

Την ικανοποίησή του και την μεγάλη ευαρέσκειά του για το μέλλον του Διεθνους Φεστιβάλ ποίησης εξέφρασε ο πρωτεργάτης και πρόεδρος του θεσμού Αντώνης Σκιαθάς. Σε δηλώσεις του ανέφερε συγκεκριμένα ότι χρόνο με το χρόνο το Φεστιβάλ Ποίησης το αγκαλιάζει όλο και περισσότερο η πόλη, καθώς όλο και περισσότερος κόσμος συμμετέχει στις εκδηλώσεις μας. Το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης δημιουργεί ένα άρτιο αισθητικό περιβάλλον στην ευρύτερη περιοχή και έχει αναγνωριστεί πανελληνίως και παγκοσμίως