Ομάδα Κεραμέων Ίχνη : “Το παιχνίδι με τη «λάσπη» είναι πάντα αγαπημένο παιχνίδι των παιδιών”

Η Ομάδα Κεραμέων Ίχνη με ορμητήριο την Πάτρα ταξιδεύει την κεραμική τέχνη σε κάθε γωνιά της γης.

Η Ομάδα Κεραμέων Ίχνη  δημιουργήθηκε στην Πάτρα το 2011 και αποτελείται από τους: Βασίλειο Αναστασόπουλο, Χαρούλα Κοροπούλη, Μαριλένα Λιβιεράτου, Βασίλη Παπαϊωάννου, Ηλία Χριστόπουλο. Στόχος της είναι η  προώθηση και ανάδειξη  της τέχνης της κεραμικής και του πρωτογενούς υλικού της του πηλού, αρχικά ξεκίνησε με μικρά βήματα και δράσεις ουσιαστικές στην Πάτρα  και έπειτα άνοιξε τα φτερά της.

Στα δώδεκα χρόνια πορείας της, έχουν διοργανώσει εφτά ομαδικές εκθέσεις κεραμικής με κεραμίστες από την Ελλάδα και το εξωτερικό σε συνεργασία με τις Εφορείες Αρχαιοτήτων Αχαΐας, Φωκίδος, Μεσσηνίας, Ηλείας, Ηρακλείου, το Δήμο Πατρέων και το Δήμο Μπιότ της Γαλλίας, ένα Συμπόσιο Κεραμικής, έξι σεμινάρια κεραμικής με κεραμίστες από την Ελλάδα και το εξωτερικό και άλλες δράσεις και συνεργασίες με φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ακολουθεί συνέντευξη της «Ομάδας Κεραμέων Ίχνη» στην δημοσιογράφο Ευτυχία Λαμπροπούλου

Πως προέκυψε η ανάγκη να ασχοληθείτε με την τέχνη της κεραμικής;

Η Ομάδα Κεραμέων Ίχνη αποτελείται από πέντε άτομα με διαφορετική πορεία στη κεραμική. Ο Ηλίας Χριστόπουλος ασχολήθηκε με τη κεραμική από μικρό παιδί και στη πορεία το επέλεξε ως επαγγελματική του δραστηριότητα και καλλιτεχνική έκφραση. Οι υπόλοιποι τέσσερις, ασχολήθηκαν κάποια στιγμή στην ενήλικη ζωή τους, ως μια καλλιτεχνική δραστηριότητα, με δάσκαλο στα πρώτα τους βήματα στη κεραμική τον Ηλία Χριστόπουλο, στο Εικαστικό Εργαστήριο του Δήμου Πατρέων.

Το ενδιαφέρον και η αγάπη για τη κεραμική τέχνη, που δημιουργήθηκε από την επαφή μας με τον πηλό, μας οδήγησε όλους μαζί το 2011 να προχωρήσουμε στον σχηματισμό της Ομάδας μας, με στόχο τη προώθηση αυτού του πρωτογενούς υλικού και της τέχνης της κεραμικής, μέσω από την υλοποίηση διαφόρων δράσεων, αρχικά στον Ελληνικό χώρο αλλά και στη πορεία σε αλληλεπίδραση με το εξωτερικό.

Τι ήταν εκείνο το στοιχείο που κάνει την κεραμική ξεχωριστή;

Πιστεύουμε ότι είναι τρία τα βασικά στοιχεία που κάνουν ξεχωριστή τη κεραμική.  Κατ’ αρχάς ο πηλός είναι από τα πρώτα υλικά που χρησιμοποίησε ο πρωτόγονος άνθρωπος για να κάνει πιο εύκολη τη ζωή του, αλλά και να εκφράσει και τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις, με τη δημιουργία βασικών σκευών καθημερινής χρήσης, αλλά και τεχνουργήματα θρησκευτικής έκφρασης.

Κατά δεύτερον η κεραμική τέχνη αναπτύχθηκε ιδιαίτερα στην Αρχαία Ελλάδα και δεν είναι τυχαίο ότι η εικόνα της Αρχαίας Ελλάδας είναι συνυφασμένη με εικόνες κεραμικών αντικειμένων και αποτελούν από τα βασικότερα εκθέματα των ελληνικών αρχαιολογικών μουσείων.

Και τρίτον, το παιχνίδι με τη «λάσπη» είναι πάντα αγαπημένο παιχνίδι μας ως παιδιά. Όταν χειριζόμαστε το πηλό για να φτιάξουμε ένα κεραμικό αντικείμενο, «γινόμαστε» πάλι παιδιά.

Γιατί ένας άνθρωπος να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο αντικείμενο στον ελεύθερο χρόνο του τι αποκομίζει;

Η ενασχόληση με τη τέχνη αποτελεί ένα μέσο έκφρασης του ανθρώπου και ανάπτυξης δημιουργικότητας, αλλά παράλληλα λειτουργεί και ως μια βαλβίδα εκτόνωσης από την καθημερινότητα και το άγχος που  κατακλύζει τον σύγχρονο άνθρωπο. Ο πηλός σου δίνει τη χαρά του να «γεννάς» ένα αντικείμενο, να το πλάθεις με τα ίδια σου τα χέρια από μια άμορφη μάζα πηλού (χώματος επί της ουσίας). Σου επιτρέπει να φαντάζεσαι το δημιούργημα σου σε τρεις διαστάσεις και όχι σε δύο, όπως άλλες αναπαραστατικές τέχνες.

Από την άλλη εμπεριέχει και το στοιχείο της αγωνίας και της έκπληξης, καθώς το τελικό αποτέλεσμα του κεραμικού μετά και από το ψήσιμο του στην τελική θερμοκρασία, είναι κάτι που όσο και να το φαντάζεσαι και να το σχεδιάζεις, προσμένεις κάθε φορά να το δεις.

Η κεραμική ως τέχνη έχει από την άλλη τόσες διαφορετικές τεχνικές ψησίματος, που κάποιες από αυτές το τελικό αντικείμενο είναι πάντα διαφορετικό και δεν μπορεί να επαναληφθεί, όσο και να το προσπαθήσεις, καθώς η φωτιά μέσα στο καμίνι αναλαμβάνει δράση και κάνει τα δικά της «παιχνίδια» πάνω στο κεραμικό.

Μιλήστε μας λίγο για την ανάδειξη της ελληνικής κεραμικής στο εξωτερικό;

Το 2022 γίναμε αποδέκτης πρόσκλησης του Δήμου του Biot της Γαλλίας να αναλάβει η Ομάδα Κεραμέων Ίχνη να οργανώσει έκθεση Σύγχρονης Ελληνικής Κεραμικής, στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ Κεραμικής «Autour de la Terre II» που διοργανώνεται από τον Δήμο του Biot και τη Καλλιτεχνική Ομάδα Κεραμιστών Νότιας Γαλλίας La’ Creativa. Η πόλη του Biot, είναι ξακουστή από τον 15ο αιώνα μ.Χ. ως «Πατρίδα των Πιθαριών». Οι διοργανωτές αποφάσισαν το 2ο αυτό Φεστιβάλ να γίνει διεθνές και επέλεξαν ως πρώτη τιμώμενη χώρα την Ελλάδα, που έχει μακρά ιστορία στη κεραμική τέχνη. Αξίζει να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο, ότι η δράση καλύφθηκε οικονομικά από τους διοργανωτές, αλλά και έλαβε οικονομική υποστήριξη και από το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού.

Η Ομάδα μας με ενθουσιασμό και αίσθημα ευθύνης αποδέχθηκε την πρόσκληση-πρόκληση αυτής της οργάνωσης. Η επιλογή των καλλιτεχνών από την Ομάδα έγινε με βασικό κριτήριο, την διαφορετική οπτική και προσέγγιση του κάθε κεραμίστα της τέχνης της κεραμικής και της χρήσης του πηλού. Η Ομάδα εκτός από καταξιωμένους κεραμίστες προσκάλεσε και νεώτερους κεραμίστες, αποσκοπώντας συνολικά η Έκθεση να αντιπροσωπεύει τη σύγχρονη ελληνική κεραμική μέσα από διαφορετικές τεχνικές κατασκευής, διακόσμησης και ψησίματος αναδεικνύοντας τις δυνατότητες του υλικού. Τα έργα ήταν πρωτότυπα, δεν είχαν παρουσιαστεί σε αντίστοιχες εκθέσεις και δημιουργήθηκαν ειδικά για την Έκθεση αυτή.

Το αποτέλεσμα και η αντίδραση των Γάλλων κεραμιστών και φιλότεχνων, πραγματικά ήταν πέραν των προσδοκιών μας! Ενθουσιάστηκαν με τη σύγχρονη Ελληνική κεραμική, καθώς δεν γνώριζαν τη σύγχρονη έκφραση της, με δεδομένο ότι είναι λίγοι οι Έλληνες κεραμίστες που συμμετέχουν σε διεθνείς εκθέσεις κεραμικής.

 

Τέλος, η Ομάδα Κεραμέων Ίχνη έχει πολλές επιτυχημένες διοργανώσεις εκθέσεων και σεμιναρίων στο ενεργητικό της, μιλήστε μας γι’ αυτή την εμπειρία σας και πείτε μας ένα στοιχείο που σας έχει μείνει με συγκίνηση στην μνήμη.

Κάθε νέα εκδήλωση είναι ένας δρόμος, μια νέα πορεία που διαρκεί κάποιους μήνες ή και ολόκληρο χρόνο στη περίπτωση των εκδηλώσεων που έχουν διακρατικότητα. Όλο αυτό το διάστημα η επικοινωνία με όλους τους εμπλεκόμενους είναι μια ενδιαφέρουσα και δημιουργική εμπειρία, καθώς και ανταλλαγή απόψεων στο τομέα της κεραμικής. Μια από τις εμπειρίες που δεν ξεχάσουμε σίγουρα είναι η κοινή άποψη που μας μετέφεραν οι επισκέπτες της πρώτης μας Πανελλήνιας Έκθεσης, εδώ στη Πάτρα στο Παλαιό Αρσάκειο, ότι δεν περίμεναν ποτέ η κεραμική μπορεί να περιλαμβάνει εκτός από χρηστικά αντικείμενα και έργα εικαστικά, σαν αυτά που εκτίθεντο. Για μας ο στόχος είχε επιτευχθεί! Να έρθουν οι πολίτες σε επαφή με τη σύγχρονη κεραμική τέχνη. Και σε αυτή τη κατεύθυνση συνεχίζουμε.

Διαβάστε στο πατρινό περιοδικό “πατρινόραμα-plus” που κυκλοφορεί