Περικλής Δημητρόπουλος : «Ο σοκολατοπόλεμος είναι αυθορμητισμός, κέφι, δημιουργία & εθελοντισμός»

Ο Περικλής Δημητρόπουλος είναι ταυτισμένος με τον σοκολατοπόλεμο… Μέσα από τους συλλόγους του κατάφερε να διαφημίζει επί σειρά ετών το Πατρινό Καρναβάλι σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό…

Με το που γινόταν η έναρξη του πατρινού καρναβαλιού πριν ακόμα πάρει ο τελάλης την ντουντούκα του, ο Περικλής Δημητρόπουλος με την ομάδα του πήγαινε στα τηλεοπτικά πλατό και διαφήμιζε το καρναβάλι… Ο γνωστός παθιασμένος σοκολατορίχτης Περικλής Δημητρόπουλος μίλησε στο «π» και την δημοσιογράφο Ευτυχία Λαμπροπούλου για το έθιμο του σοκολατοπόλεμου, μιλάει για το καρναβάλι του σήμερα και τις προοπτικές του. Ο γνωστός παθιασμένος σοκολατορίχτης Περικλής Δημητρόπουλος μίλησε στο «π» και την δημοσιογράφο Ευτυχία Λαμπροπούλου για το έθιμο του σο κολατοπόλεμου, μιλάει για το καρναβάλι του σήμερα και τις προοπτικές του.

  • Πότε ξεκίνησε ο σοκολατοπόλεμος στην Πάτρα και που έχει τις ρίζες του το έθιμο των σοκολατοριχτών ;

Το έθιμο ξεκίνησε το μακρινό 1899 (υπάρχουν γραπτές αναφο ρές γι αυτή την ημερομηνία) , με σοκολάτες οι οποίες εισήχθη σαν από το Τορίνο της Ιταλίας για τον σκοπό αυτό .Το πέταγμα της σοκολάτας αποτέλεσε είδος φλερτ των πλούσιων Πατρινών προς τις όμορφες κυρίες της εποχής.

  •  Πως συνδέεται ο σοκολατοπόλεμος με τα κέρινα αυγά;

Ο σοκολατοπόλεμος όπως και τα κέρινα αυγά αποτελούσαν και τα δυο έθιμα του Πατρινού καρναβαλιού .Με τα χρόνια , εξασθένησε και αποσύρθηκε η χρήση των αυγών σε αντίθεση με το σοκολατοπολεμο ο οποίος άνθισε.

  •  Νιώθετε κάποιες φορές να έχει χαθεί ο αυθορμητισμός από το Καρναβάλι της Πάτρας να έχει εκλείψει;

Τείνει να εκλείψει ο αυθορμητισμός στο καρναβάλι σήμερα και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πλέον τα group δεν αποτελούνται από παρέες αλλά από πολυάριθμα άτομα που δεν γνωρίζονται μεταξύ τους.

  •  Πείτε μας για τα έργα και τις ημέρες τις δικές σας καθώς ήσασταν εκείνος που έβγαλε τους σοκολατορίχτες στην ελληνική τηλεόραση;

Η αρχή έγινε στα μέσα της δεκαετίας του 80 , με την γνωριμία μου με γνωστούς παρουσιαστές και δημοσιογράφους της τηλεόρασης όπως ο Ανδρέας Μικρούτσικος, η Ρούλα Κορομηλά και ο Γιώργος Παπαδάκης , στους οποίους εμφανιζόμασταν κάθε χρόνο και κάναμε γνωστό το Πατρινό Καρναβάλι στην Ελληνική επικράτεια. Από τότε και κάθε χρόνο, αποτελούμε την φωνή του Πατρινού Καρναβαλιού εκτός των ορίων της πόλης μας.

  •  Ποιο είναι εκείνο το καρναβάλι που έχει μείνει ανεξίτηλο στην μνήμη σας;

Όλα τα καρναβάλια μένουν στην μνήμη μου αλλά εάν θα έπρεπε να διαλέξω ένα , θα σας έλεγα σίγουρα αυτό του 1989, το οποίο αποτέλεσε σημαντική χρονιά στην πορεία του εθίμου αφού τότε άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά η ιδέα για την δημιουργία συλλόγων σοκολατοπολέμου. Ο πρώτος σύλλογος σοκολατορικτών ιδρύθηκε το 1991. Για εμάς ο σοκολατοπόλεμος είναι αυθορμητισμός, κέφι, δημιουργία και εθελοντισμός.

  •  Ποιες δυσκολίες έχετε αντιμετωπίσει όλο αυτό το διάστημα ;

Μια ουσιαστική δυσκολία είναι το κόστος για την εύρεση σοκολατών για την διατήρηση του εθίμου. Κάθε χρόνο, αποκλειστικά και μόνο από τις συνδρομές των μελών μας γίνεται η προμήθεια τους .Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια, έχουμε αρωγό μας την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η οποία μας παρέχει μέρος των σοκολατών που πετάμε κατά τις παρελάσεις. Τι είναι εκείνο που σας έχει δώσει μεγάλη χαρά και τι είναι εκείνο που σας έχει δυσαρεστήσει στο διάβα των ετών μέσα από τις καρναβαλικές δραστηριότητες; Η χαρά μας είναι μεγάλη , όταν ο κόσμος πιάνει έστω μια σοκολάτα, την οποία θεωρεί και γούρικη . Το δύσκολό κομμάτι της όλης διαδικασίας είναι σίγουρα η προσπάθεια να την προμηθευτούμε. Κάθε χρόνο το κόστος της αυξάνεται ραγδαία με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται πάρα πολύ τα μέλη μας

 

*Διαβάστε στο Αποκριάτικο “πατρινόραμα” plus που κυκλοφορεί :