Το θαύμα της Αγίας Θεοδώρας στην Βάστα Αρκαδίας.

Οδοιπορικό του δημοσιογράφου Σωτήρη Γεωργίου

 

Μια εκδρομή στο εκκλησάκι θαύμα της Αγ. Θεοδώρας στην Βάστα συνδυάζει και μια πολύ όμορφη βουνίσια απόδραση για την οικογένεια και όχι μόνο. Μια θρησκευτική αλλά και φυσιολατρική εκδρομή σε ένα μέρος με υψηλή ενέργεια και καθαρό αέρα που σε αναζωογονεί!

Η Αγία Θεοδώρα στην Βάστα, στην Αρκαδία, είναι μια υπέροχη θρησκευτική εκδρομή, και όχι μόνο, για την οικογένεια, για ένα ζευγάρι ή ακόμα και αν πας μόνος. Μια μονοήμερη εκδρομή που εύκολα την κάνεις διήμερη ή και παραπάνω βέβαια.

Καθώς συνδυάζει τα πάντα. Αν πιστεύεις στον Θεό είσαι στο σημείο που πρέπει να πας. Αλλά και αν δεν πιστεύεις δεν παύει να είναι μια όμορφη απόδραση στην φύση με βουνά και πλατάνια. Θερμοκρασίες
στους 25 βαθμούς κελσίου, αν πας καλοκαίρι και έχει φύγει με 40 βαθμούς κελσίου από την Αθήνα. Στην Βάστα πηγαίνεις εύκολα από την Αθήνα αλλά και από άλλα μέρη, καθώς ταξιδεύεις άνετα, με
ασφάλεια ως την Μεγαλόπολη και μετά ανεβαίνεις το βουνό και το μισοκατεβαίνεις σε μια απόσταση 40 λεπτά, περίπου γραφική, μέσα από πανέμορφα δάση μεπολλά πλατάνια. Αλλά και αν πας για διακοπές στην Πελοπόννησο, μην χάσεις την ευκαιρία όπου και αν είσαι για αυτή την εκδρομή. Φυσικά μπορείς να διοργανώσεις και άλλες γειτονικές εκδρομές και να μείνεις στα ωραία χωριουδάκια κοντά στο εκκλησάκι της Αγίας όπως στο Ίσσαρη που με λίγα χρήματα βολεύεσαι μια χαρά. Σε κοντινή σχετική απόσταση είναι ιστορικά χωριά όπως η Καρύταινα, η Δημητσάνα και η Ανδρίτσαινα.

Το εκκλησάκι της Αγίας Θεοδώρας της Βάστας είναι ένα πραγματικό θαύμα. Μιλάμε για ένα πολύ μικρό εκκλησάκι που το αγκαλιάζουν δεκαεπτά δέντρα. Ο ναός είναι χτισμένος σε πετρώδες έδαφος με τοίχους πάχους εβδομήντα εκατοστών και περιβάλλεται από δεκαεπτά αιωνόβια δέντρα (στην ουσία ένα τεράστιο με τα κλαδιά-δέντρα) που αγκαλιάζουν το ναό. Τα δέντρα και τα κλαδιά πλέκονται στη σκεπή σε ύψος ακόμα και δέκα μέτρων και στους τοίχους, σαν μην τα αγγίζει τίποτα. Εντύπωση σου κάνει πως δεν σπάει ο ναός από τόσο μεγάλα κλαδιά σαν δέντρα και πως βρίσκουν νερό οι ρίζες του. Με το εσωτερικό του ναού άθικτο! Μιλάμε για ένα θαύμα όπως έχουν επισημάνει πολλοί επιστήμονες όλων των ειδών καθώς προσπαθούσαν να λύσουν αλλά χωρίς επιτυχία το μυστήριο! Όπως χαρακτηριστικά έχει ειπωθεί “Κανονικά οι τοίχοι θα είχαν ανοίξει και σπάσει από τις ρίζες ενός μόνο δέντρου, πόσο μάλλον δεκαεπτά”. Ή ότι “Το όλο φαινόμενο υπερβαίνει κάθε λογική, φυσική και επιστημονική εξήγηση του ανθρώπου”. Ο εν λόγω ναός αφιερωμένος στη μνήμη της Αγίας Θεοδώρας χτισμένος τον 12ο αιώνα
δημιουργεί θαυμασμό. Στο σημείο αυτό θανατώθηκε η Αγία Θεοδώρα που όπως λέγεται παρακάλεσε στην προσευχή της λίγο πριν μαρτυρήσει “τα μαλλιά μου να γίνουν δέντρα και το αίμα μου ποτάμι για να τα ποτίζει.” Καθώς δίπλα έχει και ένα μικρό ποταμάκι. Όλα αυτά σε ένα υψόμετρο περίπου επτακοσίων μέτρων και ενώ τα γύρω βουνά που περικλείουν τον χώρο φτάνουν και τα χιλίων τετρακοσίων μέτρων! Η εκκλησία γιορτάζει στις 11 Σεπτεμβρίου αλλά κάθε μέρα είναι ανοιχτά ως την Δύση του ηλίου και μπορείς να μπεις κανονικά μέσα και να πάρεις και τα απαραίτητα φυλαχτά και εικονίτσες.

Χιλιάδες προσκυνητές επισκέπτονται το εκκλησάκι όλο το χρόνο για να προσκυνήσουν και να θαυμάσουν αυτό το θαύμα της φύσης που κυριαρχεί στο γαλήνιο αυτό τοπίο που εκπέμπει μια απίστευτη ενέργεια να σημειώσουμε σε όσους αισθάνονται το κάτι διαφορετικό σε χώρους ιερούς. Είναι πραγματικά όμως απίστευτη η ηρεμία και η ενέργεια της Αγίας που θα λάβεις εκεί.

Θα νομίσεις σε λίγες ώρες ότι γέμισες μπαταρίες από διακοπές ενός μήνα. Στην περιοχή αξίζει να κάτσεις ώρες όμως και για να προσκυνήσεις αλλά και γιατί έχει ταβέρνες και καφέ δίπλα με
ποταμάκι, με πόνι, αλλά και άλλες εκπλήξεις για την οικογένεια. Μπορείς μάλιστα να πας και στον θρυλικό νερόμυλο με τα πόδια από ένα μονοπάτι που είναι εύκολο και περιποιημένο και απόσταση δέκα λεπτών!

Το «πατρινόραμα -hellenic» συνεχίζει το ταξίδί του  με… όραμα !Κυκλοφορεί με διπλό εξώφυλλο στα περίπτερα όλης της χώρας και σε επιλεγμένα πρακτορεία τύπου.