Ο Γιώργος Βγενόπουλος είναι από τα πιο μεγάλα ονόματα της δικηγορίας στην Πάτρα προερχόμενος από πολιτική οικογένεια αλλά και με καρναβαλική προϊστορία,που μοιράζεται μαζί μας κάνοντας τις συγκρίσεις του τότε με το σήμερα. Μην ξεχνάμε ότι ήταν μέλος ενός από τα πιο ιδρυτικά γκρουπ! Και φυσικά μας θυμίζει και τι είναι ο περίφημος χορός του Ντόμινο!
Συνέντευξη στον δημοσιογράφο Σωτήρη Γεωργίου
κ.Βγενόπουλε,πως ξεκινά η ιστορία σας στο Καρναβάλι;
Γ.Β: ” Εμείς είχαμε μια πολύ μεγάλη παρέα μαζί με τους υφιστάμενους στον άλλο πια κόσμο πλέον,τον Στέφανο Πετσάλη,την Λίνα Κατσάμπα, Τζώρτζη Πραπόπουλο και με επικεφαλής την Βικτωρία Αγγελοπούλου και τον Στάθη τον Χρυσικόπουλο είχαμε φτιάξει το Καρναβαλικό Κομιτάτο σε ένα υπόγειο στην Ηφαίστου.Εγώ είχα αναλάβει την μουσική. Μας έκανε να νιώθουμε σαν φυλακισμένοι που ήμασταν μέσα στα αυτοκίνητα. και ο Στέφανος έριξε την ιδέα να βγαίνουμε έξω. Με ένα αυτοκίνητο του 1932 της οικογένειας Μπραβόπουλου,το φτιάξαμε,αλλά βγήκαμε έξω από τα αυτοκίνητα και αρχίσαμε τα βεγγαλικά και όλο το πάρτι έξω από το αυτοκίνητο. Συνεπώς φέραμε την έναρξη της κινητικότητας του Καρναβαλιού και φτάσαμε στο σήμερα. Ακόμα και καραβάκια με πατινάζ που κάναμε τους βαρκάρηδες είχαμε φτιάξει. Και φυσικά το γκρουπ υπάρχει και σήμερα,από γενιά σε γενιά και με πολλούς επώνυμους πατρινούς. Επί δημαρχίας Καράβολα,έγινε μια προσπάθεια να κάνουμε ένα φορέα με ανεξάρτητη οικονομική ενίσχυση,από Δήμο και Ιδιώτες σαν χορηγίες και όχι διαφημίσεις. Καθώς είδαμε ότι δεν αρκούσαν για την ανάπτυξη τα οικονομικά του Δήμου. Αλλά δεν προχώρησε. Μέχρι και λαχείο είχε πέσει στο τραπέζι να βγει ή μπόνους στο επιχειρείν. Τελικά στην πορεία υπήρξε οργάνωση στα γκρουπ αλλά το μόνο άσχημο είναι “.
Τελικά έγινε εμπορικό το Καρναβάλι;
Γ.Β: ” Υπάρχει διχογνωμία για την εμπορευματοποίηση αλλά δεν την θεωρώ κάτι κακό. Αλλά δεν μπορείς να ελέγξεις αυτόν που θα δεχθεί την χορηγία και το βλέπεις και στα γκρουπ σήμερα αν και έχουν μπει προϋποθέσεις. ‘Επρεπε να υπάρχει ο Φορέας που λέγαμε ,ιδιωτικού δικαίου, του Δήμου,που να έχει αυτονομία και να ελέγχει τα πάντα”
Τι είναι τελικά το Καρναβάλι;
Γ.Β: ” Το Καρναβάλι είναι αναζωογόνηση και πρόοδος στην προσπάθεια του κόσμου να ξεφύγει από την καθημερινότητα. Είναι εκτόνωση με αυτό τον τρόπο και όχι με τους απαίσιους τρόπους που ακούμε κάθε μέρα με βία ,μπούλινγκ κτλ. Τα παλιά Καρναβάλια στην εποχή με τους σταφιδέμπορους που ήταν μια τεράστια βιομηχανία,είχαν φοβερές εκδηλώσεις με στολές με τούλια και μετάξια,πανάκριβα τότε. Αυτοί άρχισαν και τους περίφημους χορούς με τα Μπουρμπούλια και τον χορό του Ντόμινο και έτσι έγινε το μπαμ και το Καρναβάλι της Πάτρας έγινε πασίγνωστο. Πάντως με την εμπορικότητα πλέον έχει χαθεί λίγο η παλιά αίγλη. Αλλά εξελίσσονται όλα. Κατά το ήμισυ μ αρέσει το σημερινό Καρναβάλι. Θα άλλαζα λίγο την εμπορευματοποίηση και θα έκανα με μια μικρή είσοδο χορούς και εκδηλώσεις αλλά χωρίς να είναι όλα χωρίς έλεγχο. Ο ιδιωτικός τομέας έχει μπει αλλά δεν είναι ελεγχόμενος. Και αυτό έγινε με τους επαγγελματίες διοργανωτές των γκρουπ και μερικοί από αυτούς έχουν ζωές που λέμε μα πως γίνεται αυτό”!
Τι θυμάστε από τον χορό του Ντόμινο;
Γ.Β: ” Ο χορός του ΄Ντόμινο είχε τρομερές εκπλήξεις. ‘Ολες οι γυναίκες είναι με ντόμινο. Και αρχίζουν διάφορα παιχνίδια που στην αρχή είναι παιχνίδια αλλά στο τέλος μπορεί να σοβαρέψουν τα πράγματα. Στον ιστορικό χώρο του θεάτρου “Απόλλων”. Και μπορεί να χόρευες με μια πολύ μεγαλύτερη σου ή με μια συγγενή σου! Εγώ τι έπαθα; Έμαθα μετά από χρόνια ότι χόρευα με την μητέρα ενός συμμαθητή μου! Aπό αυτούς τους χορούς βγήκαν μεγάλες γνωριμίες,σκάνδαλα,χωρισμοί! Τα πάντα. Αυτό άρχισε να ξεφτίζει κάπως όταν έγινε ..επαγγελματικό από κάποιους …μάστορες εδώ που έφερναν γυναίκες επαγγελματίες από την Αθήνα. Και έτσι χάθηκε η παλιά η αίγλη”
Το Καρναβάλι είναι προϊόν για την Πάτρα;
Γ.Β: ” Ναι το Καρναβάλι είναι asset για την Πάτρα και ανοίξαμε τα μάτια και σε άλλες πόλεις. Βέβαια στην Αθήνα που είναι αχανής δεν γίνεται να οργανώσεις τέτοιο Καρναβάλι χωρίς έναν μεγάλο Φορέα που λέγαμε. Άλλωστε το Καρναβάλι είναι πιο της παρέας. Ξεφύγουμε από το κινητό και μιλάμε μεταξύ μας. Πολλά ζευγάρια σήμερα γνωρίστηκαν στα Καρναβάλια. Είχε γίνει και μια προσπάθεια αρχές του 2000 για καλοκαιρινό Καρναβάλι,έξτρα δηλ,αλλά δεν έπιασε τελικά και έτσι δεν επαναλήφθηκε”.
Πως είναι η δικηγορία σήμερα στην Πάτρα;
Γ.Β: ” Η δικηγορία στην επαρχία έχει ένα προνόμιο.Κάθε δικηγόρος στην επαρχία πρέπει να είναι παντογνώστης! Εδώ δεν υπάρχει η εξειδίκευση. Πλέον πάντως πολλά θέματα λύνονται διοικητικά,η καθημερινή εγκληματικότητα έχει μειωθεί,τα διαζύγια όχι! Αλλά το μέλλον της δικηγορίας στην Πάτρα είναι θολό! Σίγουρα η δικηγορία είναι πάνω από όλα εμπειρία,σαν το παλιό καλό κρασί! Και πρέπει να είμαστε και σαν μέντορες για τα νέα παιδιά Και καθημερινότητα. Και έτσι με αυτήν ,εδώ στη επαρχία αποκτάς και φιλίες και σεβασμό αμοιβαίο με τους δικαστές. Και κάτι ακόμα. Δεν είναι αντιπαλοί μας οι δικαστές,αλλά συνεργάτες. Το επίπεδο σήμερα της δικαιοσύνης είναι μέτριο. Και δεν είναι μόνο η πολυνομία,αλλά και η τυπολατρία των νέων δικαστών. Θέλει αλλαγή το σύστημα και έχω στείλει και τις προτάσεις μου στον υπουργό τον Κ.Φλωρίδη για το πως θα μειωθεί η καθυστέρηση των αποφάσεων”
*Οι φωτό είναι από το προσωπικό αρχείο του κ.Βγενόπουλου