Άννα Βαγενά: «Ήταν μια σπάνια ζωή, αυτή με τον Λουκιανό… που ευτυχώς συνεχίζεται με την υπέροχη οικογένεια που δημιουργήσαμε»

Η Άννα Βαγενά γεννήθηκε στη Λάρισα, είναι ηθοποιός και πολιτικός. Σπούδασε υποκριτική στις δραματικές σχολές του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν και του Εθνικού Θεάτρου, ενώ έχει επίσης σπουδάσει και στη Νομική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στον χώρο της υποκριτικής, έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές σειρές, ταινίες του κινηματογράφου και θεατρικές παραστάσεις, έχοντας μάλιστα κερδίσει και βραβείο Α’ γυναικείου ρόλου στο φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης το 1979. Το 1999 συνίδρυσε το θέατρο «Μεταξουργείο» ενώ το 2000 κυκλοφόρησε και το πρώτο της βιβλίο. Η πολιτική της καριέρα ξεκίνησε από τα μαθητικά της χρόνια, όταν οργανώθηκε στη Νεολαία Λαμπράκη, ενώ έχει εκλεγεί και δύο φορές δημοτική σύμβουλος Λάρισας. Το 2009 ήταν υποψήφια με το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην Α’ Αθηνών, ενώ εξελέγη βουλευτής το 2012, στη θέση της Πέμης Ζούνη. Στις 13 Φεβρουαρίου 2012 διεγράφη από το κόμμα, με αφορμή την καταψήφισή της προς το μνημόνιο, συνεχίζοντας έτσι ανεξάρτητη βουλευτής. Στις εκλογές του 2015 και του 2019 εξελέγη βουλευτής Λάρισας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η Άννα Βαγενά υπήρξε σύζυγος και μούσα  του Λουκιανού  Κηλαηδόνη  όπως κατά καιρούς ο ίδιος είχε αναφέρει στις συνεντεύξεις του και μαζί έχουν αποκτήσει δύο παιδιά. Στην συνέντευξη που ακολουθεί μιλάει για τα παιδικά της χρόνια, για το πως ένιωσε τη στιγμή που πάτησε για πρώτη φορά το θεατρικό σανίδι τι σημαίνει γι’ αυτήν θέατρο και πόσο καθόρισε τη ζωή της ο Λουκιανός  Κηλαηδόνης. Αναφέρεται σε κομμάτια της ζωής της, το θέατρο και την πολιτική. Ακολουθεί η συνέντευξη στο περιοδικό «πατρινόραμα-hellenic» και τη δημοσιογράφο Ευτυχία Λαμπροπούλου

Κυρία Βαγενά θα ήθελα να σας πάω πολλά χρόνια πίσω τότε που ανεβήκατε για πρώτη φορά στο θεατρικό σανίδι, τι σας έδωσε το έναυσμα για αυτό το βήμα ;

Θα πάμε πραγματικά πολλά χρόνιά πίσω όταν μαθήτρια της 2ας τάξης του 6ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας ανέβηκα σε μια μικρή εξέδρα για να πω ένα ποίημα σε σχολική γιορτή. Ένιωσα τόσο ωραία που εκείνη τη στιγμή κατάλαβα ότι αυτό θα ήθελα να κάνω στη ζωή μου, να ανεβαίνω σε ένα θεατρικό πατάρι και να επικοινωνώ με τον κόσμο.

Πως εξέλαβε η οικογένειά σας το πάθος σας για το θέατρο;

Η μητέρα μου, γιατί είχα χάσει τον πατέρα μου πολύ μικρή, είχε την ανησυχία όπως όλοι οι γονείς για το επαγγελματικό μου μέλλον και για το πώς θα μπορέσω να βιοπορίζομαι από τη δουλειά μου. Για αυτό τον λόγο παράλληλα με τις σπουδές μου στο θέατρο, είχα δώσει εξετάσεις και πέρασα στη Νομική Σχολή Αθηνών.

Είστε ο ιθύνων νους της μεγαλειώδους εκείνης συναυλίας που άφησε εποχή  25 Ιουλίου 1983 στην πλαζ της Βουλιαγμένης όπου την παρακολούθησαν πάνω από 50000 κόσμου. Ένα πάρτι σε πλωτή εξέδρα  Οι καλλιτέχνες έφθαναν στη σκηνή με μία κατάφωτη φορτηγίδα από τον παρακείμενο Ναυτικό Όμιλο της Βουλιαγμένης. Πείτε μας λίγο γι’ αυτή την εποχή και κυρίως για εκείνη την βραδιά.

Δεν είμαι ο ιθύνων νους της συναυλίας. Ο ιθύνων νους ήταν ο Λουκιανός που συνέλαβε την ιδέα. Εγώ είμαι εκείνη που τον βοήθησα να την πραγματοποιήσει, παίρνοντας το μεγαλύτερο μέρος της διοργάνωσής της. Το πάρτι στη Βουλιαγμένη άλλαξε ολόκληρο το τοπίο των συναυλιών. Μέχρι εκείνη την εποχή, μιλάμε για την εποχή της Μεταπολίτευσης, οι μεγάλες συναυλίες διοργανώνονταν σε γήπεδα και στάδια και είχαν κυρίως πολιτικό χαρακτήρα. Ο Λουκιανός ήταν ο πρώτος, που έδειξε στον κόσμο ότι μπορεί να διασκεδάσει σε μια μουσική εκδήλωση πιο ανθρώπινα, πιο φιλικά και πιο παρεϊστικα. Αυτό, το επιβεβαίωσαν οι 100.000 άνθρωποι που βρέθηκαν εκεί εκείνη τη βραδιά. Από τότε πολλοί προσπάθησαν να τον  μιμηθούν, όμως νομίζω ότι ποτέ κανείς δεν το κατάφερε, γιατί τα θαύματα συμβαίνουν μόνο μια φορά.

Πως ήταν η ζωή σας με τον Λουκιανό Κηλαηδόνη; Μαζί φτιάξετε εκτός από μία υπέροχη οικογένεια με δύο φωτεινά και ταλαντούχα πλάσματα και ένα θεατρικό σπίτι μιλήστε μας γι’ αυτή την πορεία ζωής.

Για να σας μιλήσω για τη ζωή μου με τον Λουκιανό επί 44 χρόνια, θα χρειαζόταν ένα ογκώδες βιβλίο. Εκείνο που μπορώ με δυο λόγια να πω είναι ότι ήταν μια σπάνια ζωή, που ευτυχώς συνεχίζεται με την υπέροχη οικογένεια που είχαμε δημιουργήσει.

Σήμερα, στο θεατρικό σας σπίτι το θέατρο «Μεταξουργείο» ποια παράσταση ανεβάζετε;

Στις 2 Μαρτίου πρόκειται να ανέβει μία καινούρια παράστασή μου στο θέατρό μας το «Μεταξουργείο» με τίτλο «Το βεραμάν φόρεμα». Είναι ένας μονόλογος, που έγραψα και ερμηνεύω η ίδια για την εποχή της πρώτης καραντίνας του κορονοϊού. Είναι μια πολύ τρυφερή ιστορία ανάμεσα σε δύο ηλικιωμένους ανθρώπους, που ζουν σε έναν Οίκο Ευγηρίας.

“Ηθοποιός σημαίνει φως”  έγραψε το 1962 ο Μάνος Χατζιδάκις και ερμήνευσε ο Δημήτρης Χορν θέλοντας και οι δύο τους να «φέρουν» στην επιφάνεια το έργο που επιτελεί αλλά και τις συνεχείς δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας ηθοποιός. Δυσκολίες που όπως βλέπουμε ακόμα και σήμερα επηρεάζουν τις βιοποριστικές του ανάγκες. Πως εισπράττετε όλο αυτό το κλίμα που έχει διαμορφωθεί;

Το επάγγελμα του ηθοποιού ήταν και είναι ιδιαίτερα ανασφαλές. Ένας ηθοποιός αναγκάζεται να αναζητήσει δουλειά δυο και τρεις φορές τον χρόνο, όσες είναι και οι θεατρικές περίοδοι. Αν προσθέσει αυτό κανείς στην έτσι κι αλλιώς ιδιαίτερα ευάλωτη ψυχολογία των ηθοποιών που αναγκαζόμαστε κάθε φορά που βγαίνουμε στη σκηνή να εκθέτουμε τον ψυχικό μας κόσμο, καταλαβαίνετε ότι μιλάμε για ένα επάγγελμα που είναι δύσκολο να το υπηρετήσει κανείς πιστά και με συνέπεια.

Ως ένας άνθρωπος πολιτικοποιημένος από τα μαθητικά  του χρόνια ,  ανήκατε στην «νεολαία Λαμπράκη»,  μέχρι σήμερα εκλεγμένη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. πως εισπράττετε τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνεται η πολιτική σκηνή της χώρας;

Ήμουν μέχρι πρόσφατα εκλεγμένη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Δεν εκλέχτηκα στις εκλογές του Ιουνίου 2023. Νομίζω ότι η πολιτική ζωή του τόπου μας αυτή τη στιγμή δεν είναι καθόλου καλή. Υπάρχει μία αυταρχική και ασύδοτη κυβέρνηση, αυτή της Νέας Δημοκρατίας, που με άλλοθι το 41% που πήρε στις τελευταίες εκλογές, δεν κάνει τίποτε άλλο από το να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των λίγων και ισχυρών οικονομικά εις βάρος των συμφερόντων των πολλών και αδύναμων οικονομικά.

Τέλος, ως μαμά και ηθοποιός τι συμβουλές έχετε δώσει στη Γιασεμί και τη Μαρία οι οποίες ανέπτυξαν μία ισχυρή προσωπικότητα;

Οι μόνες συμβουλές που δώσαμε στα παιδιά μας και εγώ και ο Λουκιανός ήταν να ακολουθήσουν τη φωνή της ψυχής τους και να κυνηγήσουν τα όνειρά τους, με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και εντιμότητα, γιατί μόνο τότε θα είναι πραγματικά ευτυχισμένες στη ζωή τους.

Το «πατρινόραμα -hellenic» συνεχίζει το ταξίδί του  με… όραμα !Κυκλοφορεί την Μεγάλη Εβδομάδα με διπλό εξώφυλλο στα περίπτερα όλης της χώρας και σε επιλεγμένα πρακτορεία τύπου.